jajek stopniowo, mieszając cały czas mikserem na wolnych obrotach. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką lub inną łopatką ( nie używamy już miksera). Ciasto nakładamy do papilotek 2/3 objętości, na koniec układamy owoce i do piekarnika.. nagrzanego do ok.170*C Ciastka pieczemy na zloty kolor ok. 20 minut. Ponieważ użyłam samych(...)większość z nich straciła swój kształt ... i są kwadratowe.. Syn stwierdził bez zastanowienia: muffinki minecraftowe :) Z takiej porcji ciasta wychodzi ok. 30 ciastek. Lub blaszka ciasta z owocami o wym 23x38 W ramach ciekawostki dodam (jeśli ktoś jeszcze tego nie wie) że to samo ciasto z wiśniami i sokiem wiśniowym zamiast wody będzie...... zielone
Lubię to gotujęMoja młodziutka czerwona porzeczka w tym roku znowu obrodziła. Na razie jest to mały krzew i uzbierałam zaledwie 600 g owoców ale spokojnie wystarczyło do przygotowania przepysznego, kremowego ciasta z czerwoną porzeczką i aksamitnym czekoladowym musem. Na zdjęciach wyszedł dosyć blado i tak jakby nie było w nim czekolady, ale uwierzcie na słowo, że czekolada tam się znajduje
Kocham..lubię..gotuję..łyżeczka ekstraktu waniliowego 2,5 łyżeczki żelatyny 50g czekolady 1 galaretka wiśniowa 1,5 szkl czereśni świeżych lub mrożonych – można użyć też wiśni czy porzeczek Jak zrobić ciasto bez pieczenia na sucharkach: Tortownicę 21cm wyściełamy folią spożywczą. Spód tortownicy wykładamy sucharkami, które delikatnie nasączamy niewielką ilością mleka. Sucharki smarujemy dość grubą warstwą czekośliwki (cały słoik użyłam). Żelatynę zalewamy 50ml(...)dżemem, wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody gorącej, zostawiamy do przestudzenia. Ja do galaretki wrzuciłam mrożone czereśnie, szybciej ostygła. Tężejąca galaretkę z owocami wykładamy na warstwę śmietany. Tak przygotowane ciasto bez pieczenia na sucharkach wstawiamy do lodówki na cała noc. Artykuł Ciasto bez pieczenia na sucharkach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujezagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto energicznie ręcznie. Gotowe kruche ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i obsypać mąką, nadmiar mąki strzepnąć, formę wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć na blat i przy pomocy papieru do pieczenia (ja wkładam ciasto pomiędzy(...)arkusze papieru) rozwałkować na okrągły placek o grubości ok.3mm. Zdjąć jedną część papieru, ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wykleić dokładnie formę, usunąć drugi arkusz papieru, nadmiar ciasta zagiąć do wewnątrz lub odciąć i dokleić w miejsce gdzie jest go mniej. Formę z ciastem wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki
Smaczne Zdrowezdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy zjadać kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia. Jest idealne samo, jak również podane w towarzystwie jogurtu i innych owoców np. granata, malin, borówek. Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy: 2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką 6 jajek „zerówek” 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut w 190°C (175°C z termoobiegiem). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podajemy samo lub z jogurtem (czy śmietaną) oraz owocami. Post Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupomocy miksera. Wystarczy duża miska i łyżka:) Ciasto jest wilgotne, lekko maziste, i, co cieszy mnie w nim najbardziej, jego słodycz przełamują kwaśne owoce. Bardzo lubię takie połączenia. Jeśli Wy również, zachęcam do pieczenia. Ciasto jest tak proste, że wydaje się, iż niczego nie można w nim zepsuć;) 3 szkl. mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Smaki Na Talerzuświeżo (u nas znika jeszcze letnie...) jak i w następne dni. U mnie wersja ze śliwkami, ale sprawdzą się każde inne owoce. Bardzo wilgotne i długo pozostające świeże ciacho zauroczy każdego miłośnika zdrowych słodkości. Ciasto przygotowywałam w dwóch wersjach mniej i bardziej kokosowej, gdy nie dysponujecie mąką kokosową wówczas można dać trochę więcej mąki orkiszowej, ja dałam 250g(...)wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy, boki przesmarowane delikatnie olejem kokosowym, spód wyłożony papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy owoce. U mnie rozeta z pokrojonych na cząstki śliwek. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu. Letnie ciasto polewamy lukrem przygotowanym z pudru wymieszanego z mleczkiem kokosowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Smaczne Zdroweprzepis taki pojawił się na blogu „Moje Wypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę. Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej(...)wymieszanym z wiśniówką. 750 ml wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki, studzimy. Kiedy galaretka nieco ostygnie dodajemy owoce. Schładzamy, uważające aby galaretka całkowicie nie stężała, nie powinna być jednak płynna aby nie wsiąkła w biszkopt. Na biszkopt wykładamy galaretkę, ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Z 300 ml mocno schłodzonej śmietany odlewamy 100 ml i podgrzewamy
Mania GotowaniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem musu malinowego. Smakuje doskonale. Możemy przygotować go teraz z mrożonych owoców
Marta GotujeCiasta ucierane na kefirze to ciasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami! W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna i lato nadchodzi szaleję ze wszystkim co jest na targu! Dziś przygotowałam z brzoskwiniami, które dostałam od sąsiadki z jej własnego ogródka. Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach. Część przerobiłam na konfitury(...)mąka pszenna – 2,5 szkl * brzoskwinie– ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy pokrojone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45 minut w 180C. Smacznego
Ostra na SłodkoIstnieje wiele odmian mali, dzięki czemu możemy cieszyć się tymi owocami aż do późnej jesieni! Ja najczęściej wykorzystuję je do ciast i deserów. Tak też było i tym razem. Kruche ciasto, maliny w galaretce, puszysty śmietanowy krem i słodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga
Z miłości do słodkościśrednich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać na delikatnych obrotach mikserem lub łyżką.Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć mrożone owoce lub świeże.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp 180 stopni, ok. 60 min. Przed wyjęciem przeprowadzić próbę suchego patyczka.Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Mix smakuponownie - czas 2 min/ obr 3-4 spoglądając czy nie trzeba ciasta odsunąć kopystką ze ścianek naczynia tradycyjnie mąkę, płatki owsiane, cukry i proszek mieszamy dokładnie dodajemy roztopione masło i palcami rozrabiamy ciasto pozostałe czynności już takie same formę o wymiarach 20x20 wykładamy papierem do pieczenia połowę ciasta wykładamy do formy i zapiekamy przez(...)piekarniku rozgrzanym do 180 st po tym czasie wykładamy porzeczki i przykrywamy pozostałym ciastem oprószamy płatkami owsianymi i cukrem pieczemy ok 35-40 min Ciasto wyszło mi bardziej mokre niż się spodziewałam, ale to zapewne wina porzeczek :) następnym razem dłużej podpiekę spód i owoce jednak lekko przyprószę mąką :) Smacznego
Gotowanie z pasjąSezon na morele w pełni! Chyba pierwszy raz w życiu, tak bardzo mi posmakowały. Tak bardzo, że piekę już kolejne ciasto z morelami. Po francuskiej tarcie
dolcevitainmykitchenwypróbowanie. Dzisiejsze kruche ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną jest tak pyszne, że wiem, że upiekę je częściej. Może z truskawkami lub innymi owocami. Ciekawe, jak posmakuje z jabłkami? Bardzo lubię takie owocowe ciasta
dolcevitainmykitchenSezon rabarbarowy w pełni, wiec pora na placek z rabarbarem. Co prawda jeszcze nie zakończyłam fazy pieczenia z ciastem francuskim i kilka przepisów czeka na opublikowanie
dolcevitainmykitchenMurzynek pełen wiśni tak naprawdę powstał poprzez inspiracje przepisem z bloga przepisyjoli.com . Mając w domu jeszcze domowy dżem wiśniowy postanowiłam go wykorzystać do murzynka pełnego wiśni
Ciasta z tradycjami