świątecznych wystrojów. W zeszłym tygodniu jak byłam w Arkadii, to nie mogłam uwierzyć, że tam to tylko jeszcze prawdziwego Mikołaja brakuje, cała galeria w choinkach, świecidełkach i innych cudach świątecznych. Nie wiem czy to jest źle czy dobrze, ja lubię ten klimat.Kiedy jest już ta wigilia nie jest tak cudownie i słodko, jak w książkach piszą. Masa roboty, zmęczenie dają(...)końca nie przeszkadza ten nastrój o wiele wcześniej, bo przynajmniej zachłysnę się tym pięknym pachnącym cynamonem klimatycznym Christmas time.W spokoju, bez nerwów.. Przygotowałam dzisiaj dla Was bardzo zdrowe ciasteczka, tak po prostu bez przepisu, to co mi kulinarna dusza podpowiedziała, to dodałam. Mocno pachnące świętami :-) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych (+ dodatkowo ok. 2ch łyżek) 1 jajko
pieprzny smaczekrazem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył.Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można(...)dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią, dosłownie na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą też różnić się kolorem. Zazwyczaj robione są z migdałami, a te kupowane obowiązkowo są zawinięte w papierek. I można kupić je na sztuki. Każdy, kto jest w Hiszpanii, obowiązkowo musi zjeść przynajmniej jeden polworon.Polworony można przechowywać zamknięte
Grahamka, weka i kajzerkaPierniczki katarzynki – do kawy i na Święta D ziś kolejny przepis na małe świąteczne wypieki. Pierniczki katarzynki. Któż ich nie lubi? Ja uwielbiam. Moje najczęściej
Słodkie okruszkiEkspresowy w przygotowaniu krem o smaku świątecznych pierniczków to idealny dodatek do słodkich kanapek, owsianek i naleśników. Ponadto świetnie się sprawdzi jako samodzielny deserek! Wykonacie go w zaledwie kilka minut przy użyciu dobrego blendera bądź malaksera. Możecie użyć dowolnych ciasteczek - świetnie sprawdzą się korzenne i zbożowe. Krem jest lekki i pyszny, jego orzechowo-pierniczkowy aromat nadaje niesamowitego smaku potrawom. Koniecznie
Kuchnia EllieEkspresowy w przygotowaniu krem o smaku świątecznych pierniczków to idealny dodatek do słodkich kanapek, owsianek i naleśników. Ponadto świetnie się sprawdzi jako samodzielny deserek! Wykonacie go w zaledwie kilka minut przy użyciu dobrego blendera bądź malaksera. Możecie użyć dowolnych ciasteczek - świetnie sprawdzą się korzenne i zbożowe. Krem jest lekki i pyszny, jego orzechowo-pierniczkowy aromat nadaje niesamowitego smaku potrawom. Koniecznie
Kuchnia Ellieostatni z serii korzennych, które upiekłam na te święta. Pojawią się jeszcze jedne ciasteczka, ale już nieco inne i mam nadzieję, że będą małym zaskoczeniem ;) Ale wracając do dzisiejszego wpisu, pierniczki wyszły aromatyczne, niezbyt twarde i bardzo smaczne. Dla osób, które unikają glutenu będą ciekawą propozycją świąteczną i nie tylko :) Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru) 1/2 szklanki mąki ryżowej
FitKotUwielbiam zapach piernika unoszący się po domu… Już dziś przygotowałam wraz z dziećmi pyszne świąteczne piernikowe babeczki (z dżemem z jagód). Na zewnątrz leży piękny
Słodkie okruszkiBardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań Można dodać do kawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300
W królestwie smaków Beatyciasta kruchego. Potrzebowałam żółtka do innego wypieku, więc spód sernika zrobiłam z ciasteczek (mniej z nim pracy). Jeżeli nie masz co zrobić z żółtkami, to zdecydowanie lepiej jest upiec spód z ciasta kruchego - nic się wtedy nie zmarnuje. Przepisem na tego sernika rozpoczynam tegoroczny sezon świątecznych zdjęć (może ciut za szybko...ale w tym roku mam zamiar wyrobić się
Przepisy Aleksandrywzór, niczym zawieszone malutkie firanki.To był wyjątkowy czas, czas który mogę już tylko wspominać. Ale wspominam go z ciepłem na sercu, za każdym razem jak przygotowuję już samodzielnie wypieki świąteczne. Taki wspaniałych wspomnień, które sprawiają, że uśmiech sam pojawia się na twarzy, a iskierki w oczach rozbłyskają, Wam życzę ;-) SKŁADNIKI: - 125 g masła prosto z lodówki - 100 g mąki(...)samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość 4 mm. Wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy
SMYKWKUCHNIwyobrażam sobie Świąt bez wypieków z makiem. Nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i na tradycję. Mak w świątecznych wypiekach symbolizuje obfitość, urodzaj i dostatek – a to dobra wróżba na Nowy Rok! Nie wiem jak jest w Waszych rodzinach, ale często nie każdy członek rodziny może się cieszyć tradycyjnymi wypiekami. Część osób jest na specyficznych dietach(...)guinessie Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na pier... Czekoladowa śliwka - prawdziwa poezja smaku Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała... Popękane ciasteczka czekoladowe Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięc... Post Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuszklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoPomyślałam, że miło byłoby gdyby na świąteczny stół w tym roku przykicały króliczki :) Wyszukałam pyszny przepis na stronie marthastewart - i tak się właśnie stało. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej(...)jednolitej masy. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać foremką kształty króliczków (fot.1). Wycięte ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp. 160°C. Studzić na kratce (fot.2
Świat Ciasta[Głosów:0 Średnia:0/5] składniki na ciasto: 500 g mąki 100 g cukru 45 g drożdży 6 żółtek 180 ml mleka, letniego 150 g
Domowy Smak JedzeniaKolejne z ciast świątecznych, które znikało w szybkim tempie to właśnie Wesoły Słonecznik. Podobne ciacho z przełożeniem słonecznikowym i czekoladowym kiedyś już poczyniłam:) klik Ten wypiek ma jednak jeszcze pewną tajemnicę... No jest po nim wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych
Domowe ciastaświątecznych pomysłów dla Was kochani - z pewnością spodoba się tym najmłodszym uczestnikom świątecznej biesiady. Fanki pasteli również powinny być zadowolone. To niezaprzeczalne walory estetyczne mojej propozycji. :) Dodać należy do nich jeszcze te najważniejsze - smakowe. Niebo w gębie! Polecam Wam ten przepis! :) Składniki na spód: 250 gramów ciasteczek owsianych 100 gramów masła 82% Składniki na masę serową (12 serniczków): 300 gramów
Garniec MagalieŚwięta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia Pokoleń