ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:925/1556)

Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką 155

grudki i do tego dodać masę „serową” Zagnieść ciasto formując kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. i zabrac się za przygotowanie kruszonki, a potrzebne będzie: około 200 g dżemu (użyłam własnej roboty porzeczkowego- można tez zastąpić świeżymi owocami startymi na tarce o drobnych oczkach lub zblendowane i pozbawione nadmiaru(...)orzechów (jakichkolwiek) płaska łyżeczka cynamonu około 80 ml oleju roślinnego 2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny) Orzechy rozdrobnić Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrwiac ciastka nie większe niż średnicy 5 cm. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każde ciacho nałożyć pół łyżeczki

greenscarf
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami. 155

mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: śliwki lub inne owoce Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą

Agusiowe smakołyki
Skittles czyli kruche ciasto migdałowe z rabarbarem, ananasem i papają 180

rabarbaru i nie zawaham się i zużyć zanim zwiędnie. Znalazłam ostatnie opakowanie marcepanu w spiżarni, poza tym miałam jeszcze kawałek papai oraz ananasy i tak oto wyszło coś bajecznego. Ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało. Składniki na dużą blachę o średnicy(...)koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę do piekarnika i się roztopi). Pod koniec blendowania dodaj 3 łyżki mąki. Na lekko przestudzony spód przełóż masę marcepanową i wciśnij w nią pokrojony w kostkę 1 cm rabarbar (który najlepiej obrać delikatnie ze skórki) i owoce. Całość piecz przez około 30 minut w temp

greenscarf
Sernik z kratką na kruchym spodzie z pudrem z liofilizowanych malin (bez jajek) 147

puder można zrobić z suszonych kwiatów hibiskusa lub możemy go zwyczajnie pominąć. Wówczas nasz sernik będzie biały. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)* Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone(...)młynku do kawy 1 porcję cukru pudru z dwoma porcjami liofilizowanych różowych owoców lub kwiatów np. malin lub hibiskusa. Do tego przepisu wykorzystuję 4 łyżki cukru pudru i 8 łyżek liofilizowanych malin, dokładnie miksuję w młynku do kawy i przesiewam przez sitko. Używam do ciasta. Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatam, 3/4 ciasta kruchego wałkuję i wykładam na spód

Mango Papaja
Babeczki z morelami 134

dziś też przedstawię Wam przepis na coś słodkiego. To małe babeczki z morelami. Zapraszam Składniki: ciasto: 3 świeże morele 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/4 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru 150 g masła 3 świeże morele kuleczki(...)Trzy morele myjemy i osuszamy. Następnie wyjmujemy pestki i kroimy owoce w małą  kostkę. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy kilka cząstek moreli. Do miski wkładamy po kolei mąkę, jajko, kakao, olej, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie składniki. Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę-1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 252

odstawić i smażyć naleśniki wtedy, kiedy Wam wygodnie. Ewentualnie poczekać jak ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień, na przykład szykując naleśniki na śniadanie. Tym razem naleśniki zjedliśmy z kremem kasztanowym, polane słodką śmietanką i sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta rozpusta! ;) W smażeniu pomogła(...)patelnia marki Woll. Żaden naleśnik nie przywarł, żaden nie spalił, żaden nie wyjechał poza powierzchnię patelni (a przyznaję bez bicia –bałam się o ten brak rantu i ograniczenia dla ciasta). Wygodna, elegancka i naprawdę niezastąpiona. Dlaczego warto się bliżej przyjrzeć patelniom Woll przeczytacie w TYM wpisie, a patelnię kupicie u oficjalnego przedstawiciela marki Woll w Polsce, w sklepie e-gustus

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA tarta jaglana z granatem i mlekiem orzechowym! 203

bezglutenową tartę jaglaną z granatem, uważanym za najzdrowszy owoc. Jest to mój pierwszy wegański wypiek, lecz mogę zaliczyć go do tych najbardziej udanych. Kaszę jaglaną powinniśmy łączyć z granatem, który często też występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Tak też stworzyłam przepis na tartę, w której skład wchodzi ciasto z mąki jaglanej, krem na bazie kaszy jaglanej i mleka orzechowego

Via Gusto
Keks 120

kogo: dla fanów bakalii dla szukających ciasta, które na długo zachowa świeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki (blanszowanych) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100-150g kandyzowanych owoców (u mnie miź + wiśnie) Wykonanie: Migdały sparzyć i zdjąć z nich(...)obtoczyć w mące.  Masło utrzeć dodając po trochę cukier, żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w ciasto. Blaszkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec ok. godzinę w temp. 190 stopni.  Blacha: korytko

Mania Wypiekania
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 383

wykorzystać. Poza tym chodziło za mną ciacho z tymi owocami, a taki kawałeczek z pewnością umili czas nauki i uzupełni brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła

Fabryka pomysłów
KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 133

walory smakowe, ale też za cenne właściwości zdrowotne. Zawierają liczne substancje odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a ich właściwości lecznicze znane są od wieków. Działanie wykazują zarówno owoce, jak i liście jagód. Jagody to świetne antidotum na zatrucia oraz biegunki. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Poza tym, wpływają na poprawę wzroku i stosowane są w leczeniu(...)wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód. Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.  Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin

Kuchnia MagdaLeny
Odwrócona szarlotka z granatem 96

Delikatne i puszyste ciasto z soczystymi jabłkami i chrupiącym granatem. Przepis tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący :) Jabłka tym sposobem są o wiele bardziej delikatne, niż w przypadku tradycyjnego wyłożenia owoców na wierzch. 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 g maślanki 50 g śmietany(...)papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 22 cm) i posypujemy cynamonem. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą i powstałym ciastem zalewamy jabłka. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Chwilę przestudzamy na kratce, po czym zdejmujemy boki formy i przekładamy ciasto na talerz “do góry dnem

Mienta blog
Ekspresowy dżem z czarnej porzeczki 122

cukru. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Ja dałam cukru jeszcze mniej, dżem się pięknie ściął, ponieważ czarna porzeczka sama w sobie ma dużo pektyny. Dżem robi się bajecznie szybko i będzie idealny na przykład do bezy lub innego słodkiego ciasta. Na blogu pod zakładką  Przetwory znajdziecie mnóstwo

Kulinarne przygody Gatity
Tort śmietanowy z owocami 14883

opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, Dodatkowo: owoce (mandarynki. winogrona, banan), PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na trzy blaty.  2. Masa : Galaretkę zieloną(...)Odstawiam do stężenia. Przykrywam trzecim biszkoptem.  3. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Masą smaruję boki i wierzch tortu (ozdabiam brzegi). Na wierzchu tortu układam ulubione owoce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Tutti frutti 373

stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt. 3. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu(...)momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję. 4. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję. 5. Masa

Tradycyjna kuchnia Kasi