zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Sernik limonkowy na zimno -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikzauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Sernik limonkowy na zimno -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikimię ;). Nie zawiodłam się, bo są pyszne. Mocno bakaliowe, kruche, jakby lekko bezowe. Ciasteczek wychodzi ogromna ilość, także spokojnie można je zrobić z połowy porcji. W przepisie nazwane były pierniczkami, ale wg mnie to po prostu dobre bakaliowe ciastka, dlatego zmieniłam nazwę na "ciasteczka Elizy". Dla kogo: dla lubiących bakalie dla potrzebujących dużej ilości ciastek dla ciasteczkożerów Składniki: Miska(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 15g cukru waniliowego Miska 2: szczypta mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki soku jabłkowego lub mleka 100g kandyzowanej skórki cytrynowej 100g kandyzowanej skórki pomarańćzowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 325g mielonych migdałów 325g mielonych orzechów laskowych 125g rodzynek 50g mąki pszennej Dodatkowo: paczka opłatków lub andrutów pokrojonych na małe kwadraciki
Mania Wypiekaniasłodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami i owocami goji. Same płatki zrobione są z mąki ryżowej i kukurydzianej, z dodatkiem mielonego lnu, oleju kokosowego, masła, jajka i kurkumy, a słodzone miodem i słodem ryżowym. Już sam kształt gwiazdek zachęca do chrupania, płatki bowiem smakują jak ciasteczka. Z jogurtem smakowały wybornie
Obiad gotowyBardzo proste ciasteczka do herbaty lub kawy, choć wymagają trochę wysiłku przy wyciskaniu serduszek. Przepis znalazłam na blogu In my coffee kitchen . Polecam, choć ja dodałabym jeszcze może mielonych orzechów. Składniki: 150 g masła roślinnego 1 cukier waniliowy 10 dag cukru 25 dag mąki pszennej 12 dag mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy Miękkie masło dokładnie utrzeć
Ewusiowe Smakipytanie. Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec z samych białek, a dziś pora na biszkopt. Niewiarygodne, że z kilki białek, z dodatkiem odrobiny cukru i kilku łyżeczek mąki powstaje taka pyszna alternatywa tradycyjnej szarlotki! Składniki: 4 białka jaj 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 1 łyżka oliwy
Tradycyjna KuchniaSuper ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki:6 jajek3/3 szklanki mąki3/4 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenialitr
Z Majeczką w kuchnikawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej typ 500115 g mąki kukurydzianej 115 g miękkiego masła115 g cukru pudru1/4 łyżeczki sody oczyszczonej2 średnie jajkastarta skórka z 1 cytryny odrobina cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek: Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę
Grahamka, weka i kajzerkazrobiłam ostatnio czekoladowe popękane ciasteczka i zachwyciły one moją rodzinę, to pomyślałam że fajnie byłoby zrobić takie same tylko w innych smakach. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na “cookies crincle” i trafiłam na ciastka migdałowe, jak włoskie amaretti, bo są przygotowane na mące migdałowej, czyli dodatkowo są bezglutenowe. Dodałam do nich cytrynę i uzyskałam smak cytrynowo-migdałowy. Ciasto jest proste
Bernika - moj kulinarny pamietnikproszku i skórką cytrynową. Miksujemy kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy (najlepiej między 2 kawałkami folii spożywczej) na grubość około 3-4mm. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej
Walijskie Pichcenieaksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego spód 125 g kruchych ciasteczek 50 g masła wierzch
UgotowaćPrzybyło ostatnio książek w mojej biblioteczce kulinarnej i nie tylko. Kilka wygrałam a na dokładkę jakiś czas temu odkryłam dyskont książkowy Aros gdzie większość interesujących mnie
Dzieje kuchennej Wiewiórysztuk) 100 g cukru 12 g żelatyny w listkach 10 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego cukier kryształ do dekoracji PRZYGOTOWANIE Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 10 minut. Do garnuszka wsypujemy cukier, wlewamy sok cytrynowy i pomarańczowy. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy(...)Całość przelewamy do dowolnie wybranych foremek plastikowych lub silikonowych. Galaretki schładzamy ok. 6-8 godzin. Przed podaniem, galaretki wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem w kryształkach. KRUCHE CIASTECZKA ZE SMARTIES Kruche ciasteczka z groszkami Smarties nie tylko ożywiają urodzinowy stół naszych małych pociech, ale co najważniejsze przynoszą im niesamowit ą radość. A żeby
La grande e la piccola cuocaDżem z cukini w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać do tego pomysłu, ale postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie
kuchnia doskiintegracyjnych grupę. Dobrze przed wyjazdem "skosztować" odrobiny kultury i obyczajów tego kraju i oczywiście wtajemniczyć się w tradycyjne potrawy tamtego regionu. Dzisiaj Pastéis de nata, czyli słynne portugalskie ciasteczka- tartaletki z ciasta francuskiego wypełnione kremem jajecznym. Już nie mogę się doczekać, gdy kupię je w prawdziwej portugalskiej cukierni! :D Składniki: (na 12 sztuk) Krem: 250 ml mleka(...)muffiny (u mnie silikonowa) wysmarować masłem. Każdą część ciasta francuskiego spłaszczyć w dłoniach i wylepić nimi wgłębienia foremek. Krem: Połowę ilości mleka zagotować w garnuszku razem ze skórką cytrynową i laską cynamonu. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę tak, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zdjąć z palnika i odstawić
Nastoletnie WypiekanieW końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku
Z Majeczką w kuchniDługo się zastanawiałam jakim przepisem przywitać Was w Nowym Roku. Z racji jakiegoś dziwnego porannego zabiegania i zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na ciasto (20 szt.):250 ml wody 125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajkaSkładniki na pianę białkową:6 białek
Świat Ciastaciepło i na zimno. Różne przystawki, ryby, przepisy na domowe wędliny. I na domowy własnoręcznie zrobiony chleb.Oczywiście nie zabraknie też słodkich przepisów, na ciasteczka, torty czy serniki.A ja życzę Wam, abyście w ten Nowy Rok weszli z uśmiechem i marzeniami, które Wam się uda spełnić w nadchodzącym 2015.Do siego(...)orkiszowy z sezamemŚwiąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowyChleb tygrysi (dutch crunch bread)Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasieChleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasieFocaccia z pieczoną dynią i rozmarynemChlebki z patelni IINormandzki chleb jabłkowyBagietki pszenno-żytnieLavas, turecki chlebek z patelniChlebek pita z patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec
Kulinarne przygody Gatity