mąki jaglanej 6 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zgnieść gładkie ciasto, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować. Wycinać foremką dowolne ciasteczka, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaCiasto bez pieczenia na ciastkach: Przekładamy warstwowo ciasteczka Petit Beurre ( 5 sztuk na porcję) musem jabłkowym, wierzch ostatniego ciasteczka również smarujemy musem, a potem lukrujemy (na 2 porcje wystarczy utrzeć 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżką wody lub soku cytrynowego), obsypujemy wierzch siekanymi migdałami i wiórkami czekolady, zostawiamy tak przygotowane ciastka na 15 minut, aż ciastka zmiękną pod wpływem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCudownie maślane, o wyczuwalnej cytrynowo-waniliowej nucie, z intrygującym dodatkiem jakim jest... tymianek! Choć ten dodatek może wydawać się Wam ciut 'wytrawny', to zapewniam Was, że nie ma się czego obawiać- tymianek świetnie komponuje się z cytryną i co więcej- zapewnia naprawdę baaardzo ciekawe doznania smakowe, nawet w słodkich wypiekach 😋 Nie licząc czasu na chłodzenie, ciasteczka te piecze się bardzo
Kraina Miodem Płynącabiałek(BARDZO SŁODKIE - idealne do kawy )Nie masz co pochrupać przy kawie, herbacie ? Idealne ciasteczka na taką sytuację. Błyskawiczne w robieniu!Składniki:(na ok. 18 sztuk)- 5 białek- 1,5 szklanki cukru- 3/4 szklanki bułki tartej - 2 łyżeczki maki ziemniaczanej - olejek zapachowy cytrynowy lub pomarańczowy (2-3 ml)Sposób przygotowania:1.Oddzielamy białka od żółtek , i w misce ubijamy(...)masę na blachę tak aby powstały kółka o średnicy ok. 5-7 cm. Na mojej blaszce nie zmieściła się cała masa i pieczenie rozdzieliłem na dwie części (raz 9 ciasteczek i drugi raz też 9 ciasteczek ).Blachę wstawić do piekarnika na ok. 12-15 min. Po czym odstawić ciasteczka do wystygnięcia , aby troszkę stwardniały. Pozdrawiam Michał
Gotuj Z Muzykąinnym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka łatwo jest dekorować. Ciastka są bardzo kruche, trzeba uważać przy zdejmowaniu z blaszki, aby się nie rozpadły. Po wystygnięciu robią się troszkę twardsze. Dekoracje to specjalność mojej(...)Żółtka zmieszać z aromatem cytrynowym i odpowiednim barwnikiem czyli kakao, kurkuma, Red Velvet lub Matcha. – Zagnieść całość na gładkie ciasto. – Uformować kulę ciasta, owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. – Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cmi wycinać ciasteczka. – Piec każdą partię
To co kochamuważałam ,że pierwowzór był bez smaku :) Przepis jak i same ciasteczka to niezła zabawa na Andrzejki. Można powymyślać różne hasła, a dla leniwych jest wersja gotowa w internecie :) Składniki: 270 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie : Z podanych składników wyrabiamy ciasto
W Moim Magicznym DomuMój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc tutaj znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo
kuchnia doskiJuż od jakiegoś czasu chciałam spróbować zrobić angielski lemon curd – czyli gęsty krem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek
Ciastkozercybazą do pomysłów idących w stronę wzbogacenia smaku lub/i koloru. Cytrynowa skórka, lawenda, rozmaryn, kakao, zielona sproszkowana herbata, szafran, nawet barwnik z buraków - o wszystkim tym (i wielu innych dodatkach) można pomyśleć. Zachęcam do eksperymentów. PS Jako że wspomniany remont dotyczy kuchni, nie mogę na razie zrobić żadnych kolejnych ciasteczek (mam nadzieję, że Marzenka mi wybaczy :)), ale ukryte gdzieś
zadanie-gotowanieCzym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie powidła. Robię je już od kilku lat i zawsze wzbudzają zachwyt. Gęste, słodkie i przede wszystkim wyjątkowo intensywne w smaku. Do przepisu podstawowego dodaję szczyptę cynamonu, ale można go pominąć lub dodać nieco więcej(...)smak można dodatkowo wzbogacić dodając przesmażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej, korzennej przyprawy do piernika, wanilii, kakao i tym podobnych specjałów. I tak rogaliki drożdżowe nadziewam klasycznymi powidłami lub z dodatkiem skórek z cytrusów, do piernika, naleśników i do smarowania pieczywa stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł
Rozpustne gotowanieadniki na spód: 20-24 sztuki herbatników typu petitki ( u mnie 70-80g ciasteczek Mini Betini) Składniki na masę bananową nr 1: 525 g gęstego jogurtu bananowego (polecam FruVita z Biedronki) 2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody Składniki na warstwę zielon
Kulinarne Przebojebyli rzymscy legioniści. W Renesansie pojawiły się jako słodki dodatek, maczane w winie stanowiły idealne zakończenie posiłku. Oryginalne ciasteczka aromatyzowane były włoskimi migdałami z Prato. Biscotti zasmakowały wielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe, z piniolami, kakaowe z chilli, z suszonymi owocami. Mogą też być lukrowane lub oblewane czekoladą... Ich ostateczny smak
Zapiski Młodej ŻonyKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa Anizbliżające się święta. W moim dom jest tak... ja lubię pierniki i ciasteczka cynamonowe za to córka i mąż lubią zwykłe kruche ciastka. A żeby to jakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam kilka dni temu i teraz "leżakują" sobie aż do świąt. To była super(...)elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 3-4 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość 5-6 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 10 minut. Brzegi ciastek muszą się zarumienić. Czynność z rozwałkowaniem i wykrawaniem powtarzać
Zrób to smacznie