ciasteczka swiateczne - 2156 przepisów (strona:80/144)

miodownik piernikowy z masą budyniową 111

składniki na ciasto miodowo piernikowe: 550 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
rolada z mandarynkami 196

składniki na ciasto biszkoptowe: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru pudru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 30 ml

Domowy Smak Jedzenia
sernik z makiem i pierniczkami 716

składniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła lub margaryny 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku

Domowy Smak Jedzenia
ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 115

składniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g

Domowy Smak Jedzenia
piernik na piwie 113

składniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 70 g cukru 2 jajka 70 g miodu 100 g masła 250 ml piwa, ciemnego 20 g przyprawy do

Domowy Smak Jedzenia
ciasto piernikowe Gargamel wg s. Anastazji 150

składniki na 1 ciasto piernikowe: (pieczemy dwa takie ciasta) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65

Domowy Smak Jedzenia
miodownik z serem gotowanym 202

składniki na ciasto miodowe: 750 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru pudru 185 g masła 3 jajka 200 g miodu płynnego 2 i 1/2

Domowy Smak Jedzenia
makowe roladki w masie serowej 187

składniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
świąteczny sernik na czekoladowym spodzie 395

składniki na czekoladowy spód: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 35 g kakao 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka wody wykonanie: Na

Domowy Smak Jedzenia
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 285

składniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich

Domowy Smak Jedzenia
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2866

    pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20

Domowy Smak Jedzenia
Na świąteczny jarmark w szkole 202

Dziś nietypowo, bo niekulinarnie. Ponieważ w tym roku nie będę miała czasu na pieczenie babeczek i ciasteczek (tańce Hani, roraty, urodziny męża - wszystko w jednym czasie), pomyślałam, że przygotujemy wcześniej coś, co będzie można zrobić trochę wcześniej i przechować na jarmark świąteczny w szkole.  Klasa Hani jest bardzo mała, liczy zaledwie 12 dzieci. Ale za to rodzice co roku

bistro mama
domowe miękkie pierniczki 289

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 1 jajko 55 g miodu 25 g świeżych drożdży 50 g masła, miękkiego 2 łyżeczki przyprawy

Domowy Smak Jedzenia
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 152

składniki na spód: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyża

Domowy Smak Jedzenia
Katarzynka – ciasto z pierniczkami 407

  składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju

Domowy Smak Jedzenia
Żytnie ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową 128

Zanim wpadniemy w szał zakupów i wypieków typowo świątecznych i zaczniemy to całe przedświąteczne szaleństwo, polecam małe co nie co do porannej albo przedpołudniowej kawki.  Dzisiaj na deser mamy słodkie, pachnące i chrupiące ciasteczka z orzechami. ŻYTNIE CIASTECZKA  Z ORZECHAMI I POMARAŃCZĄ Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej 30 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku

Bon appetit mon amie
Marcepanowe kulki 152

Propozycja na dziś - bardzo świąteczna - z marcepanem w roli głównej.Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu,to pewne i nie wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek,a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego. Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą,a w środku każdej kulki czeka mała

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoskie ciasteczka migdałowe cantucci 129

Cantucci to znane na całym świecie ciasteczka pochodzące z regionu Toskanii. Są pieczone podwójnie, co zapewnia im niesamowitą chrupkość nawet w środku. Te małe słodkości zazwyczaj podawane są na koniec posiłku razem z lampką wina lub kawą :) Pięknie pachną skórką cytrynową, a więc idealnie pasują na świąteczny stół :)   Składniki: 500 g mąki pszennej 300 g cukru 200 g migdałów(...)każdej uformować wałek o średnicy ok 5 cm, spłaszczyć lekko.  Ułożyć na blaszce i piec 300 minut w 180*C. Wałeczki wyjąć, z każdego ostrym nożem odcinać ciasteczka (ok 1 cm każde). Poukładać jedno obok drugiego i piec 15 minut w 160*C, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć, wystudzić.  Ciasteczka można przygotować

Chocolate Muffin Blog
Pierniczki z okienkiem. Przepis krok po kroku. 147

pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc polecam je również przyrządzać z dziećmi. Nasze pierniczki wykorzystamy jako dodatek do prezentów świątecznych. Fajnie sprawdzają się jeszcze jako choinkowa ozdoba tylko przed upieczeniem trzeba zrobić dziurkę na sznureczek, do tego celu najlepiej sprawdzają się słomki do picia. Składniki(...)sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą noc. Do wykonania ciasteczek z okienkiem potrzebujesz jeszcze 100 g kolorowych landrynek.   Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5 mm. Ja podzieliłam je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało

kuron.com.pl
FRANCUSKIE TUILES Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 297

Pyszne francuskie ciasteczka, proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie nadają się do kawy i herbaty lub np. jako dodatek do deseru lodowego. Nazwa „tuiles” oznacza „dachówk a ”, zachęcam zatem do przygotowania francuskich „dachóweczek” na świąteczny deser i życzę Wam wszystkich pogodnych i słonecznych Świąt Wielkanocnych!   Przygotowanie : 20 min. Pieczenie : 3 min. Porcja dla 6 osób(...)Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Wykładaj po jednej łyżce ciasta, rozpłaszczając je wierzchem łyżki, nadając ciaseczkom okrągły kształt, i pozostawiając co najmniej 2 cm odstępu pomiędzy ciasteczkami. Posyp ciasteczka płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się rumienić. Przy pomocy szpatułki odklej ciasteczka od pergaminu, i natychmiast umieść jeszcze gorące ciasteczka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska