klonowego. Warto też wspomnieć, że quinoa zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, antyoksydanty, poza tym ma niski indeks glikemiczny. Takie ciasta to ja lubię! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Ciasto: 1,5 szklanki quinoa (komosy ryżowej) 1 szklanka suszonych daktyli 2 szklanki wody (u mnie sok pomarańczowy) 4 łyżki kakao 4 łyżki syropu klonowego (lub innego słodziwa) 2 łyżki nasion(...)rondla i zagotować, często mieszając. Jeśli macie blender wysokoobrotowy z funkcją gotowania/ podgrzewania, wystarczy tylko wybrać odpowiedni program i dokończyć pracę w naczyniu blendera. Gęstą masę rozsmarować na cieście, powtykać kilka truskawek i odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia. Źródło/ inspiracja: Przepis na ciasto podpatrzony tu: nest&glow.com , masa - własna inwencja twórcza
Domowa Cookierenka AgiZrobiło się bardzo ciepło i sezon truskawkowy już w pełni, dlatego dzisiaj przepis na prosty sernik na zimno z truskawkami. Kremowy, pyszny, z dużą ilością
Mała CukierenkaTeraz sezon truskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)masa zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka
Ala piecze i gotujedzisiaj przychodzę z propozycją zdecydowanie dla czekoladocholików :) Ciasto jest mega czekoladowe, w środku delikatnie mokre co jest zasługą truskawek. Bardzo Szybko zniknęło, ale powiem Wam, że zdecydowanie można się najeść jednym kawałkiem. Składniki: 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek ciemnego kakao 250 g cukru 80 g niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego 4 duże(...)ekstraktu z wanilii mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do dokładnego połączenia uwaga ciasto będzie gęste ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy na wierzch ciasta układamy truskawki - gdy są małe moją być w całości, ja miałam duże więc podzieliłam je na części pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st przez ok 35-40 min uwaga
Gotowanie z pasjąbardzo uroczysty deser. Zapraszam na Torcik truskawkowy.Składniki:4 białka3 żółtka150 g cukruŁyżka oleju60 g mąki pszennejdodatkowo:3 szklanki truskawek150 ml jogurtu2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody200 g truskawek + 200 ml śmietanki 30% do dekoracjiSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy białko i miksujemy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy(...)szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki
Słodkie Przyjemnościbiszkoptem to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis na ciasto truskawkowa pokusa jest bardzo łatwy a samo ciasto szybkie do zrobienia. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. CIASTO TRUSKAWKOWA POKUSA Składniki BISZKOPT 3 jajka 100 g cukru 120 g mąki pszennej szczypta soli MASA TRUSKAWKOWA 500 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml wody MASA KAJMAKOWA(...)umieścić na przestygniętym biszkopcie. Całość przykryć krakersami. Galaretki zalać 500 ml wrzącej wody, mieszać do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Lekko rozmarznięte truskawki zblendować na mus. Dodać do galaretki, wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wylać na krakersy. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Artykuł Ciasto truskawkowa pokusa pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!przygotowania tego pysznego ciasta bez pieczenia wykorzystałam dość wysoką foremkę o wymiarach 20×20 cm. Jeśli nie masz takiej wysokiej blaszki, użyj nieco większej formy lub przygotuj niższą warstwę owocową (u mnie owoce jedne na drugich, zalane zostały sporą ilością galaretki przezroczystej, jeśli ułożysz je na płasko, wykorzystując np pokrojone na plasterki truskawki + borówki, możesz przygotować galaretkę(...)krystalicznej, odstawiamy do całkowitego stężenia. Wykładamy owoce. Przykrywamy je pozostałą tężejącą galaretką. UWAGI : Jeśli nie zależy Ci na tak wysokim cieście, wykorzystaj np formę 25×25 cm. Możesz też zrobić niższą warstwę owocową, wykładając pokrojone na plasterki truskawki+borówki (w całości) zalane mniejszą ilością galaretki (2 opakowania rozpuszczone w 500 ml gorącej wody
Smaki Na TalerzuCiasta z truskawkami są pyszne. Takie zdanie mają ci, którzy lubią ciasta z owocami. Jeśli zastosujemy bitą śmietanę zamiast ciężkiego kremu to nasze ciasto będzie na dodatek jeszcze lekkie. Tym razem kupiłam w sklepie gotowe ciasto półkruche i je właśnie wykorzystałam do mojego wypieku. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieżółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. Truskawki płuczemy, odsączamy na sitku i usuwamy szypułki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje cienko wałkujemy(...)oleju). To przepis, przy którym pozostanę. A pierogi z truskawkami na deser – hmmmm… Już sam wygląd o nich świadczy i chyba więcej rekomendacji nie potrzeba. Jedno dodam – ciasto niczym tiul oplata truskawkę, a takich pierogów pewnie jeszcze nie jedliście. Smacznego. :) Przepis bierze udział w konkursie „Jakubiak lokalnie”. Link do strony książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html Wydrukuj przepis The post Pierogi
mojewypiekiinietylkoCzekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej.Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1 i 1/4 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)1 szklanka przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku(...)stopni C. Polewa:Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką oraz masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszaćTort - finał:Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Całość toru udekorować polewą i truskawkami. Schłodzić w lodówce. spód smarujemy marmoladąmoja wersja tortu Sachera
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ulubiony krem czekoladowy truskawki, mogą być mrożone (lekko rozmrożone) dodatkowo: cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i pozostawiamy na chwilę aby nabrało temperatury pokojowej (wtedy podczas pieczenia nie będzie się kurczyło). Wycinamy serduszka, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego rozsmarowujemy po ok. 1/2 – 1 łyżeczce kremu czekoladowego. Układamy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 szklanki owoców jagodowych (użyłam truskawki, porzeczkę, borówki, maliny) Wierzch: 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny około 1 i 1/2 szklanki owoców Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka wody około 1 łyżka brązowego cukru listki melisy do ozdoby Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać szczyptę soli, skórkę
Mała Cukierenkadokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie to dla niej strata w grafiku i energii. Szkoda.Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką. PLACEK DROŻDŻOWY(...)piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką. Truskawki kroję w połówki, układam na powierzchni ciasta. Porzykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie. Trzeba też uważać, by nie spalić truskawek
W kuchni Karmel-itkimiękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże(...)wyrośnięcia w temp. pokojowej na 30 min . KROK PO KROKU : Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i smarujemy całość dżemem truskawkowym Wzdłuż dłuższego boku układamy odsączone i pokrojone truskawki Zaczynamy zwijać ciasto od strony ułożonych truskawek. Otrzymany rulon tniemy na równej wielkości roladki. Roladki układamy w formach pionowo, jedna obok drugiej ( dno wyłożyłam papierem do pieczenia , który wsiąknie
Marcepanowa kuchniaciasto, na wierzch powciskać obrane, opłukane truskawki i zostawić na 30 minut do podrośnięcia masło miękkie, mąkę krupczatkę, wiórki kokosowe, cukier mikserem utrzeć na kruszonkę kruszonkę rozsypać na cieście z truskawkami piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia ciasto jest łatwe, smaczne i szybko się zjada.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię