Lekkie biszkoptowe ciasto z kremem ze śmietany i mascarpone, z truskawkami i galaretką- idealne letnie ciasto. Proste, a zarazem pyszne. Owoce mogą być oczywiście dowolne, ale jako, że sezon truskawkowy w pełni, u mnie powstało ciasto właśnie z nimi. Wykorzystałam co prawda jeszcze zalegające w lodówce maliny do kremu, ale nie jest to mus i nie zdominowały one smaku, można(...)całej powierzchni, dokładnie by nie było szpar na bokach. Gdyby krem nie był wystarczająco gęsty, musimy poczekać kilka minut, aż zacznie ściągać, w przeciwnym razie spłynie nam z ciasta. dodatkowo: - 500g truskawek (odszypułkowanych) - 2 galaretki malinowe lub truskawkowe (na 500 ml wody każda) Galaretki rozpuszczamy w 700g (ml) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej przygotować je sobie
Smaczne Zdrowedrożdże świeże 30 g mleko ciepłe 0,5 szklanki Kruszonka mąka pszenna 100 g cukier puder 50 g masło 50 g Ciasto Mąka 500g Jajka 2 szt masło 100 g cukier 3/4 szklanki cukier waniliowy 1 łyżka truskawki 500 g Rozczyn Drożdże, pokruszyć, rozpuścić w ciepłym(...)mleku, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto Jajka zmiksuj mikserem, dodaj cukier. Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, cukier z wanilią. Zagnieć ciasto rękami. Przygotuj owoce. Truskawki umyj, zdejmij szypułki. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż truskawki i odstaw do wyrośnięcia. Kruszonka Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło. Pokruszyć na ciasto
Kurnikowowylewamy do formy o wymiarach 24 x 24 cm, którą wcześniej na na spód wykładam papier do pieczenia, zaś boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Na ciasto układam truskawki (jeśli są duże najlepiej przekroić je na pół) obtoczone w bułce tartej- nie wciskam ich gdyż pod czas pieczenia powpadają w ciasto. Piec 45 minut w temperaturze(...)stopni C. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Rada: Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej
Ciastka - domowe słodkościokoło 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry papierem i usunąć go z ciasta. Formę ćwibakówkę kub keksówkę wyłożyć ciastem (dół i boki oraz zostawiamy na górę do przykrycia ) Układamy truskawki. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją jak na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody. Ja na jedną galaretkę dałam 1,5 szklanki wody. Kiedy(...)brzegiem foremki i przykryć szczelnie ciastem. Schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem. Wylać ciasto na płaską blaszkę Wyłożyć blaszkę ciastem Ciasto z truskawkami i galaretką
O kuchni z uczuciempieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch: ok. 400 g truskawek, mniej lub więcej w zależności od ich wielkości (tak aby przykryć ciasto) 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawimy do wystudzenia. Truskawki myjemy, przekrawamy na pół, wzdłuż i układamy
Domowy Smak Jedzeniaznajdzie również swoich amatorów – o jednym już wiem:). Zapraszam na kawałek torcika do kawki. Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 125 g masła 175 g ciastem amaretti (użyłam zwykłych maślanych) 750 g truskawek 125 g cukru pudru 500 g mielonego twarogu sok i skórka z z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny 400 g śmietany słodkiej 30% 2 op cukru(...)dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Połowę dodać do tężejącej masy, wsypać pokrojone truskawki, wymieszać i rozprowadzić na cieście. Pozostałą śmietanę nierównomiernie rozprowadzić na cieście, wierzch udekorować truskawkami pokrojonymi w plastry. Bezy pokruszyć i oprószyć wierzch tortu. *źródło: Sól i Pieprz 5/2010 Artykuł Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa
Pieguskowa Kuchniapodziwiać! Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 średnie łyżki 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek(...)wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Ja tym razem użyłam jednorazowych papierowych opakowań, których nie trzeba niczym smarować. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Wykładamy na ciasto świeże truskawki, umyte i osuszone. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Niech w przypadku biszkoptu suchy patyczek będzie
Życie zaczyna się w kuchniweekend piekę jakieś ciasto. Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z truskawkami. Niestety moje dzieci nie lubią truskawek, ale cóż tym razem upiekłam ciasto takie jakie ja uwielbiam. Początkowo planowałam upiec typowy biszkopt, ale podczas wykładania składników do rąk wpadła mi otwarta paczuszka z migdałami i tak też mój biszkopt został wzbogacony smakiem migdałów. Składniki: biszkopt migdałowy(...)Truskawki przekroić na pół. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć cały krem śmietanowy i przykryć go drugim. Na górze ułożyć truskawki. Na końcu wylać galaretkę, która zaczyna lekko tężeć. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Jeśli ktoś lubi bardzo wilgotne ciasto można je naponczować, ale nie jest to konieczne
Amatorka kuchennaSezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i galaretką. Całkiem niezłe połączenie.Składniki: Piernik:40 dag mąki0,5 kostki margaryny25 dag cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżeczki kakao0,5 opakowania przyprawy do piernika1 szklanka mleka1 łyżeczka sody Pianka:1 szklanka śmietany 18%1 szklanka wody1 opakowanie(...)bardziej "przyczepne". Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę ze "Śnieżką", następnie dodać galaretkę. Tężejącą piankę cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin
Praktyczna plDzisiaj zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego przełożonego kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję(...)pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować mus truskawkowy, całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Na sam koniec tort ozdobić połówkami truskawek oraz borówkami. Ciasto schować do lodówki i mocno schłodzić. Przygotowywanie piany z białek i wygląd blatów bezowych przed oraz po upieczeniu Wygląd gotowego kremu śmietanowego Składanie tortu: blat bezowy
Ugotowaćidealnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach. Moim faworytem jeśli chodzi o ciasta z rabarbarem zdecydowanie jest ciasto maślankowe z rabarbarem oraz to na bazie ricotty . Oba są bardzo proste do przygotowania, a chociaż są bez masy, są bardzo wilgotne i pyszne. Jeśli jednak miałabym wskazać fajne ciasto z rabarbarowym musem, z pewnością byłoby to właśnie to z poniższego przepisu(...)jedna z dodatkiem czekolady. Inspirację na to bardzo fajne, lekkie i orzeźwiające ciasto znalazłam na blogu KuchniaMniam. Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki mąki pszennej 1 lekko kopiasta łyżka kakao 1 łyżka oleju Dodatkowo: 400 g rabarbaru 100 g truskawek 1/3 szkl. cukru 1 op. galaretki truskawkowej 1 szkl. wody 150 g czekolady mlecznej Całe jajka miksujemy
Smaki Na Talerzumajówkę - trzeba było z truskawek zrobić coś co się nie zepsuje zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę polecam. Składniki (na dwie blachy pasztetowe lub jedna kwadratową): 500 g maki pszennej(...)towarzystwa dla truskawek. Umyte truskawki należy pokroić w połówki i wymieszać z galaretką. Ja dodałam jeszcze dwa jabłka tarte na grubych oczkach bo lubię dużo owoców w cieście, a ponadto truskawki w zetknięciu z galaretka puściły tyle soku, że już bałam się co z tego będzie ;) Ciasto piekłam 40 minut, w tym dwadzieścia na dolnym ruszcie + 15 minut podpiekałam
Kuchnia po mojemugalaretkę i do lodówki do zastygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin. Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby zobaczyć namiastkę letnich owoców na talerzu sięgamy po mrożone truskawki(...)temu mogę zaprosić na ciasto: ciasto ucierane z chałwą jest bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do wykonania, może być bazą do różnych dodatków takich jak mrożone truskawki bez szypułek Hortex , idealne ciasto dla całej rodzinki..........SMACZNEGO!!! #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
W Mojej Kuchni Lubięlepszego niż domowe, tradycyjne ciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach. Po prostu nie ma. Dla mnie nic innego w niedzielne popołudnie się nie liczy. Nie zawsze mam okazję w ten sposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem(...)około 65-70 minut.Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na kilka godzin.Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. 150 g wrzucamy do blendera i miksujemy na mus, który wylewamy na wierzch ciasta. Resztę truskawek kroimy na połówki i dekorujemy górę ciasta.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościudziwnień :). Upiekłam jedno, a szwagierka już następnego dnia piekła z tego przepisu kolejne. Można je upiec z innymi owocami sezonowymi. Bardzo polecam! Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających przepisu na ciasto z sezonowymi owocami dla lubiących proste w wykonaniu wypieki Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190g miękkiego masła 250g cukru (najlepiej drobnego(...)jajka 190ml mleka Składniki na owocowy wierzch: truskawki (ok. 300g) lub inne owoce - ok. 2,5 szklanki owoców 3 łyżki brązowego cukru (demerara) Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy
Mania Wypiekania