Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów
upichcicwiatr, jedyne, do czego się nadaję, to bezwładne niemal klapnięcie na kanapę. W dodatku przez telewizorem, bo nawet czytać mi się nie chce! Dlatego nie ma u mnie ciasteczek, makowców i pierników. Nie mam kiedy ich zrobić, a kiedy już znajdzie się wolna chwila, wolę się położyć. Na szczęście jest już choinka (wyjątkowo urodziwa w tym roku), która przypomina
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Smacznego!I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta lub podane składniki podzielić na 4 (wtedy jest to przepis na 250 g mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 5 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Ciasto przygotowujemy według przepisu . Na kartce rysujemy szablon. Będziemy potrzebować 1 kwadrat (u mnie wymiary
CiastkozercyPierniczycie czy piernikujecie? Domowe pierniczki, choinki z pierników to już stały element naszych świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo korzenna 10-cio składnikowa przyprawa jest też bardziej ekonomiczna dla naszego domowego budżetu. Ja robię dużą porcje, bo większość przeznaczam na świąteczne pierniki Staropolskie, a resztę używam do wypieku pierniczków i ciasteczek korzennych. Składniki: 8 łyżeczek mielonych goździków 8 łyżeczek mielonego cynamonu 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 5 łyżeczek mielonego kardamonu 2 łyżeczki
Apetyczna babeczkaszklanki puree z upieczonej dyni ** (ok. 300 g) 4 duże jajka 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika ok. 250 g ciasteczek speculoos *** lub innych korzennych ok. 90 g masła (ciut mniej niż pół kostki) cukier puder i cynamon do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser miksujemy(...)niezbyt dużych obrotach wraz puree dyniowym, przyprawą do piernika, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Na końcu wlewamy stopniowo mleko skondensowane i łączymy je z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gdy nabiera temperatury, ciasteczka miksujemy na pył w malakserze i łączymy je z roztopionym masłem. Okruchami wykładamy dno tortownicy
Poezja smakudzieci! Moja córeczka zawsze pomaga mi w wykrawaniu a potem w dekorowaniu tych pysznych ciasteczek. Gwarantuję, że będą pięknie zdobiły Wasz świąteczny stół i choinkę. Ciasto na pierniczki: 100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego jajka(...)rozkruszone landrynki W rondelku rozpuścić margarynę, miód, syrop trzcinowy, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać rozpuszczone składniki i jajko. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka. Aby zrobić witrażyki, w środku ciasteczek wykrawamy dowolne, mniejsze kształty i wsypujemy drobno pokruszone
Smakołyki AsiNo to mamy grudzień! Możemy powoli myśleć o piernikach, Mikołajach, choinkach itd. Ja zaczynam od pierników. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na
Smakowity Blog KulinarnyPiernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPostanowiłam zrobić ciasteczka. Z przyprawą do piernika. Tak, wiem, że lato tuż tuż i powinnam szykować setny sernik w tym sezonie, ale naprawdę miałam na nie wielką ochotę. Plan był prosty - zrobić kilkanaście ciasteczek, tak do pochrupania podczas filmu. No i... z kilkunastu ciasteczek nie wiem kiedy zrobiło się 50. Nie, nie zjadłam wszystkich ;) Mimo ogromnej ochoty, mój brzuch(...)ciasta zamroźcie. Potrzebne nam: - 150 g miękkiego masła - 150 g cukru (można dać troszkę mniej) - jajko - 300 g mąki - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodać jajko, a potem stopniowo dodawać wymieszane razem suche składniki. Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć na 10 minut
W poszukiwaniu inspiracjiwszystkich sernik. Mój sernik przygotowałam na piernikowym spodzie, wykorzystując tym samym niedojedzone pierniczki świąteczne. Zamiast pierników możecie użyć biszkoptów lub innych suchych okrawków ciast i ciasteczek. Składniki: 400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek ) 500 g sera ricotta 300 g mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka
kolorowotorcikowoPierniczki w zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników. Składniki:4 szklanki mąki2 jajka1 1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu3 łyżeczki
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejny przepis na pierniczki :) Co ja poradzę... Takich małych pyszności nigdy za wiele :) Mam dla Was i pełnowymiarowy piernik, ale wszystko w swoim czasie. Ciasteczka z tego przepisu są proste i szybkie do wykonania. Należą raczej do miękkich pierniczków, lecz z czasem twardnieją, więc trzeba zjeść je w ciągu max. 4-5 dni. Polecam też: ~ Pierniczki drożdżowe ~ Pierniczki z przepisu(...)szklanki) ~50g miodu (ja dodałam do miodu łyżkę melasy, aby były ciemniejsze i bardziej aromatyczne) ~jajko ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub opakowanie sklepowej) ~czubata łyżka miękkiego masła dodatkowo: jajko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania pierniczków Mąkę z przyprawą, sodą i proszkiem przesiewamy, robimy wgłębienie. W rondelku podgrzewamy miód
chili & sugarW tym roku postanowiłam, że go zrobię. To jest mój pierwszy domek z piernika i myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem ładny ;) Jest
Smakołyki Asi