głowie im na zawsze zostanie. By miały wspomnienia, kiedyś kiedy wylecą już spod naszych skrzydeł. Aby kiedyś powiedziały… nooo moja mama to umiała upiec takie ciasto…. BŁYSKAWICZNE PÓŁKRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej 3 jajka cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople 1.5 szklanki cukru kostka masła(...)Blaszkę / moja jest o wymiarach 30 x 25 cm/smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyklejamy spód foremki – 2/3 częścią ciasta. Pozostałą część chowamy na kilka minut do lodówki /choć nie koniecznie/. Na wierzch ciasta wysypujemy owoce – wydrylowane czereśnie lub inne pokrojone. /W przypadku jabłka proponuję wcześniejsze lekkie podsmażenie na patelni z cynamonem i odrobiną cukru
W Kawiarencebyło wyczuwalnych grudek. Następnie dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, wybijamy jajko i żółtko, dodajemy śmietanę i wyrabiamy rękami na gładkie, luźne ciasto. Ciasto można godzinę schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przygotowujemy owoce. Z umytych śliwek usuwamy pestki. Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki(...)dokładnie do brzegów. Układamy owoce na przemian. Posypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Po 10 minutach zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Ciasto powinno być rumiane i odchodzić od brzegów blachy. Jeżeli owoce puszczą dużo soku, proszę się tym nie przejmować. Pozostawmy ciasto do całkowitego wystudzenia
Kulinarne przemysleniaBudyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach. Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne i kruche. Składniki: CIASTO: 200 g masła 250 g mąki pszennej 50 g mąki gryczanej 200 g posiekanych migdałów 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka OWOCE: 500 g owoców 3 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA(...)ciasto będzie jednolite. Ciast dzielimy na 2 częśći. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy na formę do pieczenia. Dziurkujemy spód. 3/4 szklanki mleka wymieszać z budyniami i cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować. Jak zacznie kipieć dodajemy mleko z budyniem i mieszamy na gładką masę tak aby nie powstały grudki. Zagotować i zestawić z ognia. Owoce myjemy
Kuchnia w oparachjadłam, ale ten, którym Was częstuję jest wyjątkowo najpyszniejszy. Wydawałoby się, że z taką ilością cukru będzie zbyt słodki, ale nie jest. Użyłam dość kwaśnych owoców i to one przełamały słodycz ciasta. Zrobiłam bardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem pysznie. Jak macie czerwone porzeczki do koniecznie upieczcie. Zachęcam :) Składniki
Izabelawkuchnipesche, lamponi PRZYGOTOWANIE Kakaowe ciasto kruche W mikserze miksujemy mąkę, cukier, kakao, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy 1 jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wykładamy do okrągłej(...)crema, mescolando di tanto in tanto. Fate cuocere per circa 2 minuti. Mettete la crema a rassodare in frigorifero. Tarta Na podpieczone i ostudzone kruche ciasto wykładamy krem pasticcera. Tart ę dekorujemy owocami i listkami mięty; oprószamy cukrem pudrem. Przed podaniem schładzamy w lod ó wce. **** Crostata Farcite la frolla con crema pasticcera e guarnite con la frutta
La grande e la piccola cuocaSłodka Bałkańska przekąska, przekładana warstwowo z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser zawsze skrada moje serce. Przyznam się, że wydanie tego deseru najlepsze
Niezły MłynekProste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się prezentuje, długo zachowuje świeżość, z czasem jest nawet chyba lepsze. Mięciutka, puszysta struktura ciasta, idealne nie tylko na podwieczorek. Ciasto nada się dla liczących kalorie i dla tych, którzy musieli ze swojej diety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką
Niezły Młynekkakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję
Tradycyjna kuchnia KasiKolejny sernik na naszym blogu i znowu bardzo oryginalny i prosty przepis. Przygotowanie tego ciasta to zaledwie kilkanaście minut, a na pewno pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Polecamy serdecznie szczególnie na nadchodzące ciepłe wieczory. Przepis Składniki: 5 jajek 100 g miękkiego masła 150 cukru pudru + łyżka do posypania na wierzchu opakowanie cukru wanilinowego 250 g twarogu (taki jak używacie do serników(...)kwaśnej śmietany 100 g grysiku 2 opakowanie budyniu waniliowego 250 g malin (lub innych owoców) My użyliśmy świeże owoce, ale równie dobrze mogą być mrożone. Przygotowanie: Rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy dokładnie miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy do tego twaróg, śmietanę, grysik i budynie, całość znowu
KasiaiKrzysiu.plBardzo szybkie ciasto, można go zrobić z dowolnymi owocami. Jest wilgotne i smaczne. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3,4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek maliny tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno z cukrem,dodajemy żółtka, miksując(...)wlewamy olej. Na końcu dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy(24x24 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temp.180 stopni przez około 50 - 60 minut do uzyskania złotego koloru
Bajeczna Kuchniałyżki soku porzeczkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru posypka czekoladowa Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć. Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Miksując dodać serek, a następnie wlać powoli olej. Wsypać przesianą mąkę(...)lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: polewa , serek homogenizowany , żurawina
https:KKuchniaMniammargaryny 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku Dodatkowo: 30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia(...)mamy mrożone owoce to należy je wcześniej rozmrozić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 14 części. Każdą cześć lekko rozpłaszczyć i nałożyć na nią owoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia
Na słodko lub wytrawniePiknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie
dolcevitainmykitchenPyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i nasmaczniejsze z majowych ciast. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy jeżyny są tu połączeniem idealnym. Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!