już Miśka dzielnie brała czynny udział w wypiekach. Zdanie "pomogę Ci" słyszę na okrągło. Szczególnie teraz, przed Świętami. Nie spodziewałam się nawet, że tak sprawnie poradzi sobie z pełno wymiarowym wałkiem. A szło Jej to naprawdę dobrze. Przygotowałyśmy dwie partie ciasteczek. Na pierwszy rzut ciasteczka maślane z nutą korzenną. Dodatek przyprawy do piernika całkowicie zmieniło ich smak :) Takie
Gotowanie z pasjąKruche, słodkie ciasteczko i wytrawna, lekko kwaśna konfitura jeżynowo - malinowa. Piękny kształt i wyśmienity smak. Idealne na Święta. Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej 140g cukru pudru 140g masła w temperaturze pokojowej 1 cytryna (sok i starta skórka) 2 ugotowane i starte żółtka wanilia konfitura malinowa lub jeżynowa cukier(...)Mąkę, cukier puder, masło, sok z cytryny i startą skórkę, starte żółtko i wanilię ugniatamy razem w misce. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o różnych kształtach. W połowie robimy okrągłe otworki. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu całe ciasteczka smarujemy konfiturą, a ciasteczka
Kuchnia Pani Wiosnyalpejskie w wersji bez nadzienia. Dużą ich zaletą jest szybkość i prostota - robi się je naprawdę błyskawicznie, ciasteczka są od razu miękkie i świetnie zaspokajają głód i ochotę na coś słodkiego. Podjadając te pierniczki można powoli wczuwać się w atmosferę nadchodzących świąt, ale świetnie sprawdzą się również na świąteczny stół - to takie pierniczki last minute :) Ciastka zrobiłam
Healthy food explorerKlasyczne biscotti vel cantucci robi się z migdałami. Ale przecież zawsze można przekręcić recepturę i przygotować potrawę nieco inaczej, prawda ? Tak właśnie zrobiłam i zamiast migdałów
Smaczna PyzaSeromakowiec to rozwiązanie dla leniwych :) Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik
Kraina Tysiąca Smakówwszystkim u nas kojarzy się ze świętami… jak smak karpia czy makowca. Jeżeli jednak macie już listę wypieków zamkniętą, zróbcie go przy innej okazji. U Was może to być ciasto na dzień kobie, urodzinowe czy na walentynki:) Bardzo delikatny i kremowy, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek. Pierwotnie robiłam ten spód z ciasteczek divestive, lekko
Cooking for EmilyRadosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! składniki: 1 płat ciasta francuskiego ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu ok. 2 łyżki cukru wykonanie: Ciasta rozwałkowujemy. Wykrawamy foremką ciasteczka na kształt choinek. Nacinamy je poziomo. Oprószamy je cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w 190 st. C., do zrumienienia
Domowy Smak Jedzeniabyło pieczenia przed świętami! W związku z tym, ze w tym roku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj . Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie
Brzuszki ŁakomczuszkiŚwięta tuż, tuż. W mojej kuchni od jakiegoś czasu czuć magię przygotowań. Przeglądam przepisy, planuję wypieki, potrawy, piekę ciasteczka i już nie mogę się doczekać Wigilii ;) Dziś upiekłam makowce zawijane z przepisu mojej babci. Przez lata przygotowywała je dla całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam(...)Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta
Rozpustne gotowanietygodnie święta. A myślałam, że zostało mi więcej czasu :) Pierwsze pierniczki już dawno zjedzone. Dzisiaj była tura ciasteczek i się zastanawiam, jak długo one wytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane(...)czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę przed świętami :) Możecie upiec je o dowolnej wielkości i z marmoladą o ulubionym smaku. Jest z nimi trochę pracy ale zapewniam Was, że warto :) Źródło: ( klik ) (dodałam od siebie melasę). Składniki na około
My simple kitchendzieci, nie urządzam "krwawych" przyjęć, nawet horrorów nie oglądam. Ot, czasem dynię wyrzeźbimy...i postraszymy lampionem sąsiadów ;) Nie lubię w tym "święcie" jednego, nie lubi, nie cierpię, nie znoszę wszechobecnego PASKUDNEGO jedzenia. Krwawych ciast, upiornych, kościstych ciasteczek, przebrzydłych sałatek z robalami...Nie lubię brzydkich dań ! Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno
kolorowotorcikowoPyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła
Gotowanie...to proste !powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi z autorskim mięsnym farszem, innym razem ciasteczka lub kwiaty z dostawą do domu, dziś jabłecznik. Domowy, ciepły, pachnący jabłkami, od serca. Nadzieniem owocowym mogą być także inne owoce
Zasmakuj Kuchnirodziny i najbliższych osób. W tym roku moje święta też będą wyjątkowe ponieważ mogę je spędzić z rodziną i przyjaciółmi. Pierwszy raz od dłuższego czasu nie muszę pracować jak to zazwyczaj bywało… Będzie wesoło gdyż znajomi będą z Polski, Włoszech i Szkocji. Dlatego pomyślałam, że upiekę kruche ciasteczka i każdego obdaruję słodkim upominkiem. Jeśli nadal nie macie
kuchniabellissima.wordpress.comKruche ciasteczka przez maszynkę. Uwielbiam je. Do kawy, herbaty, na co dzień i od święta. Składniki: 6 żółtek 1,5 szklanki cukru 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oliwy Margarynę i smalec rozpuszczamy. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy
Pyszności SłodkościZdrowe ciasteczka, chrupiące i bardzo pożywne. Uwielbiam je przygotowywać na każde specjalne okazje czy święta, każdy się nimi zajada. Składniki: 75g masła 300g płatków owsianych 100g cukru pudru 150g mąki pszennej 50g orzeszków ziemnych ( użyłam Helio ) 50 żurawiny suszonej ( użyłam Helio ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masło ubijamy na puch z cukrem pudrem – masa musi być
Gotowanie i blogowaniePierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego
Smakołyki Berenikiktórych pojawiały się świąteczne produkty :-). Mam wrażenie, że rok w rok pojawiają się one coraz wcześniej... Nieco niszczy to czas oczekiwania na święta, ale najwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę wigilijną - barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie! Aromat
Pora coś zjeśćchciałabym wziąć jakieś do pracy). Myślę, że ciasteczkowy potwór w zetknięciu z tymi ciastkami wydałby z siebie pełne miłości "omnomnomnomnom". I po ciasteczkach? W sesji wziął udział futerał na komórkę, który rok temu dostałam na Święta. Ukochane dzieło Pandamonium
les mirabelles