ciasteczka cytrynowe - 1355 przepisów (strona:38/91)

Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 188

zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki(...)wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej - będą zbyt twarde.) Ciastka ostudzić na kratce

Di gotuje
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym 175

prósbą na ustach: ” Mamo, jeszcze pierożka dla mnie….” Dziś prezentuję Wam hitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest(...)Wykonanie spód: ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Taką masą wylepic dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie, umieścić w misie miksera, dodać cukier puder, esencje i miksować. Następnie dodawać po jajku i miksować na niskich obrotach. Teraz czas na śmietankę i skórkę cytrynową. Zmiksowaną dobrze masę

Raj dla Podniebienia
Sernik z brzoskwiniami 309

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta

Ciastkozercy
Sernik z brzoskwiniami 2331

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta

Ciastkozercy
Sernik ferrero z galaretką 286

mnie kiwi, ale można użyć innej 1 opakowanie herbatników fit&free o smaku cytrynowym 120 g Cukry Nyskie 50 g masła *ja najczęściej używam Wieluń Mój Ulubiony Ważne! Ser i jogurt powinien być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: Spód formy warto wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera (jeśli chcecie, aby spód był bardziej zwarty

Słodkie okruszki
CIASTO STOKROTKA 260

pomocą miksera ubijamy z cukrem pudrem (najlepiej w wysokim naczyniu, masa pryska) Zimne galaretki cytrynowe też chwilkę ubijamy następnie wlewamy do naszej masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg instrukcji

Pani na deser
Księżycowe BAT ciasteczka 181

podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy łatwiej zamykać je w ciasteczkach. Jabłka mogą lekko ściemnieć pod wpływem ciepła i tlenu, można ich takich użyć, ale jak chcemy zachować jasne owoce wystarczy pokrojone owoce włożyć do lodowatej wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić

I tu będę miała takie te
sernik cytrynowy bez pieczenia 236

składnik i na spód sernika: 250 g herbatników 2 łyżeczki kakao 120 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Śnieżny Puch 336

Śnieżny puch to jedno z łatwiejszych ciast jakie robiłam. Nie wymaga włączania piekarnika, nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, a całość przygotujecie w jakieś 20 minut. W

Ciastkozercy
Ciasteczka owsiane z żurawiną 248

Ciasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie makaroniki cytrynowe 156

W sylwestra podjąłem drugie podejście do francuskich makaroników z małą modyfikacją smakową. Stwierdziłem, że zamiast smaku czekoladowego spróbuję zrobić cytrynowy ale na tym samym przepisie co

Kuchenne Wariacje
Wiosenne Magdalenki 166

To ciastka, które pierwsze zniknęły po moich urodzinach i wcale nie dlatego, że było ich mało... Lekkie, pulchne, wilgotne, rozkosznie cytrynowe maleństwa. Przepis z wiosennego KUKBUKa.Zdecydowanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasteczka z orzechami. 274

górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym w mące, wkładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka. Możemy robić dowolne kształty, np. litery L,S,U,O,I itp. wg naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy nożem i układamy na posmarowanej blaszcze jedno obok drugiego(...)ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam je jeszcze z mego dzieciństwa jak przynosiła je nam nasza babcia i zawsze były pyszne !    Formę do tych ciasteczek oraz maszynkę do mielenia rozmiar

Przepisy i porady kulinarne
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1661

Bez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosanki cytrynowo-limonkowe 189

Dzisiaj kolejna wariacja, której poddaliśmy kokosanki Stwierdziliśmy , że zamiast standardowego słodkiego smaku można go nieco złamać za pomocą cytrusów i tak powstały kokosanki cytrynowo-limonkowe Składniki: - 230 g wiórków kokosowych - 60 g masła - 150 g cukru (osobno 100g i 50g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 3 białka - sok z 1/2 cytryny - sok z 1/2 limonki - starta skórka z 1 limonki - starta(...)chwilę ubijamy. Ostatnim składnikiem jest mąka, którą dorzucamy do białek i cukru i także momencik miksujemy. Do białek dodajemy kokosową masę i delikatnie mieszamy. Po połączeniu składników formujemy okrągłe ciasteczka i kładziemy na wyłożonej papierem blasze. Kokosanki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Kiedy minie czas wyjmujemy kokosanki z piekarnika gdyż mogłyby się za bardzo

Kuchenne Wariacje