miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 czubata łyżeczka suchych(...)koniec dodać roztopione masło, miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić
UgotowaćLeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itkiTłusty czwartek tuż tuż, trzeba więc się spieszyć z karnawałowymi pysznościami. Choć za smażeniem nie przepadam, głównie ze względu na długo utrzymujący się w domu brzydki
Mia Cucina SofietaDzień Dobry!I jak mija Wam, Kochani, tegoroczna Majówka?Mam nadzieję, że wspaniale. Że wypełnia ją radość, uśmiech, zabawa i błogie lenistwo,jak na Majówkę przystało
W kuchni Karmel-itkimiskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto podzieliłam na dwie części. Każdą część rozwałkowałam i uformowałam w bagietkę. Obie bagietki ułożyłam w formie do bagietek Crusty Bake Kitchen Craft, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Ile czasu(...)minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc sprawdzajcie sobie stan upieczenia bagietek. Bagietki studzimy i delektujemy się smakiem. Dziecko zjadło kanapki z serkiem śmietankowym, a ja? Ja z serem Korycińskim Swojskim Czesławy Zarzeckiej i Pigwą z Imbirem w Miodzie ETERNO. Wiem co jem, tak lubię jeść :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: 500g maki pszennej 200- 300ml ciepłej wody 30 g swieżych drożdży pełna łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy z oliwek dodatki: sos pomidorowy pieczarki tarty ser (tym razem niestety gouda) kiełbasa pomidorki oliwki, kapary, papryczki chilli przyprawa do pizzy, smakowe oliwy i oczywiscie świeża rukola Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę(...)przesianej mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1godzinę. W międzyczasie przygotować dodatki i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu
MarciochaKucharzyteściów... no to od poniedziałku. Głodzisz się w ten poniedziałek przez pół dnia, wpadasz do domu i wrzucasz w siebie co popadnie. Łyżeczka nutelli, mało. Lodówka... plaster żółtego sera, kabanos. Trzeba zrobić obiad. Obiad przygotowany, a ty czujesz, że w sumie to jesteś już pełna. Ale obiadu nie zjeść? No przecież trzeba. I jesz, w końcu takie dobre ugotowałaś, mąż(...)napiszę innym razem. Nie stosuję drastycznych diet, bo się do nich nie nadaję. Słodkich przepisów na blogu jednak nie zabraknie :) Blok czekoladowy, kokosanki i ciasto 3Bit ciągle czekają, aż znajdę chwilę i napiszę o nich dwa słowa. Tymczasem w weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo, kalafiorowo i migdałowo! składniki : 1 mały kalafior
bistro mamaplacki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta 2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki:55g maki
More food, love and dreamsLeniwe pierogi to kolejne bardzo proste i szybkie danie. Można je jeść np. z stopionym masłem i cukrem. Składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego lub
Mama GotujePovia w miasteczku Gaiole in Chianti.Andrea prowadzi coś, co sam określa "gastronomią", co w praktyce stanowi połączenie sklepu spożywczego z małym bistro. Można zaopatrzyć się u niego w regionalne sery, wędliny czy wino, kupić świeże warzywa, ale również zjeść obiad. Zresztą składniki do naszych potraw również wybieraliśmy spośród towarów leżących w sklepie. Bardzo podoba mi się taka formuła! Andrea(...)sosem pomidorowym świeży makaron z sosem a'la ratatuj królik cacciatore pepperonata tiramisu Imponujące prawda? Czekało nas dużo pracy i ledwo wyrobiliśmy się w czasie. Zaczęliśmy od zagniecenia ciasta na świeży makaron, gdyż musi ono trochę poleżeć. Choć przepis na makaron jest bardzo prosty, ciasto jest twarde i trzeba włożyć w nie dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej
Chilli Czosnek i Oliwanich.Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki(...)zmianę mojego podejścia i sprawienia, aby za każdym razem przygotowanie tego aromatycznego napoju stało się dla mnie rytuałem dnia codziennego.Jestem bardzo zadowolona z tej książki i ze szczerego sera polecam ją każdemu, kto w duszy pragnie poznać sekrety baristy i stworzyć swoją własną "kawę idealną
Emcia PichciJuż kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem , który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli
Kuchnia Łukaszarąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 równych części , formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy(...)przez około 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić ma kratce. Nadzienie: 300 g twarogu 1 żółtko 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Sposób składania: inspiracja
dom-agi.plzasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam
I tu będę miała takie teteraz i w ciepłym miejscu pozwalam mu rosnąć do podwojenia objętości, mniej więcej 1,5 godziny. Po tym czasie dzielę ciasto na stolnicy na dwie części. Jedną ponownie przykrywam. Ciasto rozwałkowuję ma pół centymetra starając się jak najmniej podsypywać mąką, by zachować delikatność wypieku. Następnie kroję trójkąty, z których powstaną zawiniątka rogalików. U mnie będzie ich 16, mają wówczas około(...)nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką i pieszczą podniebienie miękkim wnętrzem. Jemy sobie i gadamy o tym i tamtym i patrząc na moje dzieci zastanawiam się, jakie oni mieliby zdanie
I tu będę miała takie tekukułkę: 1/4 kostki masła o wadze 250 g 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 1/2 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka(...)wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków. Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia
Ciasteczkowy Potwórmamy prawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI: 8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu(...)gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3 szpinaku, rozkruszoną gorgonzole i fetę. Przykryć kolejnymi płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Przykryć resztą płatów lasagne i rozsmarować na nich sos beszamelowy. Piec przez 20 minut
MarciochaKucharzyzwieńczenie całości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)5 jajek1 żółtko1,5 szklanki cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią1 szklanka śmietany kremówki 36 %DODATKOWO:200 gęstej kwaśnej śmietany(...)zmiksuj krótko, tylko do ich połączenia. Przełóż masę do tortownicy.Tortownicę wsadź do naczynia żaroodpornego (lub większej formy do pieczenia - ja użyłam w tym celu prostokątnej formy do ciasta) i nalej do niego gorącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.Piecz sernik około 70 minut, tak, aby wierzch był równo ścięty po dotknięciu go palcem.Kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilony