Wzięło mnie właśnie na coś słodkiego, a w szafie tylko mąka i cukier, lodówka w zasadzie pusta, poza przekładanym z kąta w kąt rabarbarem, kupionym w
Moje Pyszne Siódme NieboMoja Ciocia ostatnio na serio wkręciła się w mojego bloga, a raczej w wyczekiwanie na efekty moich kuchennych eksperymentów. Co jakiś czas podrzuca mi temat do
Moje Pyszne Siódme NieboPora weekendu to czas, w którym przychodzi ochota na bardziej wymyślne dania, jak również na posiłki złożone z większej ilości dań. I tak właśnie było w
Moje Pyszne Siódme NieboNie ma świąt bez piernika a zimy bez ciepłej czekolady i pierniczków do chrupania. Takie jest moje zdanie i tego trzymam się od kilku lat. Pierniczki
ciastkarnia na kruchym spodzieFaworki jadłam kilka razy w życiu jako dziecko. Czasami udawało mi się dostać je od babci, zazwyczaj jednak na tłusty czwartek mam rozbiła nam oponki, ewentualnie
ciastkarnia na kruchym spodziewytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe dziewczyny częstowały
kolorowotorcikowoZnacie ciasto o nazwie Styropian? Swego czasu to ciasto królowało na wielu blogach. Na moim nie, gdyż jeszcze bloga nie miałam, ale przepis znałam i nawet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre. Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie
Ze smakiem i z pasjąKruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne
coolinarnastrefa.blogspot.comskusi się na takie małe słodkości. Jakiś czas temu podałam Wam przepis na kocie oczka z marmoladą , dzisiejsze ciasteczka na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, jednak mają zupełnie inne składniki. Drożdżowe kocie oczka są bardzo kruche (to zasługa krupczatki) i najlepiej smakują przełożone masą u mnie z mascarpone z nutellą (no bo kto nie lubi nutelli ). Zachęcam Was do wypróbowania(...)części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Wszystkie ciasteczka układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Studzimy. Mascarpone chwilę ucieramy z nutellą do uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasteczka smarujemy masą
PatiGotujekartce przepis i przygotowałam ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie, ale jednocześnie kruche, niezbyt słodkie (jak ktoś lubi bardzo słodkie to może dać więcej miodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhehe) albo może mój Mikołaj potrzebuje łapówki, żeby przynieść mi podarek :-). W tym roku się zabezpieczyłam i mam dla niego prezent w postaci ciasteczek korzennych. Te ciasteczka są wyborne w smaku, bardzo aromatyczne, kruche i mają na powierzchni delikatne pęknięcia. Chcę mu postawić je razem z mleczkiem, może się skusi :-)? Chyba, że on preferuje mocniejsze trunki, to może dostać kieliszek
Zakątek rozkoszy kulinarnychwyżywienia tamtejszej ludności. Jest mąką bezglutenową, natrafiłam na nią w polskim markecie w Amsterdamie i postanowiłam wypróbować. Ma ona dość specyficzny zapach ale po upieczeniu znika, ciasteczka wykonane z tej mąki są niezwykle kruche. Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki teff 1 szklanka masła orzechowego 1/2 szklanki syropu klonowego 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki
Delusional Trinemojej kuchni. Ponieważ dorobiłam się zacnych 3 kg orzechów włoskich, przyszedł czas na ich użycie w orzechowych księżycach. To jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Delikatne, bardzo kruche i przepyszne. U nas znikały bardzo szybko, więc kolejnym razem upiekę na pewno podwójną porcję. Dodawałam, że pięknie pachną w czasie pieczenia? Zamiast zmielonych orzechów włoskich, możecie użyć również mąki migdałowej(...)dodatkowo ich posypywać cukrem pudrem, ale jeśli lubicie dużą dawkę słodkiego smaku, to wymieszajcie cukier puder z ziarenkami wanilii lub z cukrem waniliowym. Ja ciasteczka przechowuję w szklanym słoju. W pierwszy dzień są bardzo kruche i delikatne, co nie znaczy, że kruszą się w rękach Co do dni kolejnych nie mogę się niestety wypowiadać, bo ciasteczka ich nie doczekały
Mieszam w Garnku