Słodkie i kolorowe ciasteczka świąteczne z posypką. Na dobre zaczął się sezon świąteczny, niektórzy robią już korzenne pierniczki, inni szukają przepisu na śledzia. Mam przepis na
Słodkie GotowanieTo, co uwielbiam w Świętach, to wspólne, rodzinne przygotowania. Są przepisy, które najlepiej robić razem – taki jest właśnie murzynek z serem . Moja mama przygotowuje
Poezja smakuDobry Wieczór - Święta coraz bliżej, dlatego czas wielki, a nawet ostatnia chwila, by upiec pyszne pierniki. Nie wiem, czy u mnie doczekają Świąt
Trufelkowokawa, którą pije przygotowywana jest w odświętny sposób. Z polewą czekoladową, konfiturą malinową, z dodatkiem laski wanilii i ciasteczek piernikowych. Z miodem pszczelim, z przyprawą korzenną do smaku i odrobinką, dosłownie, tahini do smaku. Przepyszna, z pewnością tylko od święta, kawa idealna. Za sprawą zbożowej kawy Inka napój jest pełen zdrowia, za sprawą dodatków takich jak tahini
Mango PapajaMazurek różany to kwintesencja świąt Wielkiej Nocy – jest pachnący, bardzo słodki, o pięknym pastelowym kolorze. U mnie właściwie w wersji różano-malinowej. Można się
Poezja smakuChoć święta już minęły, to u mnie w domu znów unoszą się wspaniałe zapachy... Moja pociecha i ja uwielbiamy piec i jeść... pierniczki. Dlatego
Słodkie okruszkiKolejne wejście z ciasteczkami. Tym razem ciastka przekładane masą chałwową. Korzystałam z przepisu TU . Trochę zmodyfikowany po mojemu.Ciastka wyglądają dość efektownie , a smakują
W kuchennym oknie EwyPiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom
Kuchnia ŁukaszaJuż od kilku lat zawsze na święta piekę pierniki, ale dopiero te mi smakowały. Jakoś nie jestem przekonana do pierników, które muszą leżeć kilka
Słodka Kraina WypiekówDiabelsko pikantne ciasteczka espresso ale anioł pozostawił ślad;)
AZgotuj!Związku z tym, że święta już są za kilka tygodni - zachęcam wszystkich do przygotowania domowych pierniczków. Z tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w
UgotowaćZa kilka dni czyli 14 lutego Walentynki zwane Świętem Zakochanych z tej okazji zamieszczam kilka inspiracji , które można wykorzystać na słodką przekąskę dla naszej Walentynki lub
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSzybkie, kruche idealne nie tylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie.Składniki :* 100g
Magiczne Życie MartyNa Święta lubię przygotować coś wyjątkowego, co nadaje się także na prezent, którym mogę obdarować znajomych i rodzinę. Świetnie nadają się do tego tego
Z miłości do słodkościCześć! Jak tam Święta? Możecie się jeszcze ruszać czy "objadaliście się" smakołykami z umiarem? :D U nas całkiem dobrze :) Chciałam Wam zaprezentować
Pora coś zjeśćAby pachniało w domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków :) Składniki: - 125 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki płynnego miodu
Zainspirowana w kuchnidelikatne, kruche, cudownie pachną, nie można się powstrzymać, aby nie podjadać. Bardzo mi smakują. Jeśli nie lubimy kremu typu nutella możemy go pominąć, ciasteczka i tak będą pyszne. U mnie na pewno będą na Święta, polecam! (inspiracja z książki „Holiday Cookies” Elisabet der Nederlanden). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową do wypieków. W połowie ciasteczek mniejszymi foremkami powycinać środek ( patrz FILM ). 7. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenkanależy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka z góry nie wyschły. Składniki na spód: 2,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru
Ciastkozercyokresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie spróbujcie. Składniki
kolorowotorcikowoDość dawno temu piekłam ciasteczka „bez wykrawania”, więc uznałam, że czas wrócić i spróbować czegoś nowego. Na święta nie wyobrażam sobie nie użyć orzechów i te ciacha takie właśnie są – z dodatkiem mielonych orzechów włoskich To już ostatni wpis z serii #OlejKonwenense i tym razem nie użyłam do ciastek masła, a spróbowałam zrobić(...)olejem. Tradycyjnie bez dodatku cukru – możecie użyć ksylitolu lub zamiennie erytrytolu. Jako koci akcent dodałam płatki migdałów i pestki słonecznika, które posłużyły za uszka Ciasteczka są oczywiście orzechowe, ale z małym akcentem cynamonu i lekką nutką karobu (ale można pominąć lub zastąpić kakao). Teraz chyba mogę trochę odpocząć od kocich klimatów na blogu A wy też rozpoczęliście grudzień piekąc
FitkotPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja DelicjaPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja Delicjazamiast narzekać na szczegóły, które zdecydowanie w zachwyt mnie nie wprawiają, biorę wszystko z uśmiechem i zadowoleniem. To chyba te zbliżające się Święta tak na mnie działają... Dzisiaj mam dla Was kolejne duńskie ciasteczka - zdecydowany faworyt C. Stwierdził, że mają absolutnie fenomenalną konsystencję, i niemal siłą musiałam go od talerzyka odrywać. Słodkie, chrupiące z zewnątrz, a miękkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierniczki szczęścia na choinkę. Pierniczki przygotowujemy z zawieszkami i wieszamy na choince. Kształty wigilijnych ciasteczek wg staropolskich zwyczajów są bardzo ważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki
Kulinarny karnet ChristopheraKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie. Są w sam raz bez dodatków jak i zarówno z czekoladą czy dżemem. Dziś zapraszam na słodko wyglądające i przepysznie smakujące ciasteczka z kleksem z dżemu truskawkowego! Kruche ciastka. Składniki: 2 szklanki
Tagebuch po polskuupieczeniu zdejmować z blachy arkusz z ciasteczkami i robić kolejną porcję na nowym arkuszu. Ciasteczka na choinkę: jeśli chcesz wieszać ciasteczka na choince zrób w nich dziurkę za pomocą wykałaczki lub słomki do napojów. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki(...)ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 242 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Ciasteczka z okienkiem z landrynek pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pldlatego że wychodzą bardzo smaczne, więc czemu nie? 😃 Możesz pominąć przyprawę do piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki (2 blaszki ciastek): 350 g mąki orkiszowej 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 150 g masła orzechowe z karobem
Zdrowie na języku :PMasa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody
Kulinarne Fantazje Mariolidelikatnie wałkując wałkiem. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Moje ciasteczka, są w kształcie jajeczek i króliczków, ze względu na nadchodzące święta. Jeśli będziecie je przechowywać w szczelnym pojemniku to długo pozostaną świeże
Agusiowe smakołykiMieszanka przypraw korzennych to zdecydowanie "must have"sezonu piernikowo-zimowego. U mnie ten sezon rozpoczyna się już w listopadzie i tak aż do świąt piekę pierniczki z dużą częstotliwością, bo znikają błyskawicznie. To ulubione ciasteczka moich dzieci. Przepis na pierniczki znajdziecie tu . Pierniki nie byłyby piernikami bez dodania do nich aromatycznych przypraw, którym zawdzięczają charakterystyczny smak i zapach
Smakowity Blog Kulinarnywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: blue spoon . Ciasteczka te są wypiekane w Szwecji na Dzień Św. Łucji (ważnego święta w krajach skandynawskich - obchodzonego 13 grudnia). Zalicza się je do słynnego "sju sorters kakor", czyli jednego z 7 rodzajów ciastek, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Dla mnie nie kojarzą się
Di gotujełatwo i przyjemnie wycina się ciastka. Łatwo się wałkuje i nic się nie rwie. To mój zdecydowany numer jeden jeżeli chodzi o robienie ciasteczek z dziećmi. Już raczej nie będę zamieszczała żadnego wpisu przed Świętami. Życzę
Polska Zupachoć nie wiem czemu ;) Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przedostatni kawałek, tak wszystkim smakowała! Cannelloni, szpinak, ricotta, passata Panna cotta z kruszonką z sezamu, z wiśniami i ciepłym sosem wiśniowym Ciasteczka migdałowe, wilgotne i przypomniały mi smak trufli, które robiłam w święta, pomiędzy nimi czekoladowa masa z dodatkiem spirytusu
Moja smaczna kuchnia