znać czy smakowały :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 20 dag masła lub margaryny Na nadzienie: 25 dag sera białego ( u mnie chudy ) 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 budyń waniliowy cukier puder do smaku około 20 dag świeżych truskawek Dodatkowo: mąka pszenna(...)podsypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej półgodziny. 2. Nadzienie: Ser biały ucieramy widelcem z jajkiem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Dodajemy do sera
Izabelawkuchniwidelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko wrzącej (bulgocącej wody) gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia klusek delikatnie(...)przyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprawda sezon na truskawki ale jakoś miałam ochotę na coś cytrusowego . Czekoladowe ciasto jest wilgotne i słodkie ale pianka pomarańczowa idealnie przełamuje ta słodycz a waniliowy smak sernika łączy oba smaki w idealną całość . Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa - składniki mają mieć temperaturę pokojowa : - 500g sera z wiaderka u mnie firmy " Jana " - 3 białka - 110 g gęstej
Wypieki Renewoli margaryny do pieczenia) 1/2 szklanki mleka (ja użyłam 3,2%) 1 łyżka oleju 1/2 opakowania cukru waniliowego ulubione aromaty do ciasta Składniki - polewa (czyli kisiel jagodowy): 0,5 litra jagód kilka truskawek łyżka cukru zwykłego łyżka cukru trzcinowego łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie - ciasto: Do naczynia, w którym lubimy wyrabiać ciasto kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem(...)się zmasakrowały. W domu nie miałam wszystkich składników do ciasta. Produkcję musiałam więc odłożyć na następny dzień. Tego jagódki na pewno by nie przetrwały - nawet w lodówce. Tak powstał pomysł na kisiel jagodowy. Umyte jagody zasypujemy cukrem i podsmażamy ok. 5 minut (dopóki nie puszczą soku). Ja dodałam jeszcze kilka truskawek , żeby złamać intensywny smak jagód. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną
Kuchnia po mojemuWYSZŁO 12 BUŁECZEK) Składniki na ciasto: rozczyn: 25 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru; 250 g mąki, szczypta soli, 50 g cukru, 50 g masła (roztopionego i przestudzonego), jajko. Składniki kruszonki: 10 g zimnego masła, 2 łyżka mąki, 1/2 łyżki cukru. Dodatkowo: 12 średnich truskawek (pokrojone w plasterki), żółtko rozmieszane z dwoma łyżkami mleka. Przygotowanie: Rozczyn(...)części, formuję okrągłe placuszki, układam na blaszce, zostawiam na kolejne 25 minut. Kruszonka: Masło siekam, dodaję mąkę i cukier. Rozcieram palcami, aż powstaną drobne okruszki. W cieście robię wgłębienia, układam w nich truskawki, następnie wierzch smaruję żółtkiem i posypuję kruszonką. Drożdżówki piekę 18 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu - tylko grzałka górna i dolna
JejKuchniaprzesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach lub szpatułką. Ciasto wyłożyć na dużą blachę (taką na szerokość piekarnika) i piec przez 15-17 minut w 180 stopniach. Upieczony i ciepły biszkopt zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia. Masa : truskawki umyć i rozdrobnić lub zmiksować (jeśli mamy świeże - jeśli mrożone należy je rozmrozić). Wrzucić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekakaową (przyczyna jest prosta - dziecię wyjadło czekolady). Do środka często wkładałyśmy coś "na wypełnienie", kiedy za wiele masy zostało wyjedzone z miski - ptasie mleczko, banany, pasek galaretki, truskawki, brzoskwinie. W każdej wersji ciasto jest nieziemskie. Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego! Składniki: KREM: 1 litr mleka, najlepiej 3,2% 400ml śmietany 18% 5 jajek 1 łyżka cukru waniliowego
Cakes By KejtZagnieć gładnie ciasto i odstaw do wyrastania (1-2 godziny), aż podwoi swoją objętość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (ławiej wyjąć całe ciasto po upieczeniu) lub posmaruj oleje i delikatnie oprusz mąką. Wyrośnięte ciasto rozłóż rónomiernie na dnie formy, tylko żeby Ci do głowy nie przyszło rozwałkowywać ciatsta! Na wierzchy rozłóć borówki lekko wciskając je w ciasto. Odstaw na pół(...)kardamonem. Rozgrzej piekarnik do 170 C i wstaw ciasto na środkową półkę. Piecz około 40 minut. Dla bajeru i koloru posypałam wierz rozkruszonymi suszonymi truskawkami. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Drożdżowe ciasto z borówkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSezon na truskawki w pełni. Kilka moich propozycji na ciasta z nimi w roli głównej. truskawkowe usta Adama czekoladowo truskawkowy sernik na zimno ciasto truskawkowo-kokosowe truskawkowy tunel torcik serowy czekoladowo-truskawkowy truskawkowy przekładaniec fale dunaju z truskawkami muffinki z truskawkami tartaletki z truskawkami pod kruszonką
słodki bratekpyszny, malinowy torcik zawsze jest dobra pora. Sezon na maliny jeszcze w pełni więc zachęcam Was do przygotowania tego ciasta. Przepis zapożyczony od Sosny , ale zamiast truskawek dodałam owoce, które w tym czasie smakują najbardziej ( tym bardziej, że są z własnej działeczki ). Ciasto wyszło bardzo smaczne, intensywnie malinowe i warte grzechu. Można dodać owoce mrożone i przygotować takie ciacho
Pieguskowa Kuchniawrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia.5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć ananasy, w środek ananasów włożyć kandyzowane czereśnie / drylowane wiśnie / truskawkę. Całość zalać tężącą galaretką.6. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by galaretka stężała.Smacznego
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI: CIASTO 1 kostka masła 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej ja dałam tortową 30 dag truskawek KRUSZONKA 10 dag masła 3 łyżki(...)mąki 1 łyżka cukru trzcinowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Do masy dodaję jajka,mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączę. Truskawki myję i kroję na plastry. Ciasto wylewam na tortownicę lub formę na tartę. Owoce układam na cieście lekko ugniatając. Składniki kruszonki łącze ze sobą i kruszę. Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego
Gotowanie Patkimałe opakowanie śmietany 18% nadzienie ( na około 25 dużych i 30 małych babeczek) : truskawki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić(...)następnie go ostudzić. Masło przełożyć do miski i zmiksować, a następnie dodawać po trochy ostudzony budyń. Dalej ubijając dodać cukier puder. Na koniec powoli wlewać spirytus, krem dokładnie zmiksować. Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Truskawki można podzielić na mniejsze części. babeczki: Do spodów nakładać za pomocą szprycy lub łyżeczki krem, a następnie obrane truskawki
Mama GotujeMini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z
Poezja smaku