Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców! Z utęsknieniem wypatruję ich cały rok na drzewie w moim ogrodzie, a kiedy tylko się pojawią zaraz wskakuję na drabinę. Przygotowuję z nich nie tylko fantastyczne przetwory, kompoty, placuszki, desery, ale również ciasta! Jednym z tych ulubionych jest Sernikobrownie z czereśniami ( bo jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju serników! ) I już
Ostra na Słodkopieczenia. Białka ubić na pianę i wmieszać do ciasta. 3. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Piec ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Przepisy Czytelników "Potrawy wigilijne i świąteczne
Kto ugości moich gości?sernikoholików kolejna gratka. Kruche orkiszowe ciasto, delikatna masa serowa oraz słodka beza, to wszystko przełamane kwaskowymi owocami...Mmmmiam... Uwielbiam takie ciacha... :-) Piekłam(...)ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: Kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g zimnego masła - 50g ksylitolu lub cukru - 3 żółtka (białka wykorzystałam do bezy) - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy Z mąki, masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu i żółtek zagniotłam kruche ciasto. Większą częścią ciasta wyłożyłam spód tortownicy (wcześniej przesmarowałam boki i wyłożyłam spód papierem
Smaczne Zdrowejuż moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis znaleziony
Smaczne ZdroweRewelacyjnie smakuje z lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki. Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :)) Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 2 szk l mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czasie mus jabłkowy wykładamy na miseczkę, przekładamy do niego odsączone owoce i łyżkę kisielu cytrynowego. Mieszamy. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego mus z owocami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej przez folię śniadaniową) i przekładamy na jabłka. Jeśli nie uda nam się przenieść góry ciasta w całości, nie przejmujmy się. Ja robiłam to na 3 razy
Walijskie Pichceniemąki pszennej 350 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 375 ml ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: owoce agrestu, tyle aby przykryć wierzch ciasta wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy maślankę oraz olej i miksujemy. Następnie dodajemy Mąkę z proszkiem do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniacały rok, by przez te kilka tygodni móc się nimi objadać od rana do wieczora;) Nim jednak sezon truskawkowy zacznie się na dobre, polecam Wam pysznego truskawkowca z mrożonych owoców:) Jeśli więc zalega Wam na dnie zamrażalki jakaś paczka truskawek, to zróbcie go koniecznie:) Jest świetny:) Biszkopt: 3 jaja 6 łyżek cukru (100g) 6 łyżek mąki (125g) 6 łyżek(...)Masę od razu wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta
Smaki Na Talerzugłowie im na zawsze zostanie. By miały wspomnienia, kiedyś kiedy wylecą już spod naszych skrzydeł. Aby kiedyś powiedziały… nooo moja mama to umiała upiec takie ciasto…. BŁYSKAWICZNE PÓŁKRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej 3 jajka cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople 1.5 szklanki cukru kostka masła(...)Blaszkę / moja jest o wymiarach 30 x 25 cm/smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyklejamy spód foremki – 2/3 częścią ciasta. Pozostałą część chowamy na kilka minut do lodówki /choć nie koniecznie/. Na wierzch ciasta wysypujemy owoce – wydrylowane czereśnie lub inne pokrojone. /W przypadku jabłka proponuję wcześniejsze lekkie podsmażenie na patelni z cynamonem i odrobiną cukru
W Kawiarencebyło wyczuwalnych grudek. Następnie dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, wybijamy jajko i żółtko, dodajemy śmietanę i wyrabiamy rękami na gładkie, luźne ciasto. Ciasto można godzinę schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przygotowujemy owoce. Z umytych śliwek usuwamy pestki. Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki(...)dokładnie do brzegów. Układamy owoce na przemian. Posypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Po 10 minutach zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Ciasto powinno być rumiane i odchodzić od brzegów blachy. Jeżeli owoce puszczą dużo soku, proszę się tym nie przejmować. Pozostawmy ciasto do całkowitego wystudzenia
Kulinarne przemysleniaBudyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach. Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne i kruche. Składniki: CIASTO: 200 g masła 250 g mąki pszennej 50 g mąki gryczanej 200 g posiekanych migdałów 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka OWOCE: 500 g owoców 3 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA(...)ciasto będzie jednolite. Ciast dzielimy na 2 częśći. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy na formę do pieczenia. Dziurkujemy spód. 3/4 szklanki mleka wymieszać z budyniami i cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować. Jak zacznie kipieć dodajemy mleko z budyniem i mieszamy na gładką masę tak aby nie powstały grudki. Zagotować i zestawić z ognia. Owoce myjemy
Kuchnia w oparachjadłam, ale ten, którym Was częstuję jest wyjątkowo najpyszniejszy. Wydawałoby się, że z taką ilością cukru będzie zbyt słodki, ale nie jest. Użyłam dość kwaśnych owoców i to one przełamały słodycz ciasta. Zrobiłam bardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem pysznie. Jak macie czerwone porzeczki do koniecznie upieczcie. Zachęcam :) Składniki
Izabelawkuchnipesche, lamponi PRZYGOTOWANIE Kakaowe ciasto kruche W mikserze miksujemy mąkę, cukier, kakao, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy 1 jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wykładamy do okrągłej(...)crema, mescolando di tanto in tanto. Fate cuocere per circa 2 minuti. Mettete la crema a rassodare in frigorifero. Tarta Na podpieczone i ostudzone kruche ciasto wykładamy krem pasticcera. Tart ę dekorujemy owocami i listkami mięty; oprószamy cukrem pudrem. Przed podaniem schładzamy w lod ó wce. **** Crostata Farcite la frolla con crema pasticcera e guarnite con la frutta
La grande e la piccola cuocaSłodka Bałkańska przekąska, przekładana warstwowo z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser zawsze skrada moje serce. Przyznam się, że wydanie tego deseru najlepsze
Niezły MłynekProste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się prezentuje, długo zachowuje świeżość, z czasem jest nawet chyba lepsze. Mięciutka, puszysta struktura ciasta, idealne nie tylko na podwieczorek. Ciasto nada się dla liczących kalorie i dla tych, którzy musieli ze swojej diety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką
Niezły Młynek