spóźniłam! Na szczęście Erik nie zauważył (albo uznał za nieistotne) i pod koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt. Mi to zawsze się musi coś takiego przytrafić... W domu na szczęście czekały małe pocieszacze w postaci korzennych ciasteczek, prawie pierniczków bym powiedziała. Speculoos znają wszyscy - kuszą korzennym aromatem i fantazyjnymi formami. Ja niestety odpowiednimi nie dysponuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszeć Po upieczeniu raczej twarde. Może należałoby zrezygnować z dodania
Proste PotrawyFritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („
mojewypiekiinietylkoŚnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser. Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny środek. Do
Codziennik KuchennyŚwięta tuż tuż, to i mój ulubiony sernik zyskał świąteczną odsłonę. Tym razem zrobiłam go na spodzie z ciasteczek korzennych i udekorowałam dużą ilością żurawiny w cukrze. Tym razem użyłam tej o dużych owocach, które po przekrojeniu wyglądają jeszcze ciekawiej. Całość ma zaskakujący smak - piernikowy spód świetnie komponuje się z półsłodką, kremową masą twarogową, a kwaskowa żurawina balansuje
Kulinarne InspiracjeŚwięta tuż tuż dlatego pewnie zastanawiacie się i szukacie przepisów nie tylko na świąteczne ciasta ale również babeczki, ciasteczka i słodkie przekąski. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny marchewkowe z kremem mascarpone, które ucieszą nie jedno podniebienie waszych gości. Składniki /18 sztuk: – 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej – 1 szklanka drobno startej marchewki
I LOVE LIFECoś słodkiego do kawki być musi, a że za tydzień już święta to upiekłam makowe bułeczki. Są przepyszne. Robicie ze mną? Składniki: 25
Z Majeczką w kuchniFritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („
mojewypiekiinietylkoPomysł na pierniczki bezglutenowe. Pierniczki są kruche, delikatne i bardzo smaczne. 220 g mąki owsianej 100 g mąki gryczanej 140 g miodu 100 g masła klarowanego
KucharzycaPieczenie i dekoracja pierniczków to nasza rodzinna tradycja i nie pamiętam Świąt Bożego Narodzenia bez nich. W tym roku pałeczkę przejęła
To co kochamNa Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Wilgotnej , mięciutkiej...W te święta babki rządzą w różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla
Z Majeczką w kuchnicieszy, gdyż coraz bliżej do świąt, ale z drugiej mnie to martwi, ponieważ zdaję sobie sprawę, że święta miną szybciej niż sobie to wyobrażam.. W dodatku, powinnam zabrać się już za moją fabrykę świątecznych ciasteczek. A jak u Was z przygotowaniami? Co już macie uszykowane? :) Przedstawiając Wam kilka przepisów z użyciem mleczka kokosowego, w których korzystaliśmy
Be Fit Be Strongświęta, uwielbiam je jeść, a także robić ;) W tym roku upiekłam pierniczki w kształcie choinek, które nie doczekają Świąt, bo już zostały zjedzone :) Także czeka mnie jeszcze jedno ich pieczenie :) Na blogu znajdziecie również przepisy na ciasteczka rudolfy , mikołaje i czerwone serca . A tutaj możecie poczytać o dekoracji pierniczków i tutaj zobaczyć moje pierniczki z poprzednich
Aga w kuchnimoja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKiedy wpadłam na ten przepis w internecie (a dokładniej TUTAJ ) wiedziałam, że muszę zrobić to ciasto. Jestem bardzo miło zaskoczona, dla mnie smakuje genialnie, moja mama
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzy byliście kiedyś tak na kogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćW tym roku nie miałam zbytnio ochoty na świąteczne gotowanie, co zapewne było wynikiem zmęczenia psychicznego po pracy oraz codziennego szykowania wałówki. Jednak mazurek wrył mi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRogaliki migdałowe, O TE WŁAŚNIE nie doczekały świąt.Wczoraj zrobiłam więc nowe na bazie tego przepisu, ale trochę zmodyfikowane. Zamiast migdałów - dałam zmielone orzechy, a
bistro mama"Pierniczki.. Tak to od wielu lat podstawa moich Świąt. Jedne były udane inne trochę mniej, ale zawsze były inne. Lukrowane, oblewane czekoladą, można je
Słodkie PrzyjemnościNiby już po Świętach, ale my jeszcze zostaniemy w tym świątecznym nastroju. Proponujemy Wam dzisiaj cynamonowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre.Dlaczego cynamonowy?? Uwielbiam cynamon:) Sernik jest kremowy i świetnie łączy się z ciasteczkowym spodem. Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera
Anioły w kuchniMąkę mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców. Gotowe ciasto
Kredowe Menu