Z okazji Mikołaja przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie z truskawkami – Mikołajowe brownie :) Dziś zamiast standardowej blachy na ciasto zdecydowałam się na malutkie foremki na babeczki
CiastkozercyZawsze podobało mi się, że w moim domu w robieniu mazurków chodziło głównie o to, żeby było zabawnie. Ja i moje rodzeństwo dostawaliśmy po kawałku biszkoptu
Ciastkozercylampki i zatopić zęby w przepysznym pierniczkowym ciasteczku prosto z kubka. Małym ciasteczku (bo wiadomo, że te duże to na Święta!) z gałką waniliowych lodów, otulone najpyszniejszymi aromatami ciepłego cynamonu i imbiru...i lekkim karmelowym posmakiem brązowego cukru :) Po takiej słodkiej, pierniczkowej przerwie, która pozwoli poczuć świąteczny klimat od tej mniej zabieganej strony, wszystko będzie lepsze. Proste, szybkie i taaaaaakie
Kuchnia w Słońcu Skąpanalubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 45 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity(...)składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy
Wędrówki po kuchninareszcie... Piątek, piąteczek, piątunio ! Powrót do pracy i wstawanie o co najmniej dziwnych porach, po dwóch tygodniach świątecznego nieróbstwa, przeciągających się w nieskończoność wieczorach i późnych porankach wyznaczanych zegarem wewnętrznym, a nie dźwiękiem nieczułego budzika, nie był łatwy. Szczególnie, że (jak to zwykle bywa w takich sytuacjach) na nadmiar snu narzekać nie mogę. Poza moją najulubieńszą z prac musiałam(...)przez ostatnie dwa miesiące rytm; do tego dni będą coraz dłuższe, światło coraz przyjemniejsze, i po grudniowej ospałości blog znów powróci do życia. Póki co mam dla Was ciasteczka, które upiekłam jeszcze w zeszłym roku. Przepis znalazłam w książce Småkager, kræs for slikmunde , i po prostu nie potrafiłam się oprzeć wypróbowaniu. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, bez żadnych wymyślnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Lukier królewski – jak to zrobić? Rozdzielamy białko od żółtka. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Miksujemy białko mikserem(...)mogą za bardzo rozcieńczyć lukier. Jeszcze tylko wstążki i można wieszać na choince :) Jak i do czego można jeszcze wykorzystać lukier możecie zobaczyć np. tu we wpisie z kruchymi ciasteczkami , tu znajdziecie ciasteczka cytrynki lub tu zobaczycie jak użyć lukru do przygotowania pralinek . Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Lukier pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyRóżyczki z makiem Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak
Blog z ApetytemCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do
Wanilia i Kardamonpoprawiaczy nastroju. Przyjemność tkwi w ich robieniu, a jeszcze większa jest w ich jedzeniu ;) Tym razem wersja trochę świąteczna. Idealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych. Tym bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao
Kuchnia w opałachOwocny i owocowy jak się okazało. Od wczesnego rana na nogach, w ZUSie, na badaniach (w końcu!!!), w bibliotece, po Córcię i w kuchni. Niestety Syncio
Dzieje kuchennej WiewióryUwaga dzieci duże i małe! Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie! Pierniki są bardzo proste do przygotowania, a to ciasto idealne do wykrawania foremką. Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu. A najważniejsze są po prostu pyszne. Nie musisz czekać tygodniami aż zmiękną(...)upieczeniu miękkie i zdatne do jedzenia. W pierwszym dniu może trochę kleiste, ale już każdy następny dzień to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, bo rozpływają się w ustach. Jeśli ciasteczka chcesz powiesić na choince pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić dziurki do nawleczenia sznureczka. Moje pierniczki oblałam czekoladą, ponieważ z toną lukru są dla mnie po prostu niejadalne. Możesz jednak ozdobić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam
CiastkozercyDla tych, którzy pędza jak ja ostatnio i nie mają jeszcze upieczonych świątecznych łakoci. Magdalenki kokosowe. Delikatne ciastka, błyskawiczne, smaczne choć, tak jak i Sosny
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli widzieliście już pierwszy w tegoroczny mazurek, to wiecie już pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam
Ciastkozercy