może najpierw moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy
Magiczna kuchnia Dariiresztę masy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować malinami Uwaga – sprawdzona rada 1) Ciasto świetnie smakuje również z truskawkami zamiast malin Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał
Świat Smakutygodnia - co wskazuje już, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje na rekomendacje. W pracy również bardzo szybko zniknęło. W dodatku jest proste, robi się je bardzo szybko, nie wymaga skomplikowanych procedur i zawsze się udaje. Połączenie czekolady, truskawek i migdałów musi być dobre. Polecam.Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada(...)białego serka 200 g truskawek 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny Doatkowo: 80 g ciemnej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubić na puszysty, biały kogel-mogel. Mieszankę mąki przesiać do ciasta w 3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie. 1 szklanka maślanki (ok. 240g) 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 masła 1 cytryna 70 g ksylitolu ok. 200 g truskawek ok. 200 g borówek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z cytryny wyciskamy sok. Mąkę mieszamy(...)wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Masa odstawiona na chwilę powinna delikatnie zgęstnieć. Do formy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę masy ciasta, następnie wykładamy owoce i na nie wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. C. Dzieląc ciasto na 8 porcji, każda ma ok. 275 kcal
KucharzycaCiasto bez pieczenia, delikatna waniliowa masa z pianką truskawkową. Przygotowuje się ekspresowo i równie szybko znika z talerzyka :) SKŁADNIKI forma (24 cm x 24 cm) MASA WANILIOWA 150 g podłużnych biszkoptów. 800g serka waniliowego opakowanie żelatyny ewentualnie dodać cukru jeżeli masa nie będzie słodka PIANKA TRUSKAWKOWA około 150 g okrągłych biszkoptów 2 białka szklanka truskawek 2 łyżeczki żelatyny SPOSÓB
RAROSSAsprawia, że od razu myślami przenoszę się do domu rodzinnego i mojej mamy, która tak pachnące ciasto ucierane ręcznie wyrabiała i piekła w starym prodiżu. Z wierzchu czasem ciasto obficie posypane było cukrem pudrem, zmielonym w prostym młynku do kawy. Czasem wychodził mały zakalec, ale jak mówią dobry zakalec, też nie jest taki zły :). Pamiętajcie o swoich mamach(...)przez ok. 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia do 60 minut. 5. Ciasto wyjmujemy i studzimy na kratce. Zimne możemy polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać liofilizowanymi truskawkami oraz siekanymi drobno orzechami laskowymi. Smacznego
vaniliowoczekoladowaPrzepis na tradycyjny angielski deser z truskawkami, Eton mess. Idealny dla dzieci oraz jako deser na letnie, gorące dni. Sprawcie swoim dzieciom przyjemność i przygotujcie go
Pani M - kuchnia smakowitastosunku mniej więcej 2/3 dół i 1/3 góra. Mniejszą, górną część pokruszyć do miseczki, większą ułożyć na paterze. Wyłożyć krem (przygotowanie poniżej), wyrównać. Posypać okruszkami ciasta i udekorować owocami (u mnie maliny, borówki, truskawki). Krem 200 ml śmietany 36% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią po 1/3 szklanki borówek amerykańskich, malin
Słodkie inspiracjeW zasadzie to pavlova z truskawkami. Od dawna za mną chodziła, ale jakoś nie było okazji. No może okazje były, ale nie wiem dlaczego pavlovej nie
Gotowanie z pasjąostatnie w tym roku. Część zamroziłam, części nie mogłam się oprzeć i zjadłam, a część postanowiłam wykorzystać na ostatnie w tym ciasto. Tym razem powstały mini kopce kreta, wilgotne czekoladowe, babeczki, puszysta bita śmietana, a w środku niespodzianka - truskawka :). Moim domownikom smakowały bardzo, dlatego dzielę się z Wami przepisem i polecam jeśli jeszcze gdzieś znajdziecie jakieś truskawki. Składniki(...)łyżki śmietany do żelatyny, mieszam i dopiero przelewam do reszty śmietany) oraz startą na wiórki czekoladę. W wydrążonych babeczkach umieszczamy pokrojone w plastry truskawki, na nie nakładamy łyżką bitą śmietanę. Pozostałe po drążeniu ciasto kruszymy i obsypujemy nim babeczki, lekko dociskając okruszki do śmietany i mini kopce kreta gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęściewaniliowy 1 mały budyń waniliowy z cukrem 30 ml mleka ½ kostki masła 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka owocowa Dowolne owoce sezonowe lub z zalewy: truskawki, borówki, brzoskwinie, mandarynki itp. Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok 20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp
Gotujemy i jemyosobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny Dekoracja: 1. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. 2. Posypać je pokruszonymi(...)herbatnikami. 3. Dekorować serkiem mascarpone połączonym z ekstraktem z cytryny przy użyciu szprycy i końcówki o kształcie gwiazdki 4. Posypać całość cukrem pudrem 5. Część truskawek pokroić w cienkie plasterki i dekorować nimi ciasto. Podawać schłodzone Smacznego
KreatywnePinywaniliowego - 2 jajka - 1 kostka masła oraz - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut(...)przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką
Zainspirowana w kuchniZapraszam na cudowne ciasto z nutą piernikową, kremem czekoladowym i truskawkami :) Czytaj więcej
Ana Mari's world