chwilkę do połączenia składników. Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem
Pyry na GazSzybki deser? no może nie taki szybki bo trzeba czekać na wychłodzenie ale jak już stężeje będzie pyszny i do tego bardzo efektowny. Delikatna śmietana z
Moje Małe CzarowanieCiągły brak czasu, więc idę na łatwiznę i wstawiam zaległe przepisy. Ciasto robiłam ze świeżymi owocami ale można użyć też i mrożonych . Uwielbiam ciasta z kruszonką dlatego zawsze robię jej trochę więcej. Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Dzisiaj przepis na ciasto z dodatkiem truskawek. Przepis wzięłam z TEJ strony
Na słodko lub wytrawnieŚliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle
Ostra na Słodkonajbliższych miesiącach na blogu będzie bardziej kolorowo i truskawkowo, w końcu zbliża się lato i sezon na świeże owoce. Dziś przepis na przepyszny chlebek bananowy z mnóstwem truskawek, wzbogacony o kokos i nasiona chia. Chlebek nie zawiera cukru, ani żadnych niezdrowych dodatków, nie ma też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy(...)Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć na pewno nie poleży zbyt długo. Bardzo polecam. Inspiracja pochodzi z bloga Ambitious Kitchen . Składniki: 1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej
Healthy food explorerminut. Nakłuć spód widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec spód ciasta przez ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Lekko tężejącą galaretkę wylać ją na kruchy(...)łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać. Złożyć ciasto: Na kruchym cieście z galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje), aczkolwiek ciasto kroi się najlepiej po całej
Kulinarne Przebojeciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość dna formy, wyłożyć dno formy. Moje ciasto było bardzo sypkie, więc posypałam ciastem dno formy, następnie małym wałeczkiem wałkowałam ciasto(...)mikserem, bardzo krótko, tak aby ją lekko napowietrzyć, (uwaga nie miksować za długo, bo może się zwarzyć). Ubitą śmietankę delikatnie wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć
moj przepis nagrubych oczkach. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem pudrem, na koniec dodaję proszek budyniowy i dokładnie miksuję. Gotową pianę wykładam na owoce. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor.Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać.Kruszonka:Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce.Owoce:Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka ze zmiksowaną konfiturą, podgrzewać razem ok.5 minut(...)owoce zmiękną. Sok truskawkowy(u mnie kompot) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Chwilę podgrzewać i jak tylko zgęstnieje, zestawić z ognia i przelać do miski do przestudzenia. Masa serowa:Do miski włożyć ser, dodać ksylitol, proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i lekko zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać (zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę
Smaczne ZdroweSkoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej(...)taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może ciasto dietetyczne, ale na pewno
Healthy food explorerW ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły Młynektakimi łakociami jak drożdżówki z owocami. W miarę możliwości, postaram się regularnie dodawać coś nowego;) Drożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj. Składniki na rozczyn:-30g drożdzy-1 łyżka letniego mleka-0.5 łyżki mąki orkiszowej-1/2 łyżeczki cukru trzcinowegoSkładniki na ciasto:-500g maki orkiszowej białej(...)Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1h, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować owoce, tj. umyć i pokroić na małe kawałki truskawki i rabarbar. Przygotować też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły
Smaczne Zdroweznakomity poczęstunek do kawy czy herbaty. Robi się go błyskawicznie a potem tylko musi zastygnąć w lodówce i deser gotowy. Miałam mrożone owoce które przyspieszyły zastyganie ciasta. Użyjcie owoców jakie macie i lubicie Polecam gorąco, zróbcie i delektujcie się. Kolorowy maślankowiec na zimno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon na truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto: 175g mąki pszennej, żółtko, 2 łyżki
Z miłości do słodkościLekkie, wilgotne i bardzo proste w wykonaniu jogurtowe ciasto z truskawkami - które możecie też zastąpić innymi sezonowymi owocami. Dzisiaj z dedykacją dla wszystkim Mam w dniu Ich święta :) Więc za bardzo nie liczymy kalorii ;) SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1 szklanka jogurtu(...)cukrem, cukrem waniliowym, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, jogurt i olej i mieszamy krótko, aż do połączenia składników. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :) Standardowo ciasto dzieli się na 12 kawałków - 1 porcja - 252 kcal ... - białko
Moje Kuchenne Rewelacje