idealne jako zakąska na zimno. Do tego dania będziemy potrzebować papier ryżowy, który otrzymywane jest z masy rozmoczonych ziaren ryżowych. Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 1/2 długiego ogórka 1 duża marchewka 1 czerwona papryka rukola mix sałat usmażona pierś z kurczaka usmażony łosoś sos do namaczania, np. słodkie chili sól, pieprz olej 1. Na samym początku mięso(...)umyć, osuszyć, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. 2. Do wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę i tak długo gotować, aż warzywo będzie miękkie. Później marchewkę, paprykę, ogórka pokroić w cienkie słupki. Piersi z kurczaka i łososia również pokroić na dosyć spore paseczki. Do miseczki (większej niż papier ryżowy) wlać letnią przegotowaną wodą. 3. Papier ryżowy namaczać
Ugotowaćidealne połączenie - mięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym. Składniki: 250 g dużych krewetek pół główki sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 sztuki długiego ogórka kilka rzodkiewek sos koperkowo-ziołowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku oliwa 1. Krewetki umyć i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, dodać masło(...)drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy). 3. Następnie warzywa przemieszać ze sobą, a na sam wierzch ułożyć przesmażone
Ugotowaćcałego Ostatnio wpadła mi w ręce rzodkiewka, dlatego bez wahania zmajstrowałam tę pastę. Koniecznie zróbcie, poczujecie wiosenne klimaty SKŁADNIKI 250 g twarogu półtłustego (można zastąpić chudym lub tłustym) 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe 5-6 dużych rzodkiewek 10 dag szynki pęczek szczypiorku lub zielonej cebuli 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE Twaróg przełożyć(...)miski i rozdrobnić go widelcem. Szynkę, ogórka, rzodkiewkę pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia z twarogiem i wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do twarogu. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszać z jogurtem i śmietaną. Pamiętajcie! Rzodkiewki absolutnie nie można ścierać na tarce, jej smak jest zdecydowanie gorszy. PORCJE
zabawa smakiemcebuli, 4 łyżek sezamu ziaren, pęczka natki pietruszki, pęczka świeżej mięty, 3 łyżek oleju sezamowego, 2 łyżeczek mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczki mielonej kolendry, szczypty pieprzu kajeńskiego, 1 ogórka, 250 gram pomidorów koktajlowych, 3 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju do smażenia. Po pierwsze przygotowałem hummus. Jest to banalnie proste. Do blendera wrzuciłem zawartość jednej puszki ciecierzycy(...)bardzo dokładnie zmiksowałem do uzyskania masy o jednolitej gładkiej konsystencji, a następnie przełożyłem do miseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, przyprawiłem solą i pieprzem
Wyprawy kulinarneniej czegoś nie lubić ;)? Zapraszam, oto pyszna sałatka makaronowa z łososiem pieczonym Sałatka makaronowa z łososiem pieczonym Składniki: (NA 4-6 PORCJI) pieczony i rozdrobniony łosoś około 250g * pół ogórka świeżego 1 dojrzałe awokado 1 czerwona cebula 1 pomarańcza makaron około 200 g (u mnie ryżowy) 2 garście dowolnych sałat garść orzechów dressing: sok z połowy pomarańczy 3 łyżki oliwy(...)pokroić w plasterki. Pomarańczę obkroić nożem(!) ze skórki tak, aby nie zostało ani kawałka skórki. Następnie nożykiem wykrawać cząstki pomarańczy tak, aby zostawały w całości bez żadnych błonek. Ogórka obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżką nasiona a następnie pokroić w półplasterki. Orzechy wrzucić na patelnię teflonową i lekko stostować. Przestudzić i lekko rozdrobnić. Makaron ugotować wg instrukcji
UgotujmyTo.plmoim talerzu nie mogło zabraknąć kolorów. Moja dzisiejsza obiadowa propozycja to sałatka z kurczakiem i razowym makaronem penne. Bardzo pożywna i zdrowa, pełna świeżych warzyw , takich jak : ogórek, papryka i koktajlowe pomidorki. Całość podałam z lekkim sosem na bazie jogurtu, czosnku, soku z cytryny i przypraw. Dodatkowo posypałam ją podprażonymi nasionami słonecznika, które przyjemnie chrupią i świetnie komponują się(...)sałatką. :) Składniki (na 2 obiadowe porcje): sałatka - pierś z kurczaka (ok. 200-300 g) - pełnoziarnisty makaron penne (100g) - opakowanie miksu sałat z rukolą - ogórek - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe sos jogurtowo-czosnkowy - 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego (180g) - 2 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki płynnego miodu (można zastąpić cukrem) - sól i pieprz do smaku dodatkowo - nasiona słonecznika
Kuchnia Elliewieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony cebula sól, pieprz 2-3 łyżki mąki margaryna i olej do smażenia Przygotowanie : Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję skośnie względem kierunku włókien mięsa, odrobina soli(...)pieprzu i rozklepuję względnie cieńko po czym smaruję musztardą. Paprykę, ogórka i boczek kroję w paski a cebulę w piórka i po trochu każdego układam na mięsie. podwijając pierwsze boczki zwijam ciasno tworząc roladę. Każdą z rolad ściśle obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Na patelni rozgrzewam tłuszcze i wpierw podsmażam każdą z rolad z każdej strony a następnie podlewam wodą i duszę
Mechanik w kuchniktórzy lubią paluszki krabowe - inaczej surimi- przygotowałam 1 z moich wielu wersji sałatki z tym pysznym dodatkiem. SKŁADNIKI 1 opakowanie paluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1/2 świeżej papryki 1 ogórek kilka suszonych pomidorów świeży koperek majonez jogurt grecki / śmietana ulubione przyprawy (w moim przypadku mieszanka sałatkowa francuska) opcjonalnie: ser żółty WYKONANIE Kroimy w kostkę paluszki krabowe, paprykę, ogórek, suszone
Zofianazrobić napoju w tym właśnie kolorze. Dziś padł kolor groszkowy (ufff... mam nadzieję nie doczekać chwili kiedy padnie czarny). Składniki: spora garść rukoli garść melisy garść mięty zielony ogórek banan sok z limonki 200 ml jogurtu naturalnego 300 ml mleka łyżka miodu Przygotowanie: Rukolę, melisę, mięte myję i pozostawiam do obcieknięcia. Ogórka obieram, kroję na kawałki
Magiczna kuchnia DariiSmaż kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, aż będzie gotowy w środku (3-4 minuty z każdej strony). Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka. Posyp go sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę . Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą
Kredowe Menuprzedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :) Składniki: 1 średnia cukinia 250g mięso mielonego 4 pieczarki 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku (u mnie duży!) 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 4 plastry mozarelli sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszona pietruszka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Przekrawamy cukinię na pół i łyżką wydrążamy(...)tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy pieczarki będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy na średnim ogniu. Dodajmy przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę oraz farsz z cukinii. Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu. Mięso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 180'C na ok. 15min
Kitchens Alphabetmnie w domu najczęściej przygotowuje się go na maślance, jednak z powodzeniem możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka. Składniki: 1 litr maślanki kilka młodych buraków lub pęczek botwiny 2 ogórki, pokrojone w kawałki 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki 1 pęczek koperku, posiekanego 2-3 ząbki czosnku, starte świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: Buraki ugotować w całości. Ostudzić. Następnie
Food Squareumieszczę :) Na pewno będę częściej robił, bo quinoa ma ciekawy smak, także na następny raz się pewnie cukinia załapie, pieczarki może też :) Składniki : 4 łyżki quinoa 1 ogórek świeży 5 pomidorków cherry 1 papryka żółta 1 papryka czerwona oliwa z oliwek szczypiorek Przyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Papryki myjemy(...)wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Pomidorki myjemy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w grubsze plastry. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą ( mi trochę uciekło, bo nie mam aż z tak drobnymi :) ) Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż, dolewamy do niej łyżkę oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem
Parowar FacetaChłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki: 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 4 jajka (ugotowane na twardo) 1 pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 400 g kefiru 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę(...)minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pół talarki rzodkiewki. Dosypać szczyptę cukru, wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego
Oryginalny smakkoperkiem. Dressing przygotowałam z jogurtu koziego, który ma specyficzny zapach. Jeśli go nie lubicie, możecie użyć jogurtu naturalnego lub wymieszać ze sobą oba. Składniki: 1/2 sałaty lodowej 1 mały ogórek szklarniowy 1/2 pęczka rzodkiewek Dressing: 125 g jogurtu koziego (lub naturalnego) 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku biały pieprz sól szczypta cukru Przygotowanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki(...)Ogórka i rzodkiewki myjemy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do sałaty. Delikatnie mieszamy. Dressing: Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Smacznego
Oryginalny smak