złota rosa". Kiedy na wierzchu pojawiły się delikatne cukrowe kropelki, odetchnęłam z ulgą i poczułam dumę :D.Przepis oryginalny nakazywał zrobienie spodu z ciasta kruchego. Potrzebowałam żółtka do innego wypieku, więc spód sernika zrobiłam z ciasteczek (mniej z nim pracy). Jeżeli nie masz co zrobić z żółtkami, to zdecydowanie lepiej jest upiec spód z ciasta kruchego - nic się wtedy
Przepisy AleksandrySzarlotka z pianką Kruche, maślane ciasto, soczyste jabłka i delikatna bezowa pianka. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zasmakuje zarówno gościom jak i wszystkim domownikom
Blog z ApetytemPyszny, tradycyjny Sernik z pianką na kruchym spodzie , pianka na wierzchu nie jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy
Di gotujeWczoraj powstały spody do tarletek, a dzisiaj napełniłam je budyniem czekoladowym, borówkami i żółtymi malinami. Dzięki temu, że ciasto jest tak kruche, mogłam wczorajszym wieczorkiem niepostrzeżenie zjeść te pokruszone (Niby!) ciasteczka ;) Przecież nic nie może się zmarnować;) W wolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;) Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami Składniki: Ciasto: 200g mąki(...)dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić
Lawendowe Niebołyżeczka świeżych listków tymianku cytrynowego 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny 2 łyżki miodu tymiankowego 170g masła Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Mieszamy kruche składniki. Tymianek cytrynowy można zastąpić zwykłym tymiankiem- ciasteczka będą wtedy mniej cytrynowe. Dodajemy miód i masło. Miód tymiankowy kupiliśmy w tym roku na wakacjach jako ciekawostkę. Zamiast niego może być miód wielokwiatowy (moja mama wrzuciła
les mirabellesPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę się spłaszczą). 4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Udanych wypieków
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę się spłaszczą). 4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Udanych wypieków
Mała Cukierenkamigdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 2 duże jajka(...)Piec w temp. 180 stopni przez 20 minu, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Wyjąć, ostudzić, po czym pokroić na długie paski i piec przez 15 minut układając ciasteczka na blasze na boku i obracając w połowie pieczenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce - mogą tak przeleżeć nawet miesiąc :) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przepis na ciasteczka kukurydziane od Ciast.co , które okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie tylko dlatego, że spełniają wszystkie założenia, ale również są bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się z domowymi malinami :) Liczba ciasteczek: ok. 45 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 żółtko 150 gram zimnego masła 1/2 szklanki cukru Na stolnicę wysypać mąkę, cukier. Lekko wymieszać. Dodać
Czerwony Gupikprzepis na ciasteczka kukurydziane od Ciast.co , które okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie tylko dlatego, że spełniają wszystkie założenia, ale również są bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się z domowymi malinami :) Liczba ciasteczek: ok. 45 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 żółtko 150 gram zimnego masła 1/2 szklanki cukru Na stolnicę wysypać mąkę, cukier. Lekko wymieszać. Dodać
Czerwony Gupikpyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 4 żółtka pół szklanki
IzabelawkuchniRabarbar jest moim odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche
potrawyregionalnezawsze wykorzystując tak na prawdę resztki ciasteczek w domu, tym razem miałam jeszcze kilka pierników, które zostały z grudnia, kilka ciastek migdałowych i kilka kruchych. To świetny przepis zero weste! Oczywiście możesz wykorzystać do tego ciasteczka typu digestive czy herbatniki. Kolejna masa w zależności czy chcemy bardziej orzechowy baton czy też mniej to warstwa albo z mielonymi migdałami bądź
SMYKWKUCHNIjedne z moich ulubionych ciasteczek, które nigdy mi się nie znudzą! Są baaardzo delikatne, kruche i cudownie pachną. Czekoladowo-kokosowy posmak sprawia, że naprawdę niesamowicie kuszą! Ciastka można długo przechowywać i ani nic nie stracą na swojej kruchości - nadal będą po prostu rozpływać się w ustach. Nie wiem dlaczego teraz je prezentuję, ponieważ już dawno opracowałam poniższą recepturę(...)Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Użyłam majonezu Radgoskiego Tarsmak
Di gotuje