ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:904/1556)

Babeczki z kremem buraczkowym 126

puree można dodać do naleśników, babeczek i ciast. Smak jest charakterystyczny, ale ciągle słodki. Tutaj wykorzystane w babeczkach, ale taki piękny i naturalnie uzyskany kolor kremu będzie się wyśmienicie prezentował na przykład w urodzinowym torcie.   Ten przepis bierze udział w Pojedynku Kulinarnym Blogerów w ramach Kampanii Warzywa i Owoce na Szczęście. Tematem przewodnim tej "bitwy"jest(...)ciemnego kakao Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy dużym nożem. Następnie w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy cukier i śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na połowę, do jednej dodajemy przesiane kakao i jeszcze raz zagniatamy. Oba ciasta wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto (każde osobno) rozwałkowujemy na grubość

bistro mama
Ciasteczka orkiszowo-żytnie z ziarnami i owocami 165

pieczeniem słodkości byłam na bakier. Chyba wiosna sprawiła, że nabrałam większego apetytu na wymyślanie i przygotowywanie ciast, ciasteczek i deserów. I dlatego częściej będą się pojawiać przepisy na te smakołyki. A dzisiaj mój przepis na zdrowe ciasteczka pełne ziaren i suszonych owoców. Odmierzałam składniki, zapisując na kartce. Ciacha zrobiły furorę w mojej pracy. Przepis poszedł w świat :) Owoce(...)proszku do pieczenia 2 duże jajka 200 g stopionego masła ew. 2 łyżki oleju Sypkie składniki umieścić w misce, dodać roztrzepane jajka i stopione masło. Dokładnie wymieszać. Gdyby od ciasta oddzielały się suche składniki, można dodać nieco oleju lub wody. Ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie mokrymi rękami odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Mocno ściskać, następnie delikatnie

Czerwień i błękit
Nernik - wegański sernik z nerkowców :) 140

pewnym sensie surowy, bo bez pieczenia .  Wiem, że na pewno nie poprzestanę na jednej recepturze i w przyszłości będę kombinować, aby uzyskać jak najlepszy efekt (głównie wizualny) tego ciasta. Na przykład chciałabym stworzyć nernika w innej formie do pieczenia, aby był wyższy i przez to lepiej się prezentował. Choć myślę, że i poniższa wersja zadowala. Jak myślicie?  Spód(...)bezgrudkową masę (ja swoją zmiksowałam w Nutribullet).  Serową masę wylej na wyklejony spód (wierzch możesz ozdobić owocami) i wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 5 h), a najlepiej na całą noc, aby masa serowa zrobiła się nieco zwarta.  Ciasto przechowuj w lodówce. Krój bezpośrednio przez zjedzeniem, dlatego że masa z nerkowców może stracić swoją stabilność. Innym

Zdrowie na języku :P
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 260

miło łechtają. Spokojnie i bez pośpiechu przygotowuję śniadanie staram się dbać o szczegóły bo wiem, że są one ważne. Lubię gdy danie jest ładnie podane, gdy mogę jeść świeże owoce. Lubię też śniadania na słodko i troszkę mnie dziwi, gdy ktoś nie wyobraża sobie zjedzenia na śniadanie czegoś słodkiego. Ale wracając do tematu, dzisiejsze śniadanko do prosta i bardzo(...)idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź konfiturami własnej roboty. Ja podałam je z borówkami, pokrojonym w grubą kostkę mango i obłędnym

SMYKWKUCHNI
Szarlotka 128

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka(...)cukrem waniliowym na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi

Bullio
Szarlotka 99

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka(...)cukrem waniliowym na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi

Bullio
Szarlotka 371

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka(...)cukrem waniliowym na małym ogniu z dodatkiem odrobiny wody. Bułkę tartą w tej opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi

Bullio
Grube puszyste omlety z owocami i sosem wiśniowym 128

pyszne. Nic prostszego, wszystkie składniki ze sobą wymieszać na gładką masę. Zostawić ciasto na 10 minut i już można smażyć. Na małej patelni roztopić masło i wylać masę. Smażyć na bardzo niskiej temperaturze. Jak już u góry pojawią się pęcherzyki to porozrzucać owoce. Jeszcze chwilkę smażyć i delikatnie przewrócić omlet na drugą stronę. Ponownie smażyć na minimalnym ogniu. Smażenie

Kuchnia Pokoleń
Crumble z truskawkami i rabarbarem 103

niego nie dodasz i tak będzie cudowny.   Wyjadany jeszcze ciepły prosto z foremki łyżeczką, to połączenie truskawek i rabarbaru smakuje wybornie.  Zawsze go robię z różnymi owocami gdy mam ochotę na coś słodkiego-nie ma obawy, że nie wyjdzie, bo zawsze wychodzi ;) Składniki: Kruszonka: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 2/3 szklanki cukru 16 g cukru(...)odajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej. Posypujemy grubo kruszonką owoce.  Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.  Przed podaniem można

Wanilia i Kardamon
Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) 175

jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić na 2 równe części. Do jednej(...)rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Na jedną „małpkę” potrzebujemy 1 większy placek, 1 średni i 2 małe. Smażyć kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu wszystkich placków ułożyć i udekorować jak na zdjęciu. Podawać z dodatkową porcją owoców i serkiem waniliowym. Smacznego

Pełny talerz
Naleśniki 147

Naleśniki są jednym z najłatwiejszych i najpopularniejszych dań, które każdy zna i lubi. Mogą być przyrządzane na słodko z bitą śmietaną, owocami itp. lub wytrawnie np. z mięsnym farszem lub warzywami. Naleśniki z tego przepisu są cienkie, ale jeżeli wolicie grubsze, dosypcie odrobinę mąki więcej. Składniki (na około 10 naleśników) : 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka(...)łyżka cukru (jeżeli robimy naleśniki na słodko!) 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję

Oryginalny smak
Torcik truskawkowo-wiśniowy (na zimno) 235

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Bardzo łatwe i smaczne ciasto na zimno, które zawsze się udaje i ładnie wygląda. Torcik jest delikatny, lekki i fajnie komponuje się smakowo. Dla urozmaicenia można dodać świeże owoce. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Masa serkowa: 330g serka homogenizowanego truskawkowego 200g słodkiej śmietany (22-36%) 3 łyżki(...)masy.) Połowę masy rozsmarować na biszkoptach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. (Resztę masy trzymać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na masę przelać połowę galaretki (lekko ściętej). Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie na galaretce rozsmarować resztę masy i po stężeniu polać pozostałą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. (U mnie było gotowe już po kilku

Di gotuje
Placek drożdżowy z figami 133

szynką, figami i serem pleśniowym Kto nie lubi placka drożdżowego z owocami, no kto? Placek drożdżowy z figami jest pulchny, słodki, najlepiej smakuje gorący ze szklanką mleka. Wiem, wiem można dostać skrętu kiszek od gorącego placka drożdżowego, zawsze to słyszałam, ale nigdy nie słuchałam. Pycha! Składniki na ciasto: 50 g świeżych drożdży 3/4  szklanki mleka 100 g masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodzianki z extra niespodzianką! 518

gęstej śmietany. Gotowy przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. CIASTO DROŻDŻOWE: wyrośnięty rozczyn 570 g mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru, 2 jajka, 100 g masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka mleka, 100 g serka śmietankowego, szczypta soli OWOCE: 300 g jagód + 4 łyżeczki cukru SER: 150 g serka śmietankowego, pół jajka(...)cukru wanilinowego i cukru, podgrzewać na wolnym ogniu tylko do rozpuszczenia składników, odstawić aby lekko przestygło. Mąkę przesiać, zalać mlekiem, dodać wyrośnięty rozczyn, serek, miksować składniki do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów (ok 10-15 minut, ciasto jest dość luźne). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na ok 1 h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Jagody

coolinarny
CIASTO SZPINAKOWE 108

pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160 o C. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części

Słodki Zakątek
Gotowany sernik z domową galaretką i śmietanką 171

Zapraszam na przepyszny sernik gotowany z domową galaretką z ciemnych winogron oraz czapą śmietanową. Niebo w gębie! Choć nieco pracochłonny to jednak dość prosty w przygotowaniu. Polecam Składniki: ciasto: 250 g herbatników 500 g twarogu w kostce 2 jajka 3/4 szkl cukru 150 g masła 3 op. budyniu waniliowego 3/4 szkl mleka 330 ml śmietanki 30% 1 op. bitej śmietany(...)minut i wstawiamy na gaz. Dodajemy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut a następnie przecieramy owoce przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy). Ponownie przelewamy sok do garnka, dodajemy żelatynę i zagotowujemy. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy galaretkę do przestygnięcia. Ciasto: Twaróg rozdrabniamy. Do garnka wkładamy masło, jajka, wsypujemy cukier i dodajemy twaróg. Wstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne