Gwiazdka w Bullerbyn....czyli magiczny świat dziecinnych marzeń oczami Astrid Lindgern.Bez względu na to ile mamy lat czytając ,, Dzieci z Bullerbyn,, nasze twarze zawsze rozjaśnia uśmiech
Apetyczna babeczkaMoje świąteczne pierniki. Są bardzo pyszne i słodkie a w lodówce można je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op
Kulinarne życiePrzepis na pierniki dostałam od koleżanki i uważam, że jest najlepszy. Dlaczego? Po pierwsze ciasto bardzo łatwo się zagniata, a po drugie i najważniejsze PIERNIKI SĄ
W kuchni u MonikiU mnie sezon na pierniki rozpoczął się już na początku grudnia i ciągle trwa :) Tak jak przy wielkanocnych mazurkach umawiamy się z rodziną i przyjaciółmi na
CiastkozercyŚwięta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki
Mix smakuSkoro mamy już przepis na domową przyprawę do piernika , przyszedł czas na przepisy z jej wykorzystaniem :) Zacznę od pierniczków. Dzisiaj podaję Wam niezwykle cenny przepis na
chili & sugarTe ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergiksobie długoweekendową wycieczkę do Kopenhagi (a przynajmniej taki jest plan). Przyda się taka chwila oddechu od codzienności...Mimo wszystko, warto Mikołajowi zostawić dzisiaj kilka ciasteczek. Ja przygotowałam pomarańczowe - u innych naje się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery, nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzetydzień Wigilia. Poza umytymi oknami i wypranymi firankami nie zrobiłam absolutnie nic. No dobra, upiekłam ciasteczka (akurat jeszcze w piekarniku "siedzi" kolejna porcja pierników). Nie przepadam za tym całym zamieszaniem przedświątecznym, gdyż później, zamiast w spokoju zasiąść z bliskimi i odpoczywać jestem totalnie zmęczona i mam ochotę spać:P Taki mały paradoks pewnie większości z nas. Dlatego chyba warto wrzucić(...)ciastka wystygną posmarować je marmoladą i posklejać ze sobą (na górze ciastko z otworem). Z cukru pudrum, mleka i kilku kropel aromatu przygotować gęsty lukier i z wierzchu polukrować ciasteczka. Ciastka dodaję do akcji
My simple kitchenZ racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W
Kuchnia Pełna Pasjinazywalismy je w domu byly i sa przez nas uwielbiane.Zadne pierniczki nie wytrzymywaly z nimi konkurencji.Sama nie wiem ,czy dlatego ze za piernikami nie przepadalismy (choc sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubie),a ciasteczka byly chowane,zeby przetrwac na swiateczny stol.Gdy zobaczylam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantater z orginalnym marcepanem ,zaraz musialam wyprobowac przepis. Bylam pewna,ze beda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!samemu smakują najlepiej, to piekarniki w domach przeżywają spore oblężenie, na Facebook'u zaś co chwilę pojawiają się zdjęcia dokumentujące wypieki, otagowane frazami: #pieczemy, #cookies, #ciasteczka, #christmas, # swiatecznezarcie. Szczególnie dużą popularnością cieszy się piernik. Chyba żadne inne ciasto nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem tak, jak on. Charakterystycznym, korzennym zapachem dodatkowo pobudza ciepłą, rodzinną atmosferę, dlatego tym bardziej(...)refluks żołądkowo-przełykowy. Imbir jest bowiem ostrą przyprawą, która może podrażniać błony śluzowe. Na nerwy? Wanilia! Każdy lubi lody waniliowe, serki waniliowe, ciasto z aromatem waniliowym, ciasteczka waniliowe, kawę i nawet herbatę waniliową. Chwileczkę - dlaczego często napisane jest "o smaku waniliowym"? Bo rzadko kiedy dodawana jest do nich prawdziwa wanilia, a zdecydowanie częściej aromaty. Jeśli przyjrzycie się
KatsuumiTen domek, a właściwie szopkę zrobiłam w zeszłym roku razem z córką na konkurs bożonarodzeniowych szopek. Poświęciłyśmy 2 dni, ale trud się opłacał bo zajęłyśmy 3
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzieciaki poprzebierane za różne straszne postacie biegają po opustoszałych ulicach miasta. Zmrok, mgła i wilgoć. Wszędzie słychać roześmiane grupki, które z koszyczkami w rękach pukają do
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: - 115g mąki orkiszowej u mnie typ700 - 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao
Smaczne Zdrowe