jeszcze smakiem początku lata i z przeznaczeniem na jakieś ciasto. M na szczęście zażyczył sobie sernik na zimno, więc nie musiałam długo myśleć, co upiec. Ten sernik nie różni się zbytnio od tych poprzednich na blogu - spód stanowi biszkopt, środkowa warstwa to ser oraz śmietanka a na wierzchu owoce zalane galaretką. Troszkę zmienione proporcje i dużo czekolady w środku(...)pieczenia. Na tym etapie można to zrobić na najniższych obrotach miksera lub posłużyć się łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Odkładamy do całkowitego wystudzenia i ponownie wkładamy
My simple kitchenDzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać w Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru(...)gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto robi się praktycznie „samo”). Do masła wsypujemy stopniowo cukier
Ciastkozercyzrobienia pysznych dżemów,upiekłam genialne ciasto kokosowe, a resztę wykorzystuję do pysznych, codziennych deserów. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam fantastyczny deser, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak „milion dolarów”. http://konkurs.kopernik.com.pl/ Mocno piernikowy spód a’la brownie, lekka aroniowa pianka, waniliowy, lekki krem i galaretka z owoców leśnych tworzą obłędną całość. Palona beza włoska
Ostra na Słodkodowolnych owoców, Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru na gładka masę. Następnie dodajemy ubitą pianę do żółtek i delikatnie za pomocą miksera mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, kako i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy(...)Masa: Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i serek mascarpone. Delikatnie i dokładnie mieszamy. Gotowa masa powinna być sztywna. Masą przekładamy biszkopt. Pomiędzy biszkopt i krem kładziemy owoce. Dekorujemy wedle uznania. Smacznego
Passion of CookingSkładniki: Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Śmietana - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym owocem) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy(...)obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości około 3/4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Dolną część ciasta
magiczna kuchnia Kasiapetyt na kaloryczne comfort food. Pyszne ciasto i kubek gorącej czekolady obok książki i koca wydawał mi się nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Ale nie tym razem! Dzielnie pracuję nad zrzuceniem kilku pociążowych kilogramów, dlatego zainteresowałam się tematem słodyczy bez dodatku cukru. Może powinnam całkowicie zrezygnować z jedzenia słodkości? Albo jeść tylko świeże owoce? Według mnie człowiek jest tak skonstruowany(...)chłodną jesień trzeba zrównoważyć dawką słodkich endorfin. Jak dobrze więc, że można przygotować wypieki dobre dla naszego zdrowia i zaspokajające potrzeby wewnętrznego głodomora :) Dzisiejszy chlebek pierwotnie miał być zwykłym ciastem cukiniowym (czytaj z cukrem), które chciałam urozmaicić dodatkiem gruszek i orzechów włoskich. Gdy jednak postanowiłam zrezygnować z pieczenia tradycyjnych słodyczy, za radą Gosi zamieniłam gruszki na jabłka (których od Taty
Chilli Czosnek i Oliwawrześniu najsmaczniejsze jabłka rodzi stara jabłoń pochylona nad ogrodowym potokiem. Duże żółto-zielone owoce mają twardy, soczysty miąższ o słodkim aromacie. Idealnie nadają się na szarlotki i tartę tatin. Tym razem, by uczcić Dzień Jabłka , opatuliłam je w delikatne i chrupiące płaty ciasta filo. Z dodatkiem cynamonu i pokruszonych ciasteczek amaretti, podsmażone na maśle jabłka delikatnie miękną
KUCHARNIAGruszki zapiekane z anyżem, goździkami, miodem i białym winem pod maślaną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Aromatyczny deser na ciepło, który umili niejeden podwieczorek. Jest prosty
Oryginalny smakPudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki
Oryginalny smakPomysłów na faszerowane jajka, które będą królować na naszych wielkanocnych stołach jest wiele. Połówki jajek można faszerować np.: pastą z tuńczyka i twarogu lub szynką i
Oryginalny smakPyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do
Oryginalny smakskładniki: ok. 250 g truskawek 1 pomarańcza 1 banan 2 kiwi 1 nektarynka 12 szt. czereśni świeże liski melisy wykonanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, osuszamy
Domowy Smak JedzeniaStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na
Oryginalny smakbiałka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru(...)wody i wrzucamy jabłka - zagotowujemy i dosładzamy do smaku. Jeśli chcemy uzyskać mus jabłkowy to owoce należy chwilę pogotować - ja tylko zagotowałam aby zmięły ale zachowały swoją strukturę. Do gotowego musu wrzucamy galaretkę i dokładnie mieszamy. Jeszcze gorący mus jabłkowy wykładamy na ciasto z masą makową. Gdy delikatnie ostygnie przykrywamy go ciastem na białkach z makiem. Odstawiamy w chłodne
sierotka maRysia w kuchniczerwiec? Zdecydowanie z truskawkami, które w połączeniu z rabarbarem i ciastem jogurtowym tworzą idealną kompozycję. Składniki: - 500g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 300g masła - 5 jajek - 220g cukru - 250g jogurtu naturalnego - 1 cukier wanilinowy - 800 g truskawek - 2 laski rabarbaru Zaczęłam od przygotowania owoców. Truskawki umyłam, oderwałam szypułki i pokroiłam na połówki. Rabarbar umyłam, obrałam(...)mąkę z jogurtem naturalnym. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm posmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Masę wylałam na blaszkę, poukładałam truskawki i rabarbar, lekko wciskając w ciasto. Ciasto piekłam w temp 170 st. C przez 50 minut. Smacznego
Receptura smaku