składniki na ciasto kruche: 250 g mąki 150 g masła 150 g cukru 2-3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy
Domowy Smak Jedzeniarazu wiedziałam, że muszę je zrobić. Długo z tym nie czekałam i miło zaskoczyłam się ich prostotą w przygotowaniu. Jedynie czego żałowałam to to, że pomniejszyłam proporcje, ponieważ wszystkie ciasteczka zniknęły podczas jednego wieczoru. To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją. Naprawdę są przeeepyyyszneee i cudownie kusząco pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach... Uwielbiam ich smak(...)pszennej 85g masła/margaryny 50g cukru 25g miodu 2 żółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1 szczypta cynamonu (solidna) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Nadzienie: 200g suszonych fig (u mnie ze Zdrowy Market 24 ) 25g miodu 1 szczypta cynamonu (solidna) Opcjonalnie: cukier puder do posypania ciastek Przygotować ciasto. Masło
Di gotujeCiasto drożdżowe piekę zawsze kiedy mam…lenia, zazwyczaj przyczynia się do tego deszczowa pogoda za oknem, powiem Wam szczerze nie mam cierpliwości do robienia ciasteczek, ale do ciasta drożdżowego zawsze…mogłabym je zagniatać codziennie i chyba ono lubi mnie z wzajemnością, bo zawsze wychodzi mi mięciutkie i puszyste, ślimaczki z konfiturą pomarańczową są pyszne, odrywane po kawałku z blaszki(...)blachę 40/24 cm 80 dag mąki pszennej typ 500 450-500 ml ciepłego mleka 20 dag cukru 2 opakowania suszonych drożdży Dr.Oetker 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko Szczypta soli 1 słoiczek konfitury pomarańczowej Jajko do posmarowania ciasta Szczypta cynamonu Jak wykonać ? Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy
Wanilia i KardamonNastały tropiki :)Dla ochłody polecam orzeźwiający sernik o smaku miętowo-limonkowy.Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić
kolorowotorcikowoczasem macie takie "coś", że to owe "coś" za Wami "chodzi"? Ja miałam tak w przypadku tego kremu. Od dawna "zabierałam" się za zrobienie własnego lemon crud'u czyli cytrynowego kremu. Gdzie nie weszłam (czyt.na który z kulinarnych blogów) to napotykałam się na ten krem. Aż w końcu odważyłam się zrobić, po tym jak dzień wcześniej wieczorem, zobaczyłam, że mąż(...)malinowym ;) Ale co tam, mam nadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny
CookYourselfpieczenia0,5 łyżeczkimigdały lub orzechy nerkowca 75 gsiemię lniane mielone 2 łyżeczkikarob mielony lub kakao2 łyżeczkicukier puder waniliowy10 gimbir, cynamonpo 0,5 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 0,25 łyżeczkiaromat cytrynowy lub waniliowy - kilka kropliUżyłam mąki gryczanej z niepalonej gryki i białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można(...)pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo uważać, bo łatwo przypalić
głodny alergikBabka to ciasto, które sprawdzi się zawsze, do codziennej kawy, na niedzielne popołudnie czy na świąteczny wielkanocny stół. Ten przepis jest naprawdę klasyczny, prosty i niezwykle
Słodki BlogSą pyszne, to tak na początek. Są dietetyczne co nie zawsze idzie w parze z pysznością ale te muffiny takie są. Są słodkie i niskokaloryczne, są
Moje Małe CzarowanieSezon na rabarbar czas Start! Dziś szybkie i bardzo smaczne ciasto jogurtowe, do tego rabarbar przywieziony z ogrodu mamy. Około 15 minut pracy, może
Radość kipiąca uśmiechem.D oskonałe ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko ! :) Składniki : Ciasto : 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 szklanka miodu 19 łyżek
Przepisy i porady kulinarneSkładniki na pierniczki:250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku
Świat CiastaCiasto którego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, dłuzszy jest czas oczekiwania na tężenie galaretek. Ale je możemy odstawic do stężenia dzień wcześniej, by potem w kilka chwil
Z Majeczką w kuchniCiasto jogurtowe to szybki pomysł na smaczny deser. Jest to chyba jedno z najprostszych ciast jakie możemy przygotować. Deser ten możemy urozmaicić różnymi owocami, truskawkami, jagodami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze w sobie te wyjątkowe(...)witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) potasu magnezu fosforu wapnia żelaza miedzi manganu boru jodu cynku garbników błonnika - pektyn kwasów organicznych (cytrynowy, elagowy) biotyny Wartości zdrowotne czerwonych porzeczek: regulują ciśnienie krwi zapobiegają nadciśnieniu regulują poziom cholesterolu zapobiegają miażdżycy wspomagają pracę serca pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy regulują
Kuchnia MagdaLenykuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze w sobie te wyjątkowe(...)witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) potasu magnezu fosforu wapnia żelaza miedzi manganu boru jodu cynku garbników błonnika - pektyn kwasów organicznych (cytrynowy, elagowy) biotyny Wartości zdrowotne czerwonych porzeczek: regulują ciśnienie krwi zapobiegają nadciśnieniu regulują poziom cholesterolu zapobiegają miażdżycy wspomagają pracę serca pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy regulują
Kuchnia MagdaLenyjajka 150 g słodziwa 220 g mąki orkiszowej 120 g masła klarowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z jednej cytryny lub aromat cytrynowy Cytrynę przed starciem skórki parzymy wrzątkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W misce, mikserem, ucieramy jajka i słodziwo. Gdy masa będzie puszysta dodajemy przestudzone masło i ucieramy nadal(...)połączą w jednolitą masę, wykładamy ją do formy. Forma za każdym razem powinna być wystudzona, ponieważ na ciepłej lub gorącej masa zaczyna “pływać”, gdy masło się topi. Ciasteczka wypiekamy w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku, przez ok. 10 minut
Kucharzycaciasto to połączenie sernika na zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajako produkt cukierniczy Tak, tak. Ten przepis nie oddaje pełnej „cukierniczności” cukinii, ale niebawem zaproszę Was na pyszne ciacho z cukinią. Co prawda było już ciasto i ciasteczka z dodatkiem cukinii, ale teraz przyszła pora na dżem z cukinii. Mój mąż spojrzał na mnie z politowaniem…Dżem, cukinia…kobita oszalała. Ale wystarczyło spróbować dżemu, żeby zmienić(...)mnie to idealny farsz do naleśników czy opcja na przekładanie ciasta. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz . A sekretem tego dżemu jest dodatek cytryny – skórki i soku i galaretki cytrynowej. Są przepisy na dżem bez dodatku galaretki, ale pozostawię ich testowanie na kolejne lata. W tym roku z racji zaawansowanej ciąży nie mam siły na noszenie siat warzyw i owoców
Mieszam w GarnkuMenu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym
Moje pyszne gotowanie