Orzeszki to smak dzieciństwa. Kojarzę je bardziej ze weselami niż z Bożym Narodzeniem, stały na stole wśród innych ciasteczek i kusiły swoim kształtem. Smak ich jest niezapomniany, ciasto kruche i krem maślany, często z orzechami w środku. Foremki kupiłam w sklepie internetowym wiosną tego roku, ale dopiero niedawno wykorzystałam po raz pierwszy. Zrobiłam jednak jeden błąd - kupiłam jedno opakowanie
bistro mamaPrzepisy na tradycyjne chocolate chip cookies są różne. Nie wiem który jak najbardziej przypomina ten oryginalny, więc sugerując się kilkoma z nich - upiekłam własne ciasteczka i dodatkowo... amarantusowe Chocolate chip cookies to rodzaj krucho-ciągnących się ciastek - nadzianych mnóstwem czekolady. Są rewelacyjne i nie sposób im się oprzeć. Jeszcze zaprezentuję Wam przepis, który będzie odzwierciedlał oryginał. Nie mniej jednak
Di gotujeKruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. Czas na… kawę i coś słodkiego. Jesienią i zimą na moim stole i w wypiekach
Słodkie okruszkiSłodko nie zawsze znaczy niezdrowo. Te ciasteczka poprawiają nastrój podczas jesiennej pogody. Są leciutkie, chrupiące, kruche i mocno maślane. Idealnie nadają kształt po szprycowaniu. Podane w salaterce #myAmbition przyciągają jesienne promienie słońca! Składniki: 120g masła 2 łyżki cukru pudru 200 g mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Przesianą(...)dodać trochę masła bul wody. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy gwiazdki na pergaminie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 o C i pieczemy ok 15 minut lub do zarumienia. Ciasteczka można przechowywać ok 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś deser z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki ZakątekVanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne.Składniki:180 g masła,2 szklanki mąki,4 łyżki cukru,1 cukier waniliowy (16g),2 żółtka,3 łyżki zmielonych migdałów,4 łyżki zmielonych orzechów laskowych,2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,dodatki:cukier puder.Przygotowanie: Siekamy zimne masło i dodajemy(...)długości około 6-7 cm. Lekko zawijamy by przypominały kształtem księżyce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10 minut. Ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Są jeszcze lepsze na drugi dzień
Aga w kuchniPyszne ciasteczka owsiane. Czy ktoś jest w stanie się im oprzeć? Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie
Kucharzycaczekolady deserowej 50-60 gram cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część(...)delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 `C Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki"). Pieczemy około 40 minut
CynamonemPoOczachczekolady deserowej 50-60 gram cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część(...)delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 `C Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki"). Pieczemy około 40 minut
CynamonemPoOczachSzybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu. Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę. Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu(...)również z bakaliami 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany Czekoladę posiekać na małe kawałki. Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Można użyć dodatkowo o 1/2 szklanki cukru więcej - ciasteczka będą mocno słodkie. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, tak, żeby mąka dokładnie ją obtoczyła. Następnie dodać miękkie masło lub margarynę i rozgnieść całość, uzyskując coś w rodzaju kruszonki. Dodać jajko
Ze smakiem bez glutenuPyszne, mięciutkie w środku a kruche na zewnątrz kokosanki. Proste i szybkie w przygotowaniu. Dla osób lubiących kokos wprost idealne. Składniki: 400 g wiórków kokosowych 8 białek 120 g masła 300 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Z 300 g cukru odsypałam 100 g i wsypałam do podgrzanego masła. Podgrzewała i mieszałam(...)kokosanki. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładałam porcje masy na papier. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut. Smacznego! Zapraszam również na CIASTECZKA KOKOSOWE
potrawyregionalnewykonanie „najlepszych” ciasteczek ;) A że w lodówce miałam spory klinek wiejskiego sera- musiałam spróbować należycie go wykorzystać. Jestem seromaniakiem więc miałam wobec powyższych ciasteczek spore wymagania;) I jestem zadowolona: ciastka są cudownie kruche, ale jakby z ciasta francuskiego z lekkim posmakiem białego sera. Marmolada wspaniale się z nim zgrywa- ciasto samo w sobie bowiem nie jest słodkie(...)przed przygotowywaniem ciastek rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm z ciasta wycinamy kwadraty 5cm x 5cm 2 przeciwległe brzegi (rogi)zawijamy do środkai zlepiamy, w puste miejsca nakładamy marmoladę ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy rozkłóconym jajem pieczemy ok 25 minut w temp 190 stopni po upieczeniu obficie posypujemy pudrem Smacznego
Domowe ciastaśrody ukryte w dwóch pięknych puszkach :D Już nie mogę doczekać się reakcji Dzieci kiedy je dostaną... :) Jeśli chodzi zaś o smak ciasteczek to muszę napisać, że są po prostu pyszne, kruche i mocno maślane, dokładnie tak jak lubimy. W opisie wykonania zamieściłam również link do filmiku instruktażowego, na którym krok po kroku zobaczycie jak zrobić te małe cudeńka(...)łyżeczką wody kolorowa posypka 2 łyżki cukru pudru + odrobina wody WYKONANIE: Zanim przystąpisz do pracy, odsyłam Cię do oryginalnego filmiku instruktażowego , gdzie dokładnie, krok po kroku, zobaczysz jak przygotować ciasteczka. W oryginale autorka zagniata ciasto ręcznie, ja użyłam do tego celu miksera. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dorzuć żółtka
Słodko-Słony Świat Ilonywyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :) Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka. Rogaliki są upieczone, gdy zaczynają się rumienić. Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowosilną presją - uległam. Późnym wieczorem, kiedy sklepy były już zamknięte, w związku z czym niedobór ciemnej czekolady uzupełniłam białą. Nie zaszkodziło to ciasteczkom - wyszły idealne. Zaraz po jego ulubionych, te znikały najszybciej. Kruche, z dużą ilością czekolady, całkiem spore ciacha - zdecydowanie nie na jeden kęs. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Takie typowe american chocolate chip cookies, prosto z Macaroons(...)women's weekly. I to już ostatni z zeszłorocznych przepisów. Ogłaszam koniec ciasteczkowych przepisów - przynajmniej na jakiś czas. I już nie w ilościach hurtowych - potrzeba została zaspokojona. Ciasteczka z czekoladą (II)Składniki:(na 20 sztuk)125 g miękkiego masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g cukru60 g jasnego brązowego cukru1 jajko250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej100 g ciemnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka to prawdziwy hit, zniknęły dosłownie w momencie. Naprawdę przepyszne, lekko kruche, z dodatkiem słodkiego jabłka, które nadaje im nieco delikatności. Użyłam płatków owsianych Melvit z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą, przez to ciastka są jeszcze bardziej owocowe. Zamiast miodu można użyć syropu z agawy lub innego płynnego słodzika. Pyszne, zdrowe ciasteczka, w sam raz na pożegnanie
Healthy food explorer