ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:904/1556)

BEZGLUTENOWE PANCAKES MARCHEWKOWE Z OWOCAMI LEŚNYMI 171

mleko bezlaktozowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: owoce leśne / jeżyny + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy niewielkie placuszki na patelni

Ostra na Słodko
MASA MAKOWA + FILMIK 173

Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody

Kulinarne Fantazje Marioli
Soda oczyszczona - do czego jej użyć? 1005

zapachów detergentów lub są na nie uczulone. Oto niektóre ze sposobów wykorzystania sody oczyszczonej: W kuchni Spulchnia ciasto . Przeciętnie używa się 1 łyżeczki na 500 g mąki. Przy ubijaniu białek : szczypta sody dodana pod koniec usztywni pianę. Przetwory z kwaśnych owoców (dżemy, galaretki etc.): szczypta sody na 1 kg owoców złagodzi nieco kwasowość. Do gotowania zielonych warzyw : odrobina

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka owocowa 157

usuwamy pestki i także kroimy w kostkę. Umyte i osuszone winogrona oraz borówki przekrawamy na pół. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą w misie, a przed podaniem przekładamy do wydrążonego arbuza. Sałatkę możemy podać samodzielnie, jako dodatek do deserów, lodów i ciast

Kuchnia w czekoladzie
Domowy sos waniliowy 361

wielu deserów. Można użyć go jako polewę do lodów , budyniu czy galaretki. Świetnie komponuje się z owocami, zarówno świeżymi jak i pieczonymi. Taki sos waniliowy podaję oddzielnie, w dzbanuszku, i każdy może sobie polać nim deser czy kawałek czekoladowego ciasta , jeśli tylko chce. Jego kremowa i jednocześnie płynna konsystencja jest bardzo przyjemnym akcentem i urozmaiceniem deseru. A zrobienie takiego

Smaczna Pyza
Serowo-ziołowe kluseczki z quinoą i zielone małże nowozelandzkie z fenkułem 201

ubolewam, bo niekiedy ciężko jest je kupić świeże i w dobrej cenie, więc czasem sięgam po mrożone owoce morza. Kluseczki kładzione zrobiłam z jajek, kremowego serka o smaku pomidorów i bazylii, mąki z quinoy i mąki z tapioki. Dodałam do ciasta ugotowaną czarną quinoę, siekane zioła, trochę spiruliny, żeby nadać zielonkawy odcień  i doprawiłam solą.  Małże

Quinoa Raz!
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 210

semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć

Tradycyjna kuchnia Kasi
SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ SKORUPKĄ MIGDAŁOWĄ 197

Mimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich. Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia.  Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam...      Składniki

Kubki smaku
Babeczki na 9 sposobów 212

odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami Czereśnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Czekoladowe muffinki z czekoladą Coś dla wielbicieli czekolady. Kawowe muffinki z figami Pyszne połączenie kawowego smaku z figami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kompot ze śliwek- w 2 wersjach: 'na zimę' i 'do obiadu' 158

banalnie prosty w przygotowaniu, niezależnie czy wybierzesz wersję kompotu 'na zimę' czy 'do obiadu'. Pamiętajcie, im więcej owoców dodamy, tym bardziej aromatyczny i intensywniejszy smak oraz kolor będzie miał nasz napój, nie żałujcie więc śliwek, które potem można wykorzystać do ciast, tartaletek, deserów czy zwyczajnie zjeść łyżeczką ze słoika :) 3 słoiki 1 litrowe: * śliwki- 1 kg * cukier- 3 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami 145

dziś wiadomo, że owoce i czekolada to bardzo smakowity duet. Cudnie się komponuje ze wszystkimi owocami, ale ja szczególnie upodobałam sobie wiśnie i maliny. Lekko kwaskowe wiśnie, słodkie maliny i gorzka czekolada... Prawda, że brzmi wyśmienicie ? Do upieczenia ciasta wykorzystałam moje własnoręcznie zebrane ogrodowe maliny, soczyste, aromatyczne... Ciacho było pyszne, delikatne i bardzo puszyste. A poza tym robi

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z rabarbaru 165

Rabarbar pięknie rozrósł się w moim warzywniaku. Ten majowy jest mięciutki więc zazwyczaj wykorzystuje go do ciast. Rabarbar aż do jesieni nadal wypuszcza nowe liście ale łodygi są już twardawe i łykowate więc przeznaczam je na kompot. Dodaję różne owoce, które mam pod ręką albo robię tak jak w tym przypadku czysty kompot z samego rabarbaru. Uwielbiam jego kwaskowy

Monia miesza i gotuje
PUSZYSTE CIASTO Z ŻÓŁTEK 167

drewnianej łyżki, zagarniając ciasto od spodu do góry. Na koniec wlać masło i sok z cytryny, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sezonowymi owocami

Kuchnia w opałach
Syrop z kwiatów czarnego bzu 132

Syrop jest idealnym „słodzidłem” do deserów, napojów i drinków. Można nim polać lody lub owoce, dodać do herbaty, czy stworzyć na jego bazie lemoniadę, której nada słodki, kwiatowy smak. Syrop jest genialny do drinków. Możemy aromatyzować nim ciasta i dżemy. Ja lubię dodać odrobinę do lodowatej wody z cytryną – zyskuje niepowtarzalny smak. Post Syrop z kwiatów

Poezja smaku
Puszyste pancakes z płatkami ryżowymi 317

bardzo :) Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej BEZ TŁUSZCZU! :) Dla przygotowania jednego pancakes wystarczą 2-3 łyżki ciasta, które delikatnie łyżką rozlewamy tworząc kółka. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Najlepiej smakują podane z miodem lub syropem klonowym i owocami!  Smacznego!! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!