fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na co dzień nie piekę ciasteczek. Jeśli już mam ochotę na tego typu słodkości, przyznam z niechęcią, że idę do pobliskiego sklepu i kupuję małą paczuszkę. Na szczęście nie zdarza się to zbyt często. Wszystko zmienia się z nadejściem Świąt. Właśnie wtedy stawiam na własnoręcznie przygotowane pierniki i ciastka, a o kupnych(...)skorzystać z nich drugi raz, a tym bardziej by zrobić to przy okazji Świąt. Są jednak i takie, których nie możemy się doczekać i najchętniej zaraz po skończonej porcji ciastek poszłabym do kuchni przygotować kolejną. Zawsze w tym okresie są to ciasteczka korzenne. Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię
Przysmaki Karolkidzisiaj dla Was pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka z mąki orkiszowej z żurawiną. Ciasteczka są kruchutkie mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :) Zapraszam do wypróbowania, może upieczecie je na Święta :) Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające , jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój . Pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Może być stosowany przy(...)przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i posiekaną żurawinę, zagniatamy ciasto.Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 4 mm następnie wykrawamy foremką dowolne kształty ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, moje ciastka piekły się około 14 minut. Życzę
Sama słodycz i szczypta chilimleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez(...)cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Takie pierniczki możemy piec 1-4 tygodnie przed świętami. Pierniczki szybciej miękną jeśli jest ich w pojemniku dużo. Im grubsze pierniczki tym lepiej miękną. Cieniutko rozwałkowane pierniczki są chrupiące i mogą już nie zmięknąć. Nie należy ich długo
Luźna Kuchniaproponuję ozdobić wierzch musem krówkowym - najprostszym, z trzech zaledwie składników. Jest słodziutki i leciutki jak chmurka, idealnie komponuje się z kremową masą serową. Całość upiekłam na spodzie z ciasteczek oreo, a wierzch udekorowałam prostym, ale efektownym wzorkiem i kandyzowanymi kasztanami. Te możecie pominąć bez większej szkody dla smaku; są elementem ozdobno-szpanerskim ; ciekawostką, którą być może ciężko kupić, a jestem(...)spełnienie najskrytszych marzeń: smak, konsystencja, delikatny karmelowy zapach. Nie można mu się oprzeć! Może ktoś przygotuje taki na Święta albo Sylwestra...? Polecam Wam go ogromnie! Sernik kasztanowo-krówkowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciasteczek oreo (z nadzieniem) 45 g ciastek digestive 25 g masła masa serowa: 300 g serka kremowego 100 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWczoraj były ciasteczka i obiecałam, że dziś pokażę Wam kalendarz :) Kalendarz jak to kalendarz wiadomo daty itd, ale w tym jest jeszcze coś więcej, fajne pozytywne rysunki Pani Beaty, oraz codziennie zaznaczone imieniny, święta, festiwale i rocznice. Codziennie jedna nowa pozytywna myśl, na rozpoczęcie dnia :) Kalendarz jest przez to bardzo pozytywny. Oprócz tego znajdziemy w nim kilka fajnych(...)ulubionych przez Panią Beatę przepisów, choćby na ciasteczka, które wczoraj pojawiły się na blogu
kruche babeczkiZbliżają się Święta, więc po raz kolejny mam dla Was Wielkanocny Konkurs! :) Zadanie jest dziecinnie proste: pochwalcie się, co pieczecie w tym roku na
CiastkozercyDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki. Co prawda mam na blogu przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? Święta już tuż tuż. Wydawałoby się, że mamy jeszcze tyle czasu, ale wiem z
Słodkie okruszkiMało na blogu ciast, ciasteczek i deserowych przepisów. Ale ten piernikowy rum i zrobiony na nim kremowy likier świetnie sprawdzą się w roli deseru dla dorosłych. Jeśli tylko jesteście fanami korzennych, perfumiarskich wręcz kompozycji, piernikowego aromatu i likieru w stylu Baileys – to coś dla Was. Perfekcyjny na jesień, zimę i na święta! (i do piersiówki na zimowy spacer
Karo in the Kitchenbardzo smaczne i pachnące ciasteczka. Zrobienie ciasta trwa krótko a potem szybko formowanie w rękach i do pieca - w pół godziny, może odrobinę dłużej, miałam górę małych, pysznych pierniczków. Lebkuchen są o tyle fajne, że nie muszą leżakować - miękkie i od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia. Świetnie smakują nie tylko w święta :D ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzacyklu "Słodkie środy" zapraszamy Was na pyszne maślane ciasteczka, takie jak piekły nasze mamy i babcie. Maślane ciasteczka w formie baranków to idealny pomysł na słodkość dla naszych najmłodszych biesiadników. U nas dzieci w pierwszy dzień Świąt dostają do schrupania takie oto baranki. Myślę, że to odpowiedni czas aby zabrać się za ich pieczenie ... Wielkanocne maślane baranki(...)wyjdzie za twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Foremką w kształcie baranka wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut – do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierniczki z okienkiem. Nie wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc
kuron.com.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieMakówki Śląskie W święta było tyle innych rzeczy do zrobienia, że makówki jak zwykle robiłam na oko i nie spisałam sobie proporcji. Jako, że jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze maku i wszyscy w domu są przejedzeni wszelkimi ciastami ciasteczkami, stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie świątecznym przygotuje makówki
My sweet a lifeSwego czasu mąż kupił mi na prezent mój własny ozdobny wałek do ciasteczek, z nazwą bloga "Ana Mari's World <3" Zapraszam
Ana Mari's worlddomówka i to drugie jakoś ciągle dziwnie mi brzmi, ale niech będzie. U nas będzie bigos , którego specjalnie nagotowałam więcej przed Świętami i zawekowany w słoikach czeka na ostatni wieczór tego roku. Oprócz tego upiekłam już chrupiące ciasteczka serowe i cebulowe, zrobię jakąś sałatkę i kilka przekąsek. Coś na pewno przy niosą zaproszeni goście więc będzie co jeść między
Smaczna PyzaDziś zapraszam Was na pyszny czekoladowo-orzechowy deser kremowy, który przygotujecie dosłownie w kilka chwil. W przedświątecznej „gorączce” przygotowań, gdy nagle mają Was odwiedzić
Słodkie okruszkiIdealne babeczki na święta. Słodkie i sycące, więc z pewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu
Mienta blogTrudno mi się do tego przyznać, ale chyba uzależniłam się od masy makowej;p zaczęło się już przed wigilią gdy zmieliłam mak i dosładzałam go miodem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPierwsza niedziela adwentu za nami.A przed nami nie tylko radosne 4 tygodnie oczekiwania na swieta Bozego Narodzenia,ale rowniez ciasteczkowe manewry kuchenne. Przyznam szczerze ,ze nie przepadam za mozolnym wycinaniem ciasteczek w skladzie ktorych znajduje sie wiele masla, maki i duzo,duzo cukru.Takie ciasteczka to tylko wiele godzin spedzonych w kuchni i puste kalorie. Makaroniki to co innego.Te slodkie ciasteczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do upieczenia tego pysznego keksu. Jest lekki, delikatny, lekko wilgotny. I gwarantuję, że szybko zniknie. Drugą propozycja na wykorzystanie białek to obłędne Kokosanki klik. Składniki: 150 ml białek szczypta soli 1,5 szkl
Ala piecze i gotuje