„Dobrze jest, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem”. Te słowa wypowiedziane przez Hipokratesa jak najbardziej oddają charakter… miodu. Jeden z najcenniejszych produktów, jaki dała nam
mojewypiekiinietylkoPtysie piernikowe zostały przygotowane z ciasta parzonego, z dodatkiem przyprawy do piernika i kakao, następnie zostały nadziane kremem z bitej śmietany, serka, cukru pudru i szczypty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika* 1/2 szklanki miodu 100g masła 3 łyżki oleju sól cukier puder do posypania * moja przyprawa do piernika była dość słaba, więc utarłam
Cakes By Kejtcukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika po chwili stwardnieją.Z każdym dniem
Wielki apetytNiemiecka Norymberga jest odpowiednikiem naszego Torunia, czyli jest miastem słynącym z pierników. Oryginalnie pierniczki z Norymbergi robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się
Smakowy RajNie mogłam się zdecydować, którą dekorację mojego ciasta Wam pokazać, więc są dwie :). Po prawej wersja bardziej elegancka, a z drugiego pomysłu ucieszą się dzieci. Białe
Przepisy AleksandryPostanowiłam upiec kostkę alpejską, która smakowałaby świętami, więc zamknęłam w niej korzenne przyprawy i pomarańcze. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite (wiem wiem, że nie brzmi
Przepisy AleksandrySmaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę jak i na słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło(...)połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Chcąc zrobić witraże wycinamy pierniczki z otworami w środku
Podróż w kulinariaświęta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka(...)połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika
Podróż w kulinariaPierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli perełki(...)szczyptą soli, dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia
Smakowite Daniajęzyk :-) Polecam nie tylko tym, którzy nie tolerują glutenu, bo ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne! Składniki na ok 45 szt.: 500 g mąki gryczanej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru 4 łyżki miodu 1 żółtko 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika Mąkę połączyć z cukrem pudrem i przyprawami. Zrobić wgłębienie na środku, wlać
maniapieczeniamiękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię
Malinowa Kawiarenkapora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu, korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam książki i gazety w poszukiwaniu inspiracji, powoli tworzę listę świątecznych przysmaków. Pierwsza
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzisiaj dla Was propozycję przepysznych ciasteczek migdałowych z nutką goździków i cynamonu oraz kandyzowanej skórki cytrynowej . Kiedy piekłam te ciasteczka zapach aromantycznych przypraw roznosił się po całym domu Te ciastka obowiązkowo królują na moim świątecznym stole . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta gożdzików 65 g kandyzowanej skórki cytrynowej(...)migdałami i proszkiem do pieczenia , następnie dodajemy , goździki mielone , cynamon i przyprawę do piernika . Następnie dodajemy masło , ubite jajka , skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto . Wałkujemy na grubość 4 mm a następnie wykrawamy prostokąty lub romby 3/5 cm . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasteczka i wciskamy w środek po dwie lub trzy połówki migdałów. Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą użytych produktów... Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g suszonej żurawiny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła(...)połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam. Piec
Czerwień i błękit