Ciastka krucho-drożdżowe to, obok amoniaczków, najpopularniejszy rodzaj ciastek pieczonych od pokoleń w podkarpackich domach. Z jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem, lub przełożone marmoladą. Przepis, który dzisiaj prezentuję, to małe ciasteczka z marmoladą
Trzeci talerzCiastka, które powstały dzięki modyfikacjom mojej siostry, która chce bardzo szybko wyjść z kuchni i zadowolić swoje córeczki, a uwierzcie mi, to nie jest proste Mój
zabawa smakiemI znowu ciasteczka :) Pomysł na te dwukolorowe cudeńka znalazłam na stronie 'Obiad gotowy!'. Zapraszam do pieczenia!Składniki na dwie blaszki ciasteczek maślanych:2 szklanki mąki pszennej120
My Culinary ArtJeśli jeszcze nie piekliście budyniowych ciasteczek to żałujcie bo są przepyszne i szybko nadrabiajcie zaległości :D Przygotowanie ich to pestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do pomocy i ciasteczka raz dwa i będą gotowe, tylko uważajcie są tak kruche, że prawie rozpadają się w dłoniach ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g masła 80 g cukru pudru 80 g budyniu(...)widelcem albo tłuczkiem od mięsa. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciasteczka pieczemy w 180-190 stop. przez 10-14 minut, pilnujemy aby się nie spiekły bo każdy piekarnik jest inny ! Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dajemy im odpocząć z chwilkę zanim je przeniesiemy na kratkę ponieważ są bardzo kruche
Gotowanie...to proste !lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem kremów babeczki
Trzeci talerzNajprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to nie!!! Są to po prostu inne pierniczki- maślane, kruche, słodkie w sam raz, smakujące przyprawą korzenną (jak na pierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się(...)kwaśna śmietana- 1 łyżka * przyprawa korzenna- 2 płaskie łyżeczki Opcjonalnie do ozdoby: * polewa czekoladowa * lukier * kandyzowana skórka z pomarańczy lub kolorowa posypka W malakserze umieścić wszystkie składniki na ciasteczka i połączyć w jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części (ponieważ wykrawane ciasteczka z całości nie zmieszczą się na blaszce więc najlepiej piec w dwóch turach). Zawinąć je w folię spożywczą
Kraina Miodem PłynącaDzień dobry :-) Przepis na te pyszne ciasteczka znalazłam tutaj ( klik ). Niestety nie udało mi się kupić ricotty i zrobiłam z mascarpone. Ciasteczka wyszły pyszne. Są
kruche babeczkiDzień dobry :-) Jak ten czas szybko leci. Dopiero był poniedziałek, a już mamy piątek. Dawniej mi tak nie leciał, a teraz strasznie. Wy też tak macie
kruche babeczkiSerowa tarta rabarbarowa na kruchym spodzie. Z rabarbaru można wyczarować naprawdę coś pysznego. Galaretka jest świetna, kwaskowa i idealnie łączy się z sernikiem. spód
wesoła kuchniaWłoskie ciasteczka Macine to ciasteczka, którymi zajadają się Włosi. Nic dziwnego, ponieważ są one naprawdę bardzo smaczne. Tradycyjnie jada się je z mlekiem, głównie w porze
365 dni dookoła kuchniDzień dobry :-) Jak tylko zobaczyłam te ciasteczka na blogu moje wypieki to stwierdziłam, że muszę je zrobić. Przepis troszkę zmodyfikowałam, bo ciasteczek nie smarowałam białkiem i
kruche babeczkiFaworki z mascarpone Lekkie, kruche, delikatne i mega bąbelkowe faworki z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Idealny deser na tłusty czwartek. Z podanych składników wyjdą nam dwa
Blog z ApetytemSzarlotka na bogato! Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku
Blog z ApetytemPyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja
kruche babeczkiPyszne mini pączusie z ricotty, idealne na jeden raz. Naprawdę bardzo smaczne, robi się je szybciutko. Przepis znalazłam tutaj . Niestety nie miałam migdałowego amaretto, ale i
kruche babeczkiPierniczenie oficjalnie rozpoczęte :-) Jak U Was ? Zrobiliście już pierniczki? U nas rodzinne pieczenie i ozdabianie pierników. Ja przygotowałam ciasto, mąż i syn wykrawali pierniczki
kruche babeczkiTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto
BullioTartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Jego
Codziennik KuchennyHej :-) Jak tam po weekendzie ?? U mnie młodej ząbki wychodzić zaczęły i troszkę marudziła, ale poza tym wsio oki ;). Zrobiłam te obłędne ciasteczka, mąż kupił mąkę
kruche babeczkiwarto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas(...)składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy
Wędrówki po kuchniWitam serdecznie Upiekłam pyszne kruche babeczki z masą orzechową więc podzielę się przepisem aby każdy mógł upiec te pyszności :). Jeżeli ktoś lubi orzechy włoskie to powinny
Uwaga Babcia GotujePrzepis jest nieskomplikowany, a składników zaledwie kilka, ale właśnie tego typu desery są w kuchni najważniejsze. Te ciasteczka najlepiej smakują na śniadanie, podane w towarzystwie sałatki owocowej-są kruche i delikatnie słodkie, choć tak naprawdę ich smak zależny będzie od rodzaju musli, który wybierzesz. Składniki na około 30 ciasteczek: 1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka
Roślinna - blog wegańskiWitam serdecznie Propozycja na kruche babeczki z bitą śmietaną, są pyszne i ładnie wyglądają. Na pewno będą smakowały dzieciom i nie tylko :). Będziemy potrzebować : z podanych
Uwaga Babcia GotujeTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto
BullioTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto
BullioSmakowite ciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki
Kuchnia z widokiem na ogródBabeczki to idealny deser na różne okazje. Można nadziać dowolnym kremem i ozdobić wszelkimi dodatkami. Cieszą oko i smakują rewelacyjnie. Po upieczeniu spodów można przechowywać w
tojestpyszne.blogspot.com