Jutro Światowy Dzień Czekolady, nie mogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił
dom-agi.plSkładniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka
Luźna KuchniaChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy
Ciastkozercynich naszych orzechów laskowych (plus orzechów otrzymanych w prezencie od wujka). Przepis na ciasteczka powstał podobno w Monachium. To dobrze wpisuje się w niemieckie klimaty, które już niedługo będziemy eksplorować- po długich perypetiach organizacyjnych mamy bilety na pociąg, który zawiezie nas na najstarszy jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO
les mirabelles[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki na spód sernika: 150 g pierników w lukrze bez nadzienia 50 g masła wykonanie: Pierniki rozdrabniamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej
Domowy Smak JedzeniaJak zawsze przed zbliżającymi się świętami w naszej kuchni powstają przeróżne wypieki. Tym razem całym domu obłędnie pachnie pieczonymi ciasteczkami..Z piekarnika właśnie wyszły klasyczne baaaardzo
Kuchnia od dwojgaJeśli nie macie pomysłu na tradycyjny wypiek wielkanocny, to proponuję Wam taką babę - smak i zapach tradycji oraz piękna ozdoba świątecznego stołu :) Składniki: 3 szklanki mąki
Nie tylko w kuchniBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna
Aromatyczne PodróżeŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są
Oryginalny smakPróba ogarnięcia tego bloga nie jest łatwe, myślę że dojdę do wprawy za jakiś miesiąc. Może w przerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być
Delicious Titbits"No to Mikołajki mamy za sobą, co oznacza, że możemy spokojnie zacząć myśleć o świętach. Z czystym sumieniem, zaczynam przeglądać kolejne przepisy świąteczne, szukając inspiracji w
Słodkie PrzyjemnościKolejna rzecz to zestaw 3 mini wałków z grawerem. Tym razem wybrałam iście afrykańskie wzory. Wałki wykonane są z bukowego drewna. Są lekkie, poręczne a ciasteczka z zabawnymi wzorami znikają za szybko. Szczególnie kiedy dorwą się do nich dzieci! Na wałkach możecie też wygrawerować swój tekst. Wałki sprawdzą się także na masie cukrowej, marcepanowej czy glinie(...)Wybór wzorów jest bardzo duży. Ja mam już kilka tej firmy i sprawdzają się świetnie. Więc jak najbardziej Wam je polecam. Na prezent idealne! 3. Kartka świąteczna z własnym zdjęciem. Kto by nie chciał dostać kartki świątecznej ze zdjęciem np. wnuczki czy córki? bardzo miła niespodzianka, nie myślicie? Babcia będzie zachwycona gdy otrzyma kartkę świąteczną ze zdjęciem
Radość kipiąca uśmiechem.bieżących sprawach, pogadać o niczym i o wszystkim, pobyć ze sobą chwilę w miłej atmosferze. Takie drugie śniadanie spędzone z bliską osobą zawsze wnosi pozytywną energię. W okresie świątecznym takie spotkanie, zazwyczaj przebiega przy filiżance kawy i czymś słodkim, tym razem są to ciastka gryczane o smaku pierniczków. My kobiety lubimy zwracać uwagę na to co jemy, dlatego rzadko(...)prze sylwestrem! Teraz trzeba zadbać o linię. Ale kto powiedział, ze takie cudne ciastko może być gorsze od pięknie wyglądających tortów! Nic mylnego każdy kto spróbuje tego ciasteczka zrozumie. Znajdziecie w nim moc aromatów, zmielone migdały, orzechy laskowe, cynamon, goździki, kakao, miód spadziowy. Wszystko to co najlepsze! Zapraszam na kawę i ciastko! SKŁADNIKI: - 200 g miodu - 150 g mąki gryczanej
SMYKWKUCHNIsezonie. Dlaczego? Bo zazwyczaj Dario wyjada z puszki te korzenne ciasteczka i gdy zbliżają się święta, jest ich zdecydowanie za mało. Wiele lat temu, kiedy upiekłam pierniczki pierwszy raz, byłam przekonana, że nic im nie zagraża i będą spokojnie w puszce czekać do czasu, aż wyjmę je na świąteczny stół. Jakież było moje zdziwienie, gdy przed świętami okazało się(...)grubość 2 - 3 mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). 5. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można w ciasteczkach zrobić otworek do przewlekania. 6. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170ºC, w piekarniku nagrzanym w opcji dół + termoobieg. 7. Studzić, przesuwając razem z papierem na kratkę. 8. Przekładać
W mojej kuchni