Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Cztery FajeryProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Cztery Fajerysię do pracy. Z przepisu Tieghan wychodzi dwa razy więcej ciasteczek, niż potrzeba. W poniższym przepisie odpowiednio dopasowałam proporcje, ale i tak uważam, że powinniście przygotować więcej ciasteczek. Wtedy będziecie mogli zrobić też lody... Zamiast truskawek użyłam malin, zmniejszyłam też nieco ilość cukru. Cobbler smakuje genialnie podany na ciepło z lodami waniliowymi. Takie proste, a tak zaskakująco pyszne(...)prostu nie można się oprzeć. Cobbler malinowo-rabarbarowy z miodowymi ciastkami Składniki: (na formę o średnicy 25 cm) 375 g malin 175 g rabarbaru 100 g cukru kokosowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli miodowe ciastka: 165 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zimnego masła 65 g jogurtu naturalnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb, zakąski i przekąski, aż po wypieki różnej maści. Jak wiem z doświadczenia wiele z potraw, w szczególności ciast i ciasteczek, zostaje na "poświętach" i nikt już niestety nie ma siły tego zjeść. Zdarza się też czasem, tak jak u mnie w tym roku, że któryś z wypieków nie wypali, wyjdzie zakalcowaty(...)ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę i rum, zagnieść. Masa powinna być lepka na tyle, by kawałek po ściśnięciu się nie rozpadał
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: ( szklanka 250 ml) ( z podanej porcji wychodzi ok. 80 sztuk) Łupinki 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany
Kulinarne przygodyciasteczek. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotowałam w proporcji:1 szklanka kaszy/ 2 szklanki wody. Kaszę podprażyłam wcześniej na suchej patelni) - 1/2 szklanki płynnego miodu (lub innego płynnego słodziwa) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) - plus ewentualnie ok.1/2 szklanki mąki gryczanej lub innej, ja dałam 1 łyżeczkę skrobi z tapioki - 1-2 łyżeczki płynnego oleju kokosowego (nie trzeba
Smaczne Zdroweciasteczka tzw. amarantki, ale niestety zawierały gluten. Postanowiłam zrobić swoje, wykorzystując nowe nabytki :) Składniki: filiżanka amarantusa (może być prażony, bo taki jest twardawy, chociaż mi to nie przeszkadza) dwie garście suszonych owoców goji 2 łyżki mąki quinoa 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki mączki migdałowej 6 łyżek płynnego miodu (syropu klonowego lub z agawy) 6 łyżek oleju kokosowego 1 jajko
Cytryna&Co.ciasta, ciasteczka... ale te ze sklepu, cukierni... domowych nawet ruszyć nie chce :/ W zasadzie nie powinno mnie to martwić, bo więcej dla mnie, no ale ;) Nie wiem czy uda mi się napisać Wam zaległe przepisy, bo raczej średnio to widzę, ale póki co ostatkami sił napisałam na wafelki, więc nie zwlekam tylko od razu się dzielę ;) Składniki: Masa kokosowa: ½ szklanki
Kuchnia w czekoladziekruche ciasteczka orzechowe z rodzynkami, mówię Wam można się zakochać ;) Są na tyle uniwersalne, że można dodać do nich kawałki czekolady lub innych dodatków lub polać je poprostu czekoladą ;) Ale uwaga...uzależniają! Przepis dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" Składniki: 100 g płatków jęczmiennych błyskawicznych 20 g mąki ryżowej 50 g posiekanych orzechow włoskich 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
Życie zaczyna się w kuchniciasteczek, które zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale też bez jaj czy mleka. Książka podzielona jest na pory roku, każdy rozdział na podrozdziały ( na co dzień, dla malucha, na szybko, na wyjątkowe okazje). Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy na produkty, których będziemy używać do przygotowania słodkości z książki (mleko kokosowe, migdałowe
kruche babeczkiSkładniki na ok. 30 szt: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 200 g startej marchewki 200 g płatków owsianych 200 g mąki 1,5 łyżeczki
Moja Galeria Smakunajpopularniejsze ciasteczka w moim domu. Przyrządza je się szybko, a składniki są zawsze pod ręką. Piekę ciastka w prostokątnej formie, a potem kroję na kawałki. Nie za grube, większe, mniejsze lub takie na jeden raz. Nadziane masą pyszności, a co najważniejsze ciastka są super proste i super smaczne. Owsiane ciastka piekę na maśle, a w wersji wegańskiej na kokosowym oleju
codojedzeniakokosowy i posiekane masło. Wyrób ciasto dokładnie rękami. Po wyrobieniu ciasto nie będzie się ładnie lepić w kulę, jest kruche i sypkie. Bierz w dłonie po porcji ciasta i zlepiaj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj do miseczki z wiórkami do obtaczania i naciskaj palcami z jednej a następnie z drugiej strony, aż trochę wiórek się przyklei a ciasteczko będzie
Delicious Placeciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników. Co z tego wyszło zobaczycie poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła 3 łyżki mleka 20 g gorzkiej czekolady, posiekanej opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych
Dzieje kuchennej Wiewiórykokosowy, jeżeli go używać i zblenduj na puszystą masę razem z cukrem, bananem i jabłkiem (ze skórką). Do dużej miski przesiej mąkę, zblendowaną masę olejowo-cukrowo-owocową oraz posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko dużą łyżką i dodaj namoczone rodzynki. Ciastka nakładaj łyżką na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 C około 15 minut. Smacznego! Artykuł Ciasteczka
greenscarf