jednym cieście, i wszystkie po kolei piekłam w jednej tortownicy. Czasochłonne zajęcie, ale wykonalne.Ciasto było gotowe, dwa najjaśniejsze blaty średnio mnie zadowalały ze względu na niezbyt wyraźną różnicę w kolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą, że w kontraście z białym kremem prezentują się wzorcowo.Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam(...)kolejności blat, skropić ponczem, rozsmarować krem. Na to kolejny blat, poncz i reszta kremu. Na wierzchu ułożyć najjaśniejszy blat, skropić resztą ponczu i wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.Przygotować krem maślany:Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokie cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzePotrzebujemy na 12 sztuk 12 ciasteczek kokosowych (ciasteczka kokosowe z Jutrzenki ,idealnie pasuja rozmiarem do papilotek) 2 garście truskawek (mogą być mrożone) 1/2 kg sera białego
WYSPA SZCZĘSLIWAbyło puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone. PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM składniki: - 300 g mąki
SMYKWKUCHNIwymieszać do połączenia składników. Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżkę oleju. Nakładać po jednej łyżce ciasta. Po nałożeniu dołożyć na każdego placuszka 0,5 łyżki ciasta (będą grubsze) i lekko wcisnąć przekrojone na pół truskawki. Smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem
Oryginalny smakkonsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki. Pokroić truskawki na ćwiartki. Mąkę (nie przesianą) wsypać do miski, dodać cukier,cukier waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i maślankę. Zmiksować do dobrego połączenia składników . Dolać olej i jeszcze raz krótko zmiksować, aby olej połączył się z ciastem.Ciasto ma być gładkie, lśniące i gęste. Ciasto przelać na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną mąką(...)szklanego naczynia, tak jak ja to zrobilam . Na górę wyłożyć owoce i posypać grubo kruszonką . Nadmiar kruszonki można mrozić. Ja nie zamrożę kruszkonki, bo widzę ,że ciasto pięknie wyszło, a że mam truskawki zrobię jeszcze jedno...i zamrożę ciasto.Będzie jak znalazł na niespodziewane wizyty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 -190 stopni (góra – dół) i piec 45 -50 minut
Z Kuchni Do Kuchniowsianych pożywne i zdrowe. Polecam spróbować. Składniki nadzienia truskawkowo-rabarbarowego: 300g obranego i pokrojonego w 1cm kawałki rabarbaru 300g truskawek pokrojonych w kawałki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie i niepełne łyżki mąki ziemniaczanej Składniki ciasta: 1.5 szklanki mąki 1.5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3/4 szklanki cukru 180g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. Do rondla włożyć kawałki rabarbaru, truskawek. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu. W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/2 szklanki cukru. Dodać do owoców. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Kontynuować gotowanie, aż masa zgęstnieje (około 1 minuty). Zdjąć
Moja Delicjawbity w ciasto patyczek będzie suchy. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułożyć truskawki. Wystudzić i zajadać
Kuchenne zapiski Edytyjest mieć zły dzień i robić coś w kuchni, bo to nawet ciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy (i to nie z torebki) sernik na zimno z […] Artykuł Sernik na zimno z truskawkami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopewilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć. Składniki Ciasto 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml) 1 2/3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 3 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Słodkie inspiracjesuszymy. Twaróg rozgniatamy,łączymy z jajkami,solą i mąką i dokładnie wyrabiamy.Ciasto trochę się lepi ale nie należy dodawać więcej mąki bo knedle wyjdą twarde.Z ciasta formować małe placuszki,środek wypełnić truskawką i zlepić dokładnie brzegi,formując kulki.Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę.Gdy się zagotują,gotować jeszcze ok 3-4 min. Gotowe knedle polać przygotowanym sosem z truskawek
Niespełnione zdolności kulinarnezewnątrz tortownicy). Spód ugniatamy. Następnie wlewamy masę serowo-truskawkową i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny- najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy musem truskawkowym oraz świeżymi truskawkami i miętą
Mango Papajabiszkoptu, z mnóstwem pysznych owoców. Całość idealnie uzupełnia polewa z kwaśnej śmietany. Gorąco polecam ! To ciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-)Składniki na biszkopt :- 6 jajek- 6 łyżek ksylitolu
Smaczne Zdrowezapiekane w cieście podobnym jak naleśnikowe. Bardzo prosty deser i w zasadzie trudno go zepsuć, bo ma 'zakalcowatą' konsystencję po upieczeniu, zresztą widać na zdjęciach, ale tak ma być :) Flaugnarde jest bardzo smaczne i znakomicie pasuje do wszystkich letnich owoców! Przygotujcie się też na kilka innych truskawkowych pyszności, bo przy ostatnich odwiedzinach babcia obdarowała mnie wiadrem truskawek :) FLAUGNARDE Z TRUSKAWKAMI(...)Mleko, cukier, jajka i sól dokładnie zmiksować blenderem. Dodać wanilię, przesiać mąkę i wymieszać. Połowę masy wylać do formy i zapiec przez ok. 5 minut. Truskawki pokroić i wysypać na podpieczony spód, zalać pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 1h, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie bardzo oblepiony masą trzeba jeszcze je dopiec. Po ostudzeniu
chili & sugarblogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)mąki pszennej30 g drobnego cukru30 g masłaczerwony barwnik spożywczy(odrobina)SKŁADNIKI NA KREM:400 ml śmietany kremówki 36 %2 czubate łyżki serka mascarpone8 czubatych łyżeczek cukru pudru35 dag truskawek (mogą być mrożone)WYKONANIE:WZÓR:Wszystkie składniki na masę wymieszaj dokładnie w małej miseczce. Przełóż do woreczka i odetnij róg. Pod pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki
Słodko-Słony Świat Ilony