Rabarbar pięknie rozrósł się w moim warzywniaku. Ten majowy jest mięciutki więc zazwyczaj wykorzystuje go do ciast. Rabarbar aż do jesieni nadal wypuszcza nowe liście ale łodygi są już twardawe i łykowate więc przeznaczam je na kompot. Dodaję różne owoce, które mam pod ręką albo robię tak jak w tym przypadku czysty kompot z samego rabarbaru. Uwielbiam jego kwaskowy
Monia miesza i gotujedrewnianej łyżki, zagarniając ciasto od spodu do góry. Na koniec wlać masło i sok z cytryny, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sezonowymi owocami
Kuchnia w opałachSyrop jest idealnym „słodzidłem” do deserów, napojów i drinków. Można nim polać lody lub owoce, dodać do herbaty, czy stworzyć na jego bazie lemoniadę, której nada słodki, kwiatowy smak. Syrop jest genialny do drinków. Możemy aromatyzować nim ciasta i dżemy. Ja lubię dodać odrobinę do lodowatej wody z cytryną – zyskuje niepowtarzalny smak. Post Syrop z kwiatów
Poezja smakubardzo :) Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej BEZ TŁUSZCZU! :) Dla przygotowania jednego pancakes wystarczą 2-3 łyżki ciasta, które delikatnie łyżką rozlewamy tworząc kółka. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Najlepiej smakują podane z miodem lub syropem klonowym i owocami! Smacznego!! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!biszkoptu. Nasącz herbatą, posmaruj marmoladą a resztę śmietany rozsmaruj nożem lub czymś płaskim po bokach i górze ciasta. Zetrzyj czekoladę, nałóż ją przy pomocy czegoś płaskiego na boki, obsyp górę. Udekoruj górę śmietaną którą pozostała na ozdobienie oraz wykorzystaj całe owoce z marmolady. Taki tort bez problemy w chłodnym miejscu można przechowywać 4-5 dni. SMACZNEGO .CMOK
Pasje Jolkibudyń to prosty pomysł na szybki deser, kiedy w domu nie mamy zbyt wielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy, kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe . Domowy budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci
Pyza i Surówkaczasie pieczenia sosem. Do przygotowania roladek użyłam żurawiny suszonej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy
Tradycyjna kuchnia Kasibardzo, jak tylko to możliwe. Warto, bo jak wiecie dynia jest niskokalorycznym, a przy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko
Ostra na Słodkowymiarach 40x25 cm Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jaj 25 dag masła lub margaryny 1 i 3/4 szklanki cukru wanilia z laski lub zastępczo cukier waniliowy 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 - 4 szklanki jagód lub innych owoców sezonowych Kruszonka: 10 dag cukru(...)cukrem, (można mikserem), dodajemy wanilie i wbijamy po jednym jajku cały czas miksując. Do masy maślano - jajeczniej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy ciasto do zupełnego połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Na ciasto dajemy jagody. 2. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do uzyskania sypkiej grudkowatej postaci. Warstwę
Apetyczna babeczkastrasznego, w końcu to brownie. Mi chyba najbardziej smakowała ta część. Jeśli mamy silną wolę, ostawiamy ciasto na godzinę, żeby przestygło. Przed i po obróbce termicznej:-) Jest coś uzależniającego w tym brownie. Choć nie jestem fanką połączenia czekolady i owoców, tutaj nieprzyzwoicie zażerałam się kęsami z malinami. Kawałki polecam kroić nożem i nie zbliżać się do formy z łyżką
les mirabellesdrodzy, któż z nas nie lubi truskawek? Ja je wręcz uwielbiam, dlatego gdy sezon na te wspaniałe owoce jest w pełni w mojej kuchni nie może ich zabraknąć. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kilka wybranych przepisów z truskawkami - zapraszam na pyszne ciasta, desery, koktajle i sałatki. Ciasto "Indianka z truskawkami" Czekoladowe ciasto nektarynkowo - truskawkowe z nutą kokosową Puszyste ciasto truskawkowe
Słodkie okruszkiTruskawkowa rynienka 7. Eton Mess 8. Ciasto drożdżowe z truskawkami 9. Tarta z truskawkami i bezą 10. Budyniowe ciasto z truskawkami 11. Kruche serduszka z nutellą i truskawkami 12. Kolorowy sernik na zimno 13. Kisiel truskawkowo-pomarańczowy 14. Pavlova z owocami 15. Torcik truskawkowy na bezowym spodzie 16. Torcik z truskawkami i ajerkoniakiem 17. Sernik na zimno z owocami
Przepisy Aleksandrysztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką. Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 5 do 8 min. Studzimy na kratce. Podajemy jeszcze lekko ciepłe z dowolnymi dodatkami (owoce, bita śmietana, dżem, czekolada gorzka, nutella, cukier puder
Kolorowy Przepisowniksezonie na świeże warzywa i owoce można zrobić sycącą tartę z nadzieniem z samych warzyw. Lekko twarde warzywa w sosie serowo-śmietanowym świetnie się komponują z kruchym ciastem tarty
Milion Smakówpapierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić. Przygotować masę: Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. A następnie wyjąc z nich pestki. Następnie owoce wraz ze skórką zemleć, rozdrobnić w mikserze. Masę owocową przełożyć do garnka , dodać cukier puder i smażyć
Na słodko lub wytrawnie