ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor.Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać.Kruszonka:Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce.Owoce:Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka ze zmiksowaną konfiturą, podgrzewać razem ok.5 minut(...)owoce zmiękną. Sok truskawkowy(u mnie kompot) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Chwilę podgrzewać i jak tylko zgęstnieje, zestawić z ognia i przelać do miski do przestudzenia. Masa serowa:Do miski włożyć ser, dodać ksylitol, proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i lekko zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać (zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę
Smaczne ZdroweSkoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej(...)taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może ciasto dietetyczne, ale na pewno
Healthy food explorerW ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły Młynektakimi łakociami jak drożdżówki z owocami. W miarę możliwości, postaram się regularnie dodawać coś nowego;) Drożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj. Składniki na rozczyn:-30g drożdzy-1 łyżka letniego mleka-0.5 łyżki mąki orkiszowej-1/2 łyżeczki cukru trzcinowegoSkładniki na ciasto:-500g maki orkiszowej białej(...)Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1h, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować owoce, tj. umyć i pokroić na małe kawałki truskawki i rabarbar. Przygotować też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły
Smaczne Zdroweznakomity poczęstunek do kawy czy herbaty. Robi się go błyskawicznie a potem tylko musi zastygnąć w lodówce i deser gotowy. Miałam mrożone owoce które przyspieszyły zastyganie ciasta. Użyjcie owoców jakie macie i lubicie Polecam gorąco, zróbcie i delektujcie się. Kolorowy maślankowiec na zimno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon na truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto: 175g mąki pszennej, żółtko, 2 łyżki
Z miłości do słodkościLekkie, wilgotne i bardzo proste w wykonaniu jogurtowe ciasto z truskawkami - które możecie też zastąpić innymi sezonowymi owocami. Dzisiaj z dedykacją dla wszystkim Mam w dniu Ich święta :) Więc za bardzo nie liczymy kalorii ;) SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1 szklanka jogurtu(...)cukrem, cukrem waniliowym, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, jogurt i olej i mieszamy krótko, aż do połączenia składników. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :) Standardowo ciasto dzieli się na 12 kawałków - 1 porcja - 252 kcal ... - białko
Moje Kuchenne Rewelacjeżółtko cukier puder po obsypania ciasta Przygotowanie: Przygotowanie nadzienia: Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół. Przygotowanie ciasta: Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Masło rozpuszczamy, wlewamy(...)powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać). Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa
Słodkie okruszkiSzybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli(...)jasnego. Czekamy, aż każda warstwa się rozpłynie i powtarzamy – łyżka ciemnego i łyżka jasnego. Gdy wykończymy obie masy, na cieście rozkładamy truskawki, przekrojeniem do dołu. Ciasto podniesie się ponad poziom owoców i je zatopi. Pieczemy 35-45 minut, w zależności od wielkości tortownicy (moja ma 24cm, spokojnie możecie użyć mniejszej, np. o 18cm średnicy), do suchego patyczka. Studzimy upieczone
Karo in the KitchenKorzystając z tego, że sezon na rabarbar i truskawki jest w pełni, postanowiłam połączyć oba te owoce. Ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciężkie ciasta, postanowiłam spróbować obu tych owoców po prostu zapieczonych pod kruszonką. Moja wersja jest raczej kwaśna ale dzięki temu, gorące owoce idealnie pasują do zimnych i słodkich lodów. Składniki: 4 duże łodygi rabarbaru(...)naczynia żaroodpornego i posypać cukrem. Przygotować kruszonkę: do miski włożyć wszystkie składniki i rozcierać palcami do momentu aż powstanie zbity kawałek ciasta, który łatwo się kruszy. Owoce posypać pokruszonym ciastem i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 o C. Podawać na gorąco lub ciepło z lodami lub ciastem
Mama Gotujepudru do smaku. Dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową, mieszamy. Masę wykładamy na stężałą zieloną galaretkę. Na jej wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki owoce, lekko wciskając je w masę. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką wiśniową. Uwagi: Przygotowanie ciasta zaczęłam od zrobienia galaretek. Naczynie z żółtą galaretką włożyłam do zlewu wypełnionego zimną wodą, by szybciej stężała, drugą zostawiłam w temp. pokojowej(...)widzicie przy dobrej organizacji pracy ciasto nie jest wcale tak czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Masę piankową warto rozprowadzić dość szczelnie po powierzchni ciasta, tak by przy wylewaniu warstwy galaretki, nie spłynęła ona na dno blaszki. Ewentualnie można czekać aż galaretki (zielona i czerwona) bardziej stężeją i takie tężejące wykładać na ciasto. Ciasto przygotowywałam w blaszce 21x32cm, druga warstwa śmietanowej
Smaki Na Talerzuprzetworzone, ale również są pyszne zamknięte w słoikach (przepyszne konfitury), czy butelkach (wyśmienite soki). Zanim lato się skończy i minie sezon na maliny uraczę Was Ciastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki(...)ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy
mojewypiekiinietylkoLubicie truskawki? Ja wprost uwielbiam te małe, czerwone owoce i zawsze nie mogę się doczekać, aż będą rosły na mojej działce. Truskawki pasują do każdego deseru. Polecam proste i szybkie ciasto z truskawkami. Ten puszysty wypiek raduje podniebienie i oczy. Czyż takie nadziane truskawkami ciasto nie wygląda pięknie? Ciasto truskawkowe. Szybkie i puszyste ciasto z truskawkami(...)połączenia składników. Masę (dość gęsta) przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na wierzchu ciasta lekko wciskając każdy owoc w ciasto. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół, średni poziom) przez około 45 minut. Po upływie 40 minut doradzam sprawdzić ciasto patyczkiem (różne piekarniki powodują różny czas pieczenia
Słodkie okruszkiskrzyneczkami powynosiłam jabłka na zimę, nie mogłam się oprzeć żeby przygotować coś właśnie z tymi pięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął? Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka
Niezły MłynekBardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... InspiracjaCiasto:750g mąki pszennej, 100g(...)delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Następnie ciasto ponownie zagnieść, ułożyć w przygotowanej blaszce o wym. 23x35cm. Owoce umyć, truskawki odszypułkować, a czereśnie wypestkować. Ułożyć na cieście. Odstawić na 30minut. Kruszonka: 100g masła lub margaryny, 150g cukru, 110g mąki pszennej, 2 łyżki kakao. Mąkę przesiać wraz
Z miłości do słodkości