ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:907/1556)

Torcik jogurtowy z winogronami 195

żelatyny, 250 ml mleka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 200 gram herbatników kakaowych, 150 g rozpuszczonego masła, winogrona do przystrojenia.   Wykonanie:   Herbatniki kruszymy (ja w tym celu używam rozdrabniacza), dodajemy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24 cm). Galaretki rozpuszczamy

paapilotkaa
Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki 148

Dzisiaj, dla odmiany, postanowiłam wprowadzić do kuchni odrobinę koloru i upiekłam zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki. Skoro miało być naprawdę kolorowo, dodałam intensywnie pomarańczowy owoc, czyli mój tegoroczny smak jesieni – odkryty zupełnie na nowo. Nie wiem, dlaczego do tej pory go tak nie doceniałam, a jest naprawdę uniwersalny i pyszny (naturalnie bardzo słodki). W połączeniu z delikatnym(...)wśród gości swoją formą – wystarczy zwinąć kilka cienkich plasterków kaki i powstaną słodkie, pomarańczowe róże Babeczki są bezglutenowe, bez cukru i bez sztucznych barwników (co w przypadku kolorowych ciast jest dość ważną kwestią), czyli… Zdrowe, tak po prostu Sam jęczmień nie wpływa na smak negatywnie, jest jedynie lekko wyczuwalny. Polecam na poprawę humoru w ponury dzień Zielone babeczki

Fitkot
murzynek z bakaliami, ale bez jaj 142

murzynek Ciemne, pachnące bakaliami i kakao ciasto, zawsze zostanie radośnie przyjęte i to zarówno przez domowników, jak również przez zaproszonych gości. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka pomieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 6 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego sposób wykonania(...)sobą. Teraz do wymieszanych składników dodajemy namoczone bakalie ( razem z wodą w której się moczyły), oraz olej. Całość mieszamy, do momentu aż do uzyskania jednolitej konsystencji i przekładamy ciasto do  formy, wyłożonej wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem podłużnej foremki  10 cm na 28 cm ). Ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez

Miód i pieprz
Bezglutenowe muffinki kokosowe z czereśniami 140

czereśniami Słodkie muffinki mają w sobie np. owoce , orzechy , bakalie, czekoladę. Wytrawne robione są z dodatkiem sera, warzyw takich jak np. burak ćwikłowy czy cukinia jak i ziaren np. kminku lub pestek dyni. Czy w słodkiej czy słonej formie muffinki są szybkie do przygotowania. Czas poświęcony na zrobienie ciasta a potem pieczenie może wynosić nawet i 30 minut łącznie(...)muffinek. Do każdej z foremek metalową łyżką przełożyć ciasto. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Bezglutenowe muffinki kokosowe z czereśniami Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kokosowe muffinki z czereśniami. Bezglutenowe muffinki kokosowe z czereśniami Czereśnie możecie oczywiście zastąpić dowolnie wybranymi przez siebie owocami. Polacam mango, kokos lub maliny Muffiny bezglutenowe piekłam nieco

mecooks
najlepsze ptasie mleczko-kolorowe z kakaową pianką 834

galaretki o różnych kolorach (ja użyłam agrestowej-zielona,truskawkowej-czerwona, owoce leśne-fioletowa) 600ml wrzątku PIANKA CZEKOLADOWA 200ml mleka 1 śnieżka (bita śmietana w proszku) 60g 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody i ostudzona Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od rozpuszczenia każdej z galaretek w 200ml wrzącej wody. Galaretki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Racuchy jak pączki, z jabłkami 217

niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney’e i galaretki. Co więcej, jabłka doskonale(...)Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Zanim ciasto wyrośnie musimy przygotować jabłka (umyć, obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę). Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośnietego ciasta, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta

mojewypiekiinietylko
Sernik z rodzynkami, żurawiną i skórką pomarańczową 107

Następnie dodać masło i mąkę, a na koniec zmielony ser i wszystko zmiksować.   Do masy serowej dodać owoce i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę stopniowo dokładać do sera z jajkami delikatnie mieszając. Gotowe ciasto na sernik wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną małej tortownicy. Piec

Gotujemy i jemy
Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 131

smakowała... A przepis nadesłała Pani Bożenka z bloga  Moje domowe kucharzenie . Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie  "DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ"  :) Składniki: Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka  50 g roztopionego i ostudzonego masła  4 żółtka 1 łyżeczka(...)szkl cukru  Przygotowanie: 1. Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki drobno pokroić.  Owoce umieścić w garnuszku z dodatkiem soli i cukru. Zagotować. Wsypać kisiel i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.  2. Ciasto: Drożdże rozpuści w 1/2 szkl. letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Przykryć

Nastoletnie Wypiekanie
Placuszki serowe 331

białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami

Smakowity Blog Kulinarny
Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark 938

ulubiony sok pomarańczowy zamiast mleka w cieście. Do przygotowania naleśników można wykorzystać sok z pomarańczy, ale jeśli mamy pod ręką 100 % sok pomarańczowy od Tymbarka to mamy spore ułatwienie, nie potrzebujemy brudzić wyciskarki do cytrusów tylko odkręcić nakrętkę. Dodatkowo na stole znalazła się szklanka soku pomarańczowego Tymbark jako 1 z 5 porcji owoców, warzyw, czy soku jakie powinniśmy przyjmować(...)energii i zapewni dobre samopoczucie na cały dzień. Gdybyśmy pokusili się aby z tych naleśniki przygotować crêpes Suzette to byśmy mieli potrójnie pomarańczowe naleśniki, gdyż sok pomarańczowy byłby w cieście, w masie do karmelizowania naleśników i w szklance, nie licząc cząstek pomarańczy w nadzieniu. Składniki na 2 duże naleśniki:  1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Letni sernik morelowy z truskawkami i agrestowym musem (na zimno) 172

morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia(...)rondlu i zasypujemy cukrem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotujemy do momentu aż owoce się zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście.  5. Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się

vaniliowoczekoladowa
Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym 157

także szczyptą soli.  Wyrabiamy gładkie dość zwarte ciasto. Odkładamy na 20 minut.  2.Przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnię. Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy syrop i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków.  3. Zakwaszamy sos przez dodanie 2 łyżek(...)sosu. Możemy też przelać sos i finalnie go zblendować. Lub przetrzeć przez sito.  4.W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z jedną łyżką oleju.  5.Z ciasta formujemy wałek i odcinamy 2 cm kawałki. Formujemy kluski. Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy ok 12-15 minut.  6. Wykładamy na talerz i obficie polewamy sosem

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką+ film 1590

musem truskawkowym z galaretką to wyśmienity pomysł na deser, idealny na domowe przyjęcia, genialne ciasto w sam raz na weekend dla wszystkich łasuchów słodkości. Deser jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu, można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców.     składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry

Smakowite Dania
Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Szybkie ciasto na oleju rzepakowym. 271

słodycz i zdrowie też mogą iść w parze ;) Zachęcam do pieczenia. Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Przepis ze starego rodzinnego zeszytu z przepisami z moimi zmianami. Składniki: (na tortownice 24 cm lub mniejszą) 1 duża łodyga rabarbaru 2 małe jabłka 4/5 szklanki cukru + 2 łyżki do owoców 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)duża łodyga) tniemy wzdłuż, a następnie w paseczki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rabarbar i jabłka przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 4/5 szklanki cukru i 1 łyżkę budyniu. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy jajecznej. Następnie dolewamy olej i znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę

Słodkie okruszki
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 176

śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubić(...)wymieszać z orzechami laskowymi. Wsypać do piany i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto ,równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej

Przepisy i porady kulinarne