cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając ciasto na opłatku, zostawcie bo bokach kilka milimetrów, ponieważ ciasteczka
Słodki sentymentcytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając ciasto na opłatku, zostawcie bo bokach kilka milimetrów, ponieważ ciasteczka
Słodki sentymentbardzo do wałka. Wykrojone ciasteczka układać na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Ja piekłam 15 minut i zaczynały się lekko przypalać. Bardzo ładnie wyrosły. Po upieczeniu zdjąć z papieru i ułożyć do wystygnięcia. Potem można uruchomić pokłady kreatywności i dekorować. Ja dekorowałam lukrem cytrynowym . Na 6 czubatych łyżeczek cukru pudru
Ze smakiem bez glutenuPopękane ciasteczka to jedne z moich ulubionych małych słodkości ;) Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur. Na blogu jest już przepis na popękane ciastka z gorzką czekoladą - intensywnie czekoladowe, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Teraz pora na jasną wersję, o cytrynowym, świeżym smaku ;) Zapraszam! ;) Składniki: 100g białej czekolady
Czerwona Porzeczkamiód, cukier biały i brązowy, ale słodzika brak. v Olej, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny v Na balkonie swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia. v Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste(...)jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka. Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać, bo i metabolizm już nie ten( niestety!) i troszkę mam za dużo
Mia Cucina SofietaPrzed nami Wielkanoc - w tym roku zupełnie inna niż zawsze niestety - ale możemy sobie umilić ten czas słodką babką :) Przepisy tu: KLIK! KLIK! KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjesmakuje fantastycznie Babka cytrynowa – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Kolejny klasyk. Jedna z lepszych bab wielkanocnych jakie miałam okazję jeść. Ponadto warto wspomnieć że polana lukrem smakuje wybornie. Babka poziomkowo – czekoladowa – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Babka poziomkowo- czekoladowa. Przyznacie że brzmi pysznie? Aż czuję zapach tych maleńkich aromatycznych owoców. Inne ciekawe ciasta na Wielkanoc Ciasteczka maślane dla zajączka
Arbuziakituż... przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu są świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery. Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was list ę 40 przepisów, które spotkały(...)ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia
La grande e la piccola cuocablogu właśnie pojawiło się magiczne 100 000 wyświetleń i miałam świetną motywację do działania :) Cieszę się, że tu zaglądacie :) A teraz sernik. Jest pyszny, bardzo kremowy i delikatnie cytrynowy. Sam w sobie może nie wygląda bardzo "efektownie", dlatego warto posypać go kandyzowaną skórką z cytryny czy pomarańczy lub podać z sosem owocowym, czekoladowym itp.Użyłam ciastek digestive pewnej znanej(...)choć niby takie zdrowe, bo pełnoziarniste, a niestety zawierają wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy. Zazwyczaj wybieram produkty, które go nie zawierają, a jest niestety wszędzie! W jogurtach, w sokach i ciasteczkach dla dzieci, po prostu wszędzie, gdzie trzeba coś posłodzić. Zmieniłam troszkę oryginalny przepis, dodałam cały kilogram sera (w oryginale 900 gram), zredukowałam ilość cukru i całkowicie pominęłam
Kraina Tysiąca Smakówzauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Sernik limonkowy na zimno -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikzauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Sernik limonkowy na zimno -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikimię ;). Nie zawiodłam się, bo są pyszne. Mocno bakaliowe, kruche, jakby lekko bezowe. Ciasteczek wychodzi ogromna ilość, także spokojnie można je zrobić z połowy porcji. W przepisie nazwane były pierniczkami, ale wg mnie to po prostu dobre bakaliowe ciastka, dlatego zmieniłam nazwę na "ciasteczka Elizy". Dla kogo: dla lubiących bakalie dla potrzebujących dużej ilości ciastek dla ciasteczkożerów Składniki: Miska(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 15g cukru waniliowego Miska 2: szczypta mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki soku jabłkowego lub mleka 100g kandyzowanej skórki cytrynowej 100g kandyzowanej skórki pomarańćzowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 325g mielonych migdałów 325g mielonych orzechów laskowych 125g rodzynek 50g mąki pszennej Dodatkowo: paczka opłatków lub andrutów pokrojonych na małe kwadraciki
Mania Wypiekaniasłodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami i owocami goji. Same płatki zrobione są z mąki ryżowej i kukurydzianej, z dodatkiem mielonego lnu, oleju kokosowego, masła, jajka i kurkumy, a słodzone miodem i słodem ryżowym. Już sam kształt gwiazdek zachęca do chrupania, płatki bowiem smakują jak ciasteczka. Z jogurtem smakowały wybornie
Obiad gotowyBardzo proste ciasteczka do herbaty lub kawy, choć wymagają trochę wysiłku przy wyciskaniu serduszek. Przepis znalazłam na blogu In my coffee kitchen . Polecam, choć ja dodałabym jeszcze może mielonych orzechów. Składniki: 150 g masła roślinnego 1 cukier waniliowy 10 dag cukru 25 dag mąki pszennej 12 dag mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy Miękkie masło dokładnie utrzeć
Ewusiowe Smakipytanie. Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec z samych białek, a dziś pora na biszkopt. Niewiarygodne, że z kilki białek, z dodatkiem odrobiny cukru i kilku łyżeczek mąki powstaje taka pyszna alternatywa tradycyjnej szarlotki! Składniki: 4 białka jaj 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 1 łyżka oliwy
Tradycyjna KuchniaSuper ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki:6 jajek3/3 szklanki mąki3/4 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenialitr
Z Majeczką w kuchnikawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej typ 500115 g mąki kukurydzianej 115 g miękkiego masła115 g cukru pudru1/4 łyżeczki sody oczyszczonej2 średnie jajkastarta skórka z 1 cytryny odrobina cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek: Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę
Grahamka, weka i kajzerka