Rogaliki drożdżowe ze śliwkami. Kupiłam pyszne, duże i słodkie śliwki z myślą, że z części upiekę drożdżowe rogaliki. 1 śliwka starczyła na nadzienie do 4 rogalików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiastka jeżyki (nazywane również owsiankami) to podkarpacki wypiek z czasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły
Trzeci talerzSkładniki: (tortownica o średnicy 25cm. W mniejszej należy zrezygnować z jednej warstwy). puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g), większa puszka brzoskwiń w syropie, 6 galaretek ( ja użyłam
W kuchni u Monikiwiaderkowego do serników 250 gram mascarpone 1 szklanka cukru pudru 5 jajek L 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 mały kubeczek śmietany kremówki 30 % skórka starta z jednej cytryny Wykonanie: Ciasteczka blendujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, szczyptę soli i mieszamy. Wilgotną masę wykładamy do blaszki o rozmiarze 22 cm / 23 cm lub do tortownicy o zbliżonej powierzchni. Wygładzamy całość, dociskamy(...)tego dna szklanki. Wkładamy do lodówki na czas wykonywania masy, a piekarnik rozgrzewamy do 170 st. Do sporej miski wkładamy oba sery, cukier puder i szczyptę soli. Ścieramy skórkę cytrynową i miksujemy wszystko do dokładnego połączenia. Teraz po kolei, cały czas miksując dodajemy jajka. Gdy zostaną wmiksowane w ser, wlewamy kubeczek śmietanki, wsypujemy budyń i miksujemy ponownie na gładki, aksamitny
Kronika Piekarnika/ciasto- wisnia-z-makiem/ Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/ciasto- prince-polo/ https://mgotuje.pl/bananowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/rolada- makowa-z-kremem-cytrynowym/ https://mgotuje.pl/ciasto- jamajka/ https://mgotuje.pl/ciasto- lesny-mech/ https://mgotuje.pl/makowiec- na-kruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec/ https://mgotuje.pl/wisniowa- fantazja/ https://mgotuje.pl/kostka- rocher/ Propozycje(...)Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/sernik- piernikowy/ https://mgotuje.pl/sernik-z- musem-malinowym/ https://mgotuje.pl/sernik-z- suszonymi-sliwkami/ https://mgotuje.pl/sernik- krolewski/ https://mgotuje.pl/sernik-z- brzoskwiniami/ https://mgotuje.pl/sernik-z- ciasteczkami-oreo/ https://mgotuje.pl/sernik-z- maslem-orzechowym-masa- kajmakowa-i-orzechami- ziemnymi/ https://mgotuje.pl/sernik- wiedenski/ https://mgotuje.pl/sernik- gotowany-na-herbatnikach/ Post Ciasta na święta pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujepozostałym kremem cynamonowym. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Za pomocą worka cukierniczego z tylką dekorujemy tort kremem cynamonowym, a na końcu ananasami lub galaretką cytrynową. Tort cynamonowy przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Krem cynamonowy po kilku(...)piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam Cię
Słodki PomysłNiesłusznie obwiniamy cukier za otyłość, która tak naprawdę jest spowodowana brakiem ruchu i nieodpowiednią dietą – złemu rozłożeniu posiłków. Dodatkowo, cukier dostarcza energii!, także po wysiłku na siłowni, wyżej wymienione ciasteczko jest jak najbardziej wskazane Znalazłam jeszcze ciekawostkę na temat kaloryczności cukru: gram cukru ma 4 kalorie, gram tłuszczu 9, a alkohol – 7! Także… zadanie dla Was, aby przekalkulować czego spożywacie(...)tych zbędnych kilogramach (o ile są) Jeżeli chodzi o proporcje cukru, a innych składników, polecam dodać ilość według uznania, bowiem każdy lubi inną intensywność smaków. Przepis na cukier cytrynowy Cytrynę wyparzamy, ścieramy skórkę i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na około tydzień. Przepis na cukier pomarańczowy Pomarańczę wyparzamy, ścieramy skórkę i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na około tydzień. Przepis na cukier
Kuchnia BazyliiGalaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami i przepysznym, chrupiącym spodem z nutelli i sucharków. Ciasto szybko się robi i jest bardzo
Blog z Apetytemorzechów, czekolady itd.. Ważne, by zastosować podobne proporcje jak w moich przepisach, bo te są wielokrotnie przetestowane. Próbujcie własnych wersji! W taki sposób otrzymacie coś, co jest jednocześnie ciasteczkiem, jak i energetyczną przekąską. Domową i zdrową. I pyszną! Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka jagieł ekspandowanych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka miodu 1 łyżka oleju kokosowego(...)cytryny szczypta soli Wykonanie: Płatki jaglane uprażyć na suchej patelni. Wymieszać w dużej misce z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać podgrzany do płynności miód z olejem kokosowym oraz sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Przenieść na blachę 30x15 cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Po ostudzeniu
zadanie-gotowanieDo tej pory nie publikowałam tortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze
Pink EnvelopePyszne Ciasto - Sernik Cytrynowy na ciasteczkowym spodzie, w polewie czekoladowej. Robi się go szybko a smakuje idealnie. Polecam :) SKŁADNIKI na 12 porcji: Spód 150 g,ciastek czekoladowych 4 łyżki masła roztopionego Polewa 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady Ciasto 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 1/2 szklanki cukru Sok z 1 cytryny 1 /2 szklanki rodzynek(...)miękkiego masła 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ciasteczka i rozstopione masło dodaję do malaksera i dokładnie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam ciasteczka i dokładnie dociskam np. szklanką. Do wysokiej miski wbijam białka a do drugiej żółtka. Do białek dodaję szczyptę soli. Ubijam na sztywno. W drugiej misce dokładnie łącze ze sobą wszystkie składniki
Gotowanie PatkiPyszne, aromatyczne i mocno migdałowe ciasteczka rodem z Toskanii. Idealnie smakują zanurzane przed zjedzeniem w kawie lub deserowym winie "Vin Santo". Dotychczas zaopatrywałam się w nie w marketach, polując na tzw. "włoski tydzień". Aż do dzisiaj, od teraz piec będę je sama :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta mielonego anyżu 1 łyżka startej skórki z cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego 2 jajka 50 g drobno posiekanych migdałów 100 g migdałów ze skórką A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, masło, sól, proszek do pieczenia, dodać anyż, skórkę i aromat cytrynowy, oraz jajka. Wszystko dokładnie zagnieść, dodać migdały i wyrobić do połączenia składników. Ciasto podzielić
Kuchnia w opałachskładniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zmiksowanej , uprzednio upieczonej dyni 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka
Gorący kąsekpierwszy rok, kiedy zdecydowałam się na smakowite ozdoby stołu wielkanocnego :) Do tej pory przerażała mnie słodkość mazurków i ciężkość ich polew. Po wielu tygodniach niejedzenia cukierków, ciast, ciasteczek i dżemów naszła mnie wielka ochota na ładnie wyglądające słodkości. A ponieważ zostało mi trochę masy do nadziewania rolad, zdecydowałam się na mazurka, który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze(...)wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 150 ml (pół słoika) wekowanych jabłek galaretka cytrynowa (ok. łyżki) Zagnieść ciasto z przeznaczonych na to składników. Wyłożyć do formy (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto palcami (jest miękkie, więc się poddaje), pamiętając
Weekendy w domu i ogrodzieokresu dzieciństwa pamiętam ten świąteczny czas jako niezwykle wiosenny, zielony, wręcz sielsko-wiejski, bardzo naturalny, taki po prostu prosty, a przez to piękny! To chwile pachące cytrynowym sernikiem, piaskową babką, żurkiem, chrzanem. Te świąteczne dni zawsze wtedy tchnęły wiosną, świeżą ziemią, trawą. W wazonie stały żonkile, a ogródek pokrywał się szafirkami. Stół nakrywany był białym obrusem i zastawiany wielkanocnymi przysmakami(...)cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch 150 g śmietany 18% 1 – 2 łyżki cukru pudru owocowe pianki, biała czekolada Wykonanie Przygotowujemy spód. Ciasteczka z chałwą rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z kakao, i olejem. Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 -25 min. Twaróg
Raj dla Podniebienia