Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę i wysypujemy na nią groch (groch stanowi obciążenie dla ciasta i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie). Tartaletki wkładamy do piekarnika(...)temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Tartaletki po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu) budyniem waniliowym i dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego
Pyszności Słodkościnajczęściej przyrządzam na słodko: mannę . Z kaszy tej robię zarówno ciasta, desery, jak i obiady czy podwieczorki na słodko. Jest smacznie! Jest szybko! Jest zdrowo! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekaną kaszę mannę o waniliowym smaku …. z owocowym budyniem. Do jego zrobienia śmiało możecie użyć owoców mrożonych , tak jak ja to zrobiłam … albo użyć ulubionych
Ostra na Słodkopieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę i wysypujemy na nią groch (groch stanowi obciążenie dla ciasta i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie). Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)stopni i pieczemy ok. 20 minut. Tartaletki po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu) budyniem waniliowym i dekorujemy dowolnymi owocami. Smacznego
Salonik smakówRóżowy tort z truskawkami, przygotowany z okazji urodzin małej Martynki :) Różowe blaty biszkoptowe (w wersji zwykłej można pominąć barwnik), przełożone kremem na bazie kremówki z kawałkami owoców. Udekorowany truskawkami i wiórkami kokosowymi. Takie połączenie musi pysznie smakować, zniknął ze stołów w mgnieniu oka ;) Polecam! :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki(...)przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć. Truskawki pokroić w plastry, udekorować nimi wierzch ciasta, posmarować galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyCIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach
Camilla w kuchniuważam, że to torcik mocno owocowy, bo przecież czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka
Blondynka Gotujemniej ciągnące, a bardziej miękkie. Jeśli macie ochotę na słodkie, pyszne ciasto, zapraszam! Składniki na Panpepato: na formę o średnicy 20 cm 50 g migdałów bez skórek 50 g orzechów laskowych bez skórek 50 g orzechów włoskich 40 g orzechów piniowych 60 g owoców kandyzowanych (lub suszonych moreli, żurawin) 30 g rodzynek (sparzonych i odsączonych) 40 g gorzkiego(...)Bakalie mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy miód, śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy doń bakaliowe ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165°C około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy. GLAZURA: (z powodzeniem zastąpimy ją polewą z 100 g czekolady gorzkiej i łyżki masła) 20 g masła
Rozpustne gotowanieblaszce. Jaka by nie była, ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Ja nazywam to ciasto, ciastem awaryjnym. Robi się szybko, można je przewieźć, może podróżować, może leżeć. Użyłam jabłek. Możesz dać każdego owoca np.brzoskwinie,truskawki,rabarbar,śliwki,maliny, nawet mrożone owoce (bez rozmrażania). Składniki 3 kubeczki (u mnie szklanka ma 250 ml) mąki pszennej typ 450 u mnie(...)masie ułóż cząstki jabłek, dosyć gęsto. Piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut, góra i dół na 180 stopniach. Po czym wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki ,ale nie wyciągaj ciasta. Po 10 minutach wciąg. Przygotuj polewę. Polej ciasto, posyp posypką lub czymś co lubisz i ...gotowe. Na ciepło też dobre. A na trzeci dzień wyciągnięte z lodówki to już mistrzostwo
Z Kuchni Do Kuchnicoś słodkiego…W wypadku, kiedy mam mało czasu piekę crumble z truskawkami. Crumble to to ciasto z kruszonką, które jeszcze gorące idealnie smakuje z waniliowymi lodami. Jest to zdecydowanie deser na szybkiego, do którego niewiele potrzeba. Piekę crumble z różnymi owocami w zależności od sezonu. Dzisiaj zatem proponuję przepis na crumble z truskawkami. Pieczone truskawki mają wyśmienity smak(...)posyp kruszonką i pokruszoną czekoladą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Wyjmij crumble z piekarnika i odstaw na 10 minut i odstaw do odparowania. Nałóż ciasto do miseczek, na wierzchu ułóż porcję lodów. Smacznego! Spara Spara Spara Spara The post Crumble z truskawkami na szybkiego appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaszybko znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-) Składniki ciasto: 15 g świeżych drożdży 16 g cukru waniliowego 1 łyżka cukru 100 g jogurtu naturalnego 1 jajko rozmiar L 100 g zimnego masła 300 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania marmolada, nutella, świeże owoce cukier puder do posypania 1 łyżka mleka 1 jajko do posmarowania(...)się rozpuściły. Następnie dodajemy do nich jogurt naturalny i jajko. Całość mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy mąkę pszenną i zimne masło pokrojone na drobniejsze kawałki. Zagniatamy rękami, żeby ciasto zrobiło się nam jednolite i wkładamy na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto ja dzieliłam na porcje. Ciasto musimy cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej lekka mąką. Szklanką ( u mnie
kruche babeczkijesienią. W kuchni i od kuchni. Jest grzybowo, owocowo i kolorowo. A skoro już o owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się
My simple kitchendrugiej. Obie osobno zawinąć w folię spożywczą i większy kawałek ciasta włożyć od lodówki na około 60 minut, a mniejszy do zamrażalnika. Nadzienie: 3. W międzyczasie przygotujemy nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki ( patrz FILM ). Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Owoce przełożyć do rondelka lub na patelnię z grubym dnem i smażyć(...)przykryciem, a później 6-7 bez pokrywki). Jabłka zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 4. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki, dodać je do jabłek, wymieszać. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na wielkość blaszki 25x30cm. Ciasto przełożyć do blaszki (o wymiarach 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch posypać kaszą manną i wyłożyć równomiernie masę jabłkową. Ciasto posypać
Mała Cukierenkasmaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 1 galaretka o smaku malinowym + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 1 szklanka wrzącej wody 2-3 łyżki cukru pudru(...)galaretkę o smaku owoców leśnych. Ponownie wszystko ze sobą wymieszać. W międzyczasie zabrać się za przygotowanie orzechowo-daktylowego spodu. Orzechy i daktyle zmielić, np. w młynku do kawy. Za pomocą dłoni składniki wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je na papier do pieczenia i za pomocą wałka, cienko rozwałkować. Na przygotowany spód wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do lodówki
Ugotowaćkruche ciasto przełożyć do woreczka i schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 180ºC (do lekkiego zezłocenia). W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i owoce pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, wsypać cukier (zwykły i wanilinowy(...)dodać (partiami) cukier. Ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka. Na sam wierzch przełożyć bezę kokosową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut w 180ºC (do zarumienienia bezy). Od lewej strony: przygotowywanie kruche ciasta i bezy kokosowej Składanie ciasta: kruchy spód, duszone jabłka
UgotowaćPrzepis na proste i niewymagające dużego nakładu czasu ciasto, które jest idealne, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Prócz jabłek i rodzynek, które podaję w przepisie, można do niego dodać orzechy, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce czy co tam sobie wymyślicie Składniki: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szklanka oleju łyżeczka sody(...)uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, następnie na cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i studzimy, następnie obtaczamy w mące (nie opadną wtedy na dno ciasta). Jabłka i rodzynki dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
e-PrzepisyKulinarneliście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato, czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez ze mnie(...)które potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Trichopoulou i wsp. zbadali siedem gatunków horty rosnących na Krecie oraz sławne „zielone ciasta” (pites, kalitsounia). Stwierdzili, że dzika zielenina zawiera bardzo duże dawki flawonoli*, szczególnie kwercetyny i kemferolu, w porównaniu do typowych świeżych warzyw, owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie znaczy? Ustalono np., że dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera
Chilli Czosnek i Oliwa