okazało się, że nie tylko ja miałam przygodę z tym przepisem. Ania też zapragnęła sernika z dynią na zimno, i znalazła inspirację na tym samym blogu. Jej ciasto jednak skończyło zupełnie inaczej niż moje... Jak? Koniecznie do niej zajrzyjcie!Dyniowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 22 cm)spód:115 g ciastek digestive55 g masła1/2 łyżeczki cynamonumasa(...)bardzo małym ogniu. Przestudzić.Pozostałe składniki: serek, kremówkę, puree, mleko skondensowane, miód i przyprawy dokładnie razem zmiksować. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny, wymieszać, przelać całość do miski z serem. Dokładnie zmiksować, przelać do tortownicy. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Przed podaniem udekorować ubitą kremówką.Smacznego!A ponieważ chyba wszyscy pieką teraz dyniowe serniki, niedługo i takiego możecie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW lodówce zalegała mi kostka twarogu. A dawno nie piekłam nic słodkiego. Tak sobie pomyślałam, że weekend to odpowiednia pora, aby nadrobić zaległości. Mało być szybko
bastalena******************** W relacji z warsztatów pod kierownictwem Kurta Schellera (klik) wspomniałam o paczce, którą dostaliśmy od organizatora, czyli Makro Cash&Carry. Obiecałam też, że przygotuję
W kuchni Karmel-itkirobi furrorę i smakuje wszystkim :) Ten przepis można swobodnie modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli ktoś chciałby zrobić chałkę bardziej 'chlebową' tzn. lepiej pasującą do wędliny, sera i innych wytrawnych rzeczy, zastępującą normalny chleb to polecam zmniejszenie ilości cukru (lub w ogóle nie dodawanie go), a zwiększenie ilości soli (można dodać również inne przyprawy). Ja jako, że raczej mało słodzę(...)początek roztapiamy masło i studzimy (nie może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej do tej w której potem będziemy już robić ciasto) i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Następnie dosypujemy 850 g mąki (CZYLI NIE CAŁĄ KTÓRA JEST NA TEN PRZEPIS PRZEZNACZONA), sól i cukier. Wszystko mieszamy
Jedzeniomaniarozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem(...)przekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora na składanie hamburgerów: spód bułki – sos – drobno posiekana cebula – pokrojona sałata lodowa – plaster sera żółtego – mięso – ponownie bułka – sos – cebula – sałata – pokrojone korniszony – mięso – i na wierzch górna część bułki. Podstawą tego dania jest bułka
mojewypiekiinietylkoPostanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze
W kuchni Karmel-itkiPiyrszy rołz jołd 1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regi ōn zaroz przi Niymcach) i tak mi ł ōna 2 zasmakowała , że musiołech
Chop w kuchnirodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić większą ilością truskawek. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym (8 naleśników) Składniki na naleśniki: 1 szklanka mleka 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki roztopionego masła 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru Składniki(...)misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź je po jej dnie. Smaż przez około minuty i gdy naleśnik będzie już ładnie zarumieniony od spodu, przełóż go na talerz. Powtarzaj
karmelowyPomysł na ten deser chodził mi po głowie już od paru tygodni, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego realizację, aż wczoraj mówię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą. Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec(...)czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego
MarciochaKucharzySezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz
Słodkie Przyjemnościpierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka(...)masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną na krem skórkę pomarańczową w syropie.Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masami serowymi dodając 1/3 do sera z nutellą, resztę do sera z piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut
Wypisz WymalujCzas przygotowania: 1,5 hPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego
kulinarnyJakupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie. P.s. Domowe chlebki pita możecie wykorzystać do przygotowania cypryjskich kanapek z serem halloumi. A może mielibyście ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia(...)kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze
Chilli Czosnek i OliwaKolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i
SzczyptaSmaQ