lubi proste ciasta z owocami ręka w górę ;) Bo proste nie znaczy mniej smaczne od tych, które są bardziej pracochłonne prawda? A dzisiejsze ciasto, to właśnie taki prosty placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką. Dlaczego kardamonową? Bo uwielbiam tę przyprawę i staram się ją "przemycać" wszędzie tam gdzie się tylko da ( ale tak szczerze, to najchętniej dodawałabym
Opowieści z piekarnikaciasto z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła kilka składników by powstała nowa wersja takiego ciasta... Dzięki zmianie mąki ciasto jest bezglutenowe, tradycyjny cukier zmieniłam na miód a masło na olej kokosowy, śmietanę na jogurt. Ciekawego smaku nadają owoce (mogą być mrożone), które najlepiej jeśli są nieco kwaskowate. Proste i szybkie ciasto - idealne na wypadek niespodziewanych(...)żółtkowej wlać olej. Dodajemy jogurt i chwilę wszystko miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec mieszamy z pianą z białek. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzch układamy owoce. Piec w temperaturze 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Ciasto można posypać zmielonym ksylitolem lub czekoladową polewą. Smacznego! Weronika
Health-Fit-Lifesobie to pytanie. Ja też! Uwielbiam do kawy na drugie śnaidanie zjeść coś słodkiego. Ale osobiście nie przepadam (Na szczęscie!) za tłustymi ciastami z kremami itd. Lubię raczej ciasta z owocami, wilgotne w środku, i naturalnie z czekoladą. Ale tych kto nie lubi? ;-) Postanowiłam zrobić proste ciasto ucierane z owocami jakie lubię najbardziej o tej porze roku, wybrałam(...)borówki i malutkie gruszki klopsy. Ciasto postanowiłam przygotować na mące owsianej, w ten sposób przemycić troszkę czegoś zdrowszego niż wybielana mąką. Co do samych ciast ucieranych nie lubiłam ich kiedyś robić bo nie zawsze się mi udawałay to miskowanie i ucieranie masła, bardzo mnie drażniło. Aż poznałam przepis na ciasto ucierane bez ucierania;-)))) Jupi! Tak! Ciasto robimy
SMYKWKUCHNIlekkiego zrumienienia. Cukier puder rozetrzeć z sokiem, dodając go stopniowo i kontrolując gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: jabłka , polewa , twaróg
https:KKuchniaMniamSezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto
Ostra na SłodkoBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiOd rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskiDziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną
kuchnia doskimasę brzoskwiniową, wstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy warstwę truskawkową i chwilę chłodzimy. Wylewamy warstwę waniliową i chwilę chłodzimy. Teraz przystępujemy do dekoracji ciasta – układamy na wierzchu jagody i owoce te polewamy niewielka ilością galaretki, tak by zastygły na wierzchu (i nie wypływały), wstawiamy na chwilę do lodówki. Na wierzch ciasta wylewamy resztę jagodowej galaretki. Ciasto
Dorota SmakujeCiasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego
Smakołyki Berenikiubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne owoce, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st
Walijskie PichcenieKruchy placek z jabłkami, marmoladą, świeżymi owocami....z czym macie lub z czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej 10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać(...)masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość 3/4 cm, ułożyć na prostokątnej blasze, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Apetyczna babeczkaowocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec z czerwonymi porzeczkami. Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki brązowego cukru(...)Składniki na kokosową kruszonkę: 120 g masła lub margaryny ¾ szklanki mąki pszennej 100 g wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 300 g dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę) Sposób wykonania ciasta: Mąkę zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki
Na słodko lub wytrawniebiałka, jakie czasem zostają nam po pieczeniu innych ciast :-) Moja dzisiejsza wersja jest z wykorzystaniem ostatnich śliwek, ale możecie śmiało użyć innych owoców, nawet takich z przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao - wtedy będziecie mieć fantastyczną babkę dwukolorową :-) Możecie je też dodać do całości :-) Pełna(...)dolewamy powoli olej i wodę; miksujemy. Przekładamy masę do foremki wyłożónej papierm do pieczenia, na wierzchu układamu śliwki lub inne owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło (czasem środek babki wymaga trochę więcej czasu na "dopieczenie" niż boki). Upieczoną babkę możecie posypać cukrem
Czary - gary w kuchniJeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao(...)wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut
Ladylaura.