dlatego że wychodzą bardzo smaczne, więc czemu nie? 😃 Możesz pominąć przyprawę do piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki (2 blaszki ciastek): 350 g mąki orkiszowej 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 150 g masła orzechowe z karobem
Zdrowie na języku :PMasa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody
Kulinarne Fantazje Mariolidelikatnie wałkując wałkiem. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Moje ciasteczka, są w kształcie jajeczek i króliczków, ze względu na nadchodzące święta. Jeśli będziecie je przechowywać w szczelnym pojemniku to długo pozostaną świeże
Agusiowe smakołykiMieszanka przypraw korzennych to zdecydowanie "must have"sezonu piernikowo-zimowego. U mnie ten sezon rozpoczyna się już w listopadzie i tak aż do świąt piekę pierniczki z dużą częstotliwością, bo znikają błyskawicznie. To ulubione ciasteczka moich dzieci. Przepis na pierniczki znajdziecie tu . Pierniki nie byłyby piernikami bez dodania do nich aromatycznych przypraw, którym zawdzięczają charakterystyczny smak i zapach
Smakowity Blog Kulinarnywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: blue spoon . Ciasteczka te są wypiekane w Szwecji na Dzień Św. Łucji (ważnego święta w krajach skandynawskich - obchodzonego 13 grudnia). Zalicza się je do słynnego "sju sorters kakor", czyli jednego z 7 rodzajów ciastek, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Dla mnie nie kojarzą się
Di gotujełatwo i przyjemnie wycina się ciastka. Łatwo się wałkuje i nic się nie rwie. To mój zdecydowany numer jeden jeżeli chodzi o robienie ciasteczek z dziećmi. Już raczej nie będę zamieszczała żadnego wpisu przed Świętami. Życzę
Polska Zupachoć nie wiem czemu ;) Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przedostatni kawałek, tak wszystkim smakowała! Cannelloni, szpinak, ricotta, passata Panna cotta z kruszonką z sezamu, z wiśniami i ciepłym sosem wiśniowym Ciasteczka migdałowe, wilgotne i przypomniały mi smak trufli, które robiłam w święta, pomiędzy nimi czekoladowa masa z dodatkiem spirytusu
Moja smaczna kuchniaPrzepis pochodzi z książki Sigrid Vebert "Smakowite prezenty". Przesłała mi go koleżanka, ażebym wypróbowała... Ja osobiście książki nie posiadam. Ciasteczka są pyszne, ale bardzo słodkie. Zakochają
Kraina Tysiąca SmakówLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych. Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją. Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami. Ciasteczka są szybkie
Mania GotowaniaTych ciastek właściwie nie planowałam piec przed świętami, ale do swojego przepisu na składane ciacha z powidłami wykorzystałam zmielone orzechy laskowe i efekt trochę przeszedł moje oczekiwania, stąd zrobiłam jeszcze jedną porcję, tym razem z karobem (i przy okazji wykorzystałam pieczątki, bo prawie o nich zapomniałam i musiałyby czekać aż rok ;)). Przy okazji jeszcze podzielę się swoją błyskotliwą refleksją(...)dobrze Wiecie, jak to smakuje (i pachnie)? Jak nugat. Nadzienie nugatowe, które pamiętam z czekoladek (w wersji bez karobu czuć to najlepiej). Zapach cu-dow-ny. Myślałam, że ciasteczek z orzechami włoskimi nic nie jest w stanie pobić, ale… No cóż, sorry, ciastki, musicie teraz ustąpić miejsca na podium Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi 55 g orzechów
FitkotProste, pyszne, bezproblemowe. Tymi ciasteczkami możemy poczęstować wszystkich i przy każdej okazji. Imieniny, urodziny, I komunia, wszelakie święta i imprezy. Są po prostu uniwersalne. Nie musimy mieć wyszukanych składników, żeby przygotować coś pysznego. W tym przypadku: mąka, masło, jajka, cukier i trochę zielska, czyli ziół, o różnych smakach, które mamy do dyspozycji w naszych ogródkach, sklepach czy zupełnie(...)temat w sieci, teraz jest już bardziej znana i o dziwo wyczytałam, że można ją uprawiać, jako kwiat domowy, trzymając w zimie w domu na parapecie. Do tych ciasteczek pasuje również mięta czy bazylia. Świetnie sprawdziłyby się kwiaty akacji lub inne kwiaty jadalne, które będą nam towarzyszyć do późnej jesieni. Już widzę w tych ciasteczkach pachnące kwiaty dzikiej róży, ależ
Leśny Zakątekmałe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego(...)nagle koleje życia stały mu się obojętne, klęski błahe a krótkość złudna. W Illiers-Combray, miasteczku uznawanym za pierwowzór proustowskiego Combray miesięcznie sprzedaje się turystom ponad 2 tys. tych ciasteczek. Do dziś nie ustalono, kto jest ich autorem. Jedne źródła wskazują na XIX-wieczną mistrzynię cukiernictwa Madeleine Paulmier, inne podają, że tą osobą była albo kucharka Stanisława Leszczyńskiego Magdalena, albo
Wiem co jemjedzenia (choć chrupiące też dają radę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć i będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt Co do samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno pójść tak samo gładko jak z tradycyjnymi piernikami. Bezglutenowe pierniki
Powiedz dietom nieOstatnie, Milanais natomiast są bardzo delikatne, trochę biszkoptowe, idealne do herbatki albo kawki, za chwilę zabieram się za polukrowanie. W każdym razie ciasteczka są naprawdę warte spróbowania i gorąco je polecam, jeśli już nie na święta, to na Sylwestra. Przepis radośnie podpatrzony u Bei . Brunsli 100g gorzkiej czekolady 250g zmielonych migdałów 150g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum 6h (lub tak jak ja na całą noc). Piec ok. 6 min. w 200 C. Studzić na kratce. Zimtsterne 2 białka szczypta soli 200g
Przepysznik - BLW i nie tylko