ogórki - 26028 przepisów (strona:908/1736)

Sałatka krabowa - wariacja 141

była bardziej sycąca. Dlatego też dodałam jajko i kukurydzę - rezulat -  smakowity . Polecam! 1 opakowanie paluszkow krabowych 2-3 jajka (w zależności od wielkości) pół zielonego ogórka  pół puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Paluszki krabowe pokroić w niezbyt grube plasterki, jajka ugotować na twardo, przestudzić i pokroić w kostkę średniej wielkości, obranego ogórka pokroić

Codzienne Gotowanie
Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą 129

bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona cebula pół puszki ciecierzycy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posikanej świeżej mięty 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę sól(...)pieprz Przygotowanie: Ogórka i pomidory pokroić w niedużą kostkę, cebule w drobniutka. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, doprawic sola i pieprzem. Podawać schłodzoną.  Salatke dodaje do akcji kulinarnych  Warzywa Straczkowe  oraz do Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanych przez Panne Malwinne z bloga Filozofia smaku .     Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka warstwowa warzywna z parowaru 228

nawet się nie przewróciła i chyba całkiem ładna wyszła ;)  Składniki :  1 ziemniak truflowy  1/2 marchewki pomarańczowej  1/2 marchewki żółtej  1 jajko  1/2 ogórka  1/2 papryki czerwonej  szczypiorek  2 łyżeczki majonezu  1/2 cebuli czerwonej  Przyprawy :  papryka słodka  pieprz ziołowy  pieprz czarny  Ziemniaka truflowego obieramy, kroimy(...)układamy w parowarze, obok na folii układamy kawałki ziemniaka fioletowego. Włączamy urządzenie na 15 minut. Po 5 minutach na 2 poziom dokładamy na folii aluminiowej marchewki i paprykę.  Ogórka obieramy, kroimy w kawałki i przyprawiamy pieprzem ziołowym. Szczypiorek myjemy i  kroimy w kawałki, a cebulę w drobną kostkę i parzymy ją wrzątkiem. Kiedy parowar się wyłączy, jajko studzimy

Parowar Faceta
Sajgonki warzywne na parze 160

pysznie i na pewno to nie jest ostatni raz gdy wykorzystuje papier ryżowy. Składniki :  1/2 marchewki żółtek  1/2 marchewki pomarańczowej  kilka różyczek kalafiora fioletowego  1/3 ogórka  1/2 papryki czerwonej  szczypiorek  kilka listków sałaty batawia  8 szt papieru ryżowego   Przyprawy :   pieprz czarny  Marchewkę, obieramy i kroimy w słupki. Paprykę(...)oczyszczamy i kroimy w podłużne kawałki. Kalafiora fioletowego myjemy i osuszamy. Warzywa przyprawiamy pieprzem czarnym i przekładamy na folię aluminiową. Wkładamy do parowaru i włączamy go na 10 minut. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki.  Szczypiorek myjemy i kroimy w kawałki.  Sałatę batawia myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.   Po wyłączeniu urządzenia pod bieżącą wodą moczymy papier

Parowar Faceta
Sałatka ziemniaczana z burakiem 181

Prosta sałatka z burakami. Smaczny sposób na przemycenie do diety buraków, które mają wiele wartości odżywczych i leczniczych. Składniki: 6 średnich ziemniaków 3 buraki 4 jajka mała cebula 6 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki i buraki gotujemy osobno w mundurkach (można również upiec w folii, ale to trochę dłużej

e-PrzepisyKulinarne
napój z pietruszki i ogórka 146

składniki: 1 pęczek pietruszki 1 gruntowy ogórek, średniej wielkości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 1/2 cm obranego i startego imbiru 150 ml wody wykonanie: Ogórka oraz natkę pietruszki myjemy i roimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do Thermomixa lub kielicha blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z makaronem spaghetti 211

Przepis na szybką i trochę nietypową sałatkę, bo z makaronem spaghetti. Składniki: 150 g makaronu spaghetti 150 g szynki konserwowej długi ogórek puszka kukurydzy mały por 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz łyżka oleju Przygotowanie Makaron łamiemy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Por kroimy w kostkę(...)zalewamy gorącą wodą, po 10 minutach odcedzamy. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem 146

spróbujcie! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki(...)delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego

DefinicjaSmaku
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ 161

wciąż bardzo często z niego korzystam. Mam zapisane w nim receptury na mnóstwo dań, które w latach 80 były podstawą żywienia. To właśnie z tego zeszytu jest przepis na ogórki w zalewie musztardowej, które do tej pory bardzo smakują mojej rodzinie. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI PO KASZUBSKU 314

mniej więcej dziesięciu lat mieszkam w Trójmieście i co jakiś czas poznaję dania "po kaszubsku". Ogórki po kaszubsku posmakują wszystkim, którzy lubią kwaśny smak. Stanowią świetne uzupełnienie obiadu :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry
Taboule z komosy ryżowej 134

niej taboule z dodatkiem zielonych warzyw. Taboule z quinoa składniki 150 g komosy ryżowej (u mnie kolorowa) 150 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonego groszku 1/2 długiego ogórka zielonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól dresing 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy posiekany mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku(...)przez około 10 minut. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą by przestały się gotować i zachowały ładny, zielony kolor. Odcedzamy. Łączymy z komosą ryżową. Dodajemy pokrojonego z średniej wielkości kostkę ogórka i natkę pietruszki. Przygotowujemy dresing łącząc ze sobą wszystkie składniki. dodajemy go taboule. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, gdyż to danie najlepiej smakuje zimne. Uwaga : można użyć warzyw

Przysmaki Karolki
Placuszki marchewkowe 104

szklanki bułki tartej pół szklanki mąki 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia Dip: 200 g jogurtu naturalnego łyżka oliwy pęczek posiekanego koperku ogórek długo 1/2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Kiedy trochę przestygnie, miksujemy ją blenderem, albo ugniatamy tłuczkiem na puree. Dodajemy resztę składników i dokładnie(...)mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na niej łyżką placuszki. Smażymy je z obu stron na rumiano. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy wodę, dodajemy jogurt, koperek i resztę składników. Mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Szybka zielona surówka z ogórka i cukinii 196

Prosty przepis na smaczną surówkę do obiadu dla wszystkich, którzy lubią cukinię. Składniki: 2 małe cukinie ogórek długi 3 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz mały kubek jogurtu naturalnego łyżka octu (winny lub balsamiczny) Przygotowanie Cukinie i ogórka myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy ewentualny nadmiar wody

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z kalarepą 182

Szybka i lekka sałatka dla wszystkich, którzy lubią kalarepę. Składniki: 1/2 kalarepki sałata masłowa papryka czerwona 200 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki

e-PrzepisyKulinarne