przegryzienia, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Biszkopcikowe ciasteczka dyniowe z dodatkiem chrupiących pestek. CIASTKA DYNIOWE z CHRUPIĄCYMI PESTKAMI Składniki: (na ok. 20 sztuk) 1 szklanka puree z dyni 1,5 szklanki cukru 1/2 kg mąki 1 jajko + 1 żółtko 125 g miękkiego masła 1/2 opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g pestek dyni + 2łyżki
Bon appetit mon amieTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku nie będę miała czasu na wielkie smażenie pączków , faworków czy gniazdek . Ale małe pączusie na serku waniliowym
Magiczne Życie Martyzawieszenia na choinkę, należy pamiętać, że do takich ciasteczek dodajemy więcej przypraw (najlepiej takich świeżo zmielonych w moździerzu lub w młynku dołączonym do blendera) dzięki temu cała choinka pachnie aromatem korzennych przypraw, masła i miodu :) Składniki : 250g masła 400g mąki 80 g cukru pudru 40 g cukru waniliowego (najlepiej taki prawdziwy z ziarnami wanilii jest przepyszny
zdrowa vege kuchniaskładniki: 380 g mąki 100 g cukru pudru 220 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego parę kropli olejku
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka to kolejna rzecz którą bardzo lubie robić. Bardzo mnie cieszy wykrawanie, wałkowanie, wycinanie i te wszystkie czynności z tym związane. Po prostu uwielbiam! A więc zapraszam! Składniki; 20 dag miękkiego masła 10 dag cukru 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego 25 dag mąki 10 dag pistacji (niesolonych
Radość kipiąca uśmiechem.sobą karmelem . Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr . Składniki na Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj szczypta soli Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka wody Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli
Różowa kuchniaBiałka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier , cukier waniliowy i na końcu mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki . Następnie posmarować ciasto powidłami . Na powidła wyłożyć ubitą pianę . Na ubitą pianę poskubać resztę ciasta lub je rozwałkować i foremką wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie i ułożyć na pianie. Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek żelatyny (płaskich) (na truskawkową masę) 500 g obranych truskawek 200 g śmietany 30% sok z połowy cytryny cukier puder (do smaku) 6 łyżeczek żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody (na spód) 120 g ciasteczek zbożowych 50 g roztopionego masła 1. Na samym początku rozpuścić
UgotowaćW prawdzie za oknami śniegu nie widać, ale nie znaczy to, że nie można zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z
CiastkozercyKorzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jest Składniki: 20 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżki
Z Majeczką w kuchniByło już szybkie ciasto ze śliwkami teraz przyszła pora na wersję z jabłkami :) Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 10 łyżek oleju
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajest niestety wszędzie! W jogurtach, w sokach i ciasteczkach dla dzieci, po prostu wszędzie, gdzie trzeba coś posłodzić. Zmieniłam troszkę oryginalny przepis, dodałam cały kilogram sera (w oryginale 900 gram), zredukowałam ilość cukru i całkowicie pominęłam go w przygotowaniu spodu, same ciastka są wystarczająco słodkie. Zamiast ekstraktu waniliowego dodałam ziarenka z 1/4 laski wanilii. Aby sernik był idealny
Kraina Tysiąca SmakówCiasteczka, które zrobiłam razem z córcią. Wspaniałe w smaku, pachną obłędnie, a do tego nawet nie trzeba mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia. Przepis znalazłam na blogu Wild for Food i tylko nieznacznie zmodyfikowałam. Będziemy je robić nie raz i nie dwa. Tego jestem pewna. Składniki: 240 g orzechów laskowych 1 jajko ok 7 łyżek dowolnej(...)mąki 4 łyżki syropu z agawy (lub miodu lub klonowego) 1 łyżeczka masła lub oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut. Uważać, aby ich nie przypalić. Wyjąć i ostudzić. Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek. Orzechy zmielić blenderem
Sto kolorów kuchniInspiracja z książki: „1000 recipes. Baking” - z moimi modyfikacjami. Kolejne ciastka, do których mam wieeelką słabość! Cóż, ich smak jest rewelacyjny... Dodatkowo brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący. Koniecznie spróbujcie i od razu Wam podpowiem - pieczenie zaczynajcie od podwojenia proporcji składników. Dlaczego? Bo nieziemsko kuszą i wciągają do podjadania. Ciężko się oprzeć tym słodkim, odrobinę(...)karmelowym pysznościom, które idealnie współgrają z drobinkami czekolady oraz prażonym słonecznikiem... Polecam. (około 19 sztuk) 85g masła 110g cukru brązowego/trzcinowego 50g cukru białego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g gorzkiej czekolady (drobinek lub posiekanej) 50g pestek słonecznika (łuskanych) Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia. Masło
Di gotujeKruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :) Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich(...)zimnego masła (82% tłuszczu) 50 g cukru szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego ekstraktu z wanilii ) skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżka suchego maku 150 g mąki pszennej Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek: Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło
Moja Delicjagryczanej bezglutenowej) 125 g margaryny Palmy, a jeszcze lepiej masło 100 g cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka z cytryny Sposób przygotowania: Mąkę i imbir przesiewam przez sito(...)lodówki (można na dobę) a kiedy się schłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia lub wykładam papierem do pieczenia Przygotowuję foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję Układam na blasze w niewielkich odstępach Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze
Proste PotrawyNiewielkie, pełnoziarniste ciasteczka w kształcie wiązanej muszki, nadziane owocową marmoladą należą do grona moich ulubionych. Proste i pyszne. Pięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-) Składniki na ok. 35 szt.: Ciasto: 250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej razowej) 130 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru(...)duże żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego Ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Oraz: 200 g twardej owocowej marmolady np. różanej Masło pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone masło. Rozetrzeć palcami. Dodać żółtko. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa okaże się trochę za sucha (zależy to od wielkości żółtka), należy dodać troszkę lodowatej wody
maniapieczeniaSkładniki na 36 ciasteczek: 170 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 125 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce(...)misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec delikatnie wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy (fot.1) . Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie z ciasta
Świat Ciastaorzechami. Tak troszeczkę udziela nam się już ten przedświąteczny klimat, dlatego postanowiliśmy zrobić coś orzechowego i słodkiego. Jesień to okres z którym kojarzą nam się poza piernikami, również ciasteczka i orzechy. Przepis jak większość na naszym blogu jest bardzo prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki: 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 330 g masła(...)spodu i 200 g do masy orzechowej) 330 g cukru (130 g do spodu i 200 g do masy orzechowej) 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 200 g zmielonych orzechów laskowych 200 g posiekanych orzechów laskowych 4 łyżki drzemy z brzoskwini 150 g ciemnej czekolady Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i dodajemy 130 g masła
KasiaiKrzysiu.plNaprawdę szybkie i naprawdę bardzo smaczne ciastka do chrupania w domu i pracy. Najwiecej czasu zajmuje ich pieczenie! Składniki 250 g mąki 100 g masła
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Babeczkowa Bombonierka Walentynkowa bombonierka zawsze jest mile widzianym prezentem. Można jednak pójść o krok dalej i okazjonalne czekoladki wykorzystać do ozdobienia własnoręcznie przygotowanych babeczek. Dziś
CiastkozercyBabeczka Myszka Minnie Żeby stworzyć bajkowe babeczki dla dzieci nie zawsze trzeba dysponować kompletem wymyślnych foremek i wykrawaczek. Czasem wystarczy to, co znajdziemy w każdej kuchni
Ciastkozercyotoczce. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego aromatu. Myślę, że Mikołaj będzie równie zachwycony jak my ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka z prażonym słonecznikiem: na około 32 sztuki CIASTECZKA (takie jak Linzer ): 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub 1 łyżeczka(...)pudrem i solą, przesiewamy, a następnie dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy
Rozpustne gotowaniewiem. Ale wiem, że są pyszne i proste. Idealne, gdy ma się ochotę na coś słodkiego. Wprowadziłam do przepisu swoje drobne zmiany. Z podanych składników wychodzą 2 blaszki ciasteczek. Możecie przygotować większe lub mniejsze sztuki sztuki. Spróbujcie. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej(...)blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na 2 blaszki) 250 g masła 2 jajka (u mnie klasy M) szczypta soli kilka kropli ulubionego aromatu np. waniliowego 2 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4/5 szklanki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO )* 100 g kropli czekoladowych (u mnie
Słodkie okruszkibudyniowa 1/2 l mleka 250 g masła 2 budynie waniliowe Budynie wymieszać z mlekiem i zagotować, stale mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Składanie ciasta Upieczony biszkopt z ciasteczkami Masa budyniowa Ananas, środku każdego nakładamy powidła Galaretka biszkoptowy uśmiech
O kuchni z uczuciemMasa migdałowa potrzebuje czasu by się związać, a wycięte ciasteczka muszą przed pieczeniem trochę poleżeć i podeschnąć. Warto poczekać. Naprawdę warto! Składniki: 150 g tartych migdałów 100 g mielonych migdałów białka z 2 jajek 150 g cukru pudru (+ dodatkowy do podsypywania) 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka
zadanie-gotowanieopakowanie śmietany 30% (200 ml) 1 opakowanie budyniu waniliowego (47 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g) 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1/2 kostki masła (100 g) 6 dużych jajek szczypta soli spód herbatniki pełnoziarniste do dekoracji cukier puder Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie ułożyć herbatniki. Ciasteczka powinny przykryć całe dno formy. Ewentualnie herbatniki należy pokroić
Ugotowaćrogaliki smakują naprawdę wspaniale. Bardzo kruche, delikatne ciasteczka, pachnące migdałami, otulone cukrem pudrem... Przepis pochodzi ze starej rodzinnej książki kucharskiej ( Kuchnia polska , Warszawa 1960), z której do dziś z powodzeniem korzystamy. składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g zmielonych migdałów 200 g masła 1 łyżeczka soli cukier waniliowy cukier puder do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę
babka w formiemiejscu do jabłek dodajemy cynamon i cukier waniliowy oraz przepłukane wrzątkiem rodzynki. Całość mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście. Na jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć na grubych oczkach tarki, rozdrobnić palcami, czy powykrawać foremkami do ciasteczek różne kształty. Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym
Smakowy RajCZWARTEK! U mnie zamiast pączków ciasteczka! Małe podzielne i smaczne ciasteczka do kawy. Idealne na rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym kakaowo-cynamonowym smaku. 1,5 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny maślanej lub masła 200 g śmietany 18% (gęstej) 16 g cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Marmolada wieloowocowa Mąką przesiewamy
VioletoweKucharzenie"Piękne lato tej wiosny się zbliża! Mają być bardzo wysokie temperatury. Czas spędzania wolnego czasu zdecydowane się rozpoczął. Dziś zamiast na rower idę z eM. do
Słodkie Przyjemności