ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1497/3191)

mini babeczki kokosowe 254

dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 209

dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Pudding dyniowy z sosem karmelowym 223

miała konsystencję jogurtu. Wszystko zależy od ilości wody znajdującej się w miąższu dyni. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja podzieliłam masę na kokilki i tortownicę. Pieczemy około 30-40 minut,  w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Karmel: Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni. Gdy się rozpuści i nabierze ciemno, bursztynowy kolor (  w tym czasie

Garnkowe fanaberie
Zielone ciasto z kremem kokosowym 184

pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze) 3-4 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: borówki Instructions Ciasto: Limonkę dokładnie umyć i sparzyć. Następnie wycisnąć sok i otrzeć skórkę. Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz sokiem z limonki na gładką masę. Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.  Zmniejszyć obroty miksera, dodać masę ze szpinakiem oraz

Fitsweet.me
Ciasto czekoladowe z bazylią 206

świeżej bazylii Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Ciasto: Same białka należy ubić z połową cukru na sztywną pianę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając pozostały cukier, masło i pod koniec żółtka. Do uzyskanej masy czekoladowej należy dodawać łyżkami ubite białka (delikatnie mieszając) wraz z pokrojoną drobno bazylią. Gotową masę przelać

Mojewlasne.pl
Naleśniki z serem i przecierem owocowym 162

przewracać, czy podrzucać. Na naleśnikach układać porcję masy serowej, zwijać w rulon. Na wierzchu ułożyć trochę masy. Posypałam naleśniki zmiksowanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi i ozdobiłam czerwonymi porzeczkami. Takie naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację... Naleśniki można przygotować używając przepisu na czekoladowe   ciasto na naleśniki . *u mnie domowy przecier z czarnej porzeczki – porzeczki zagotować, przetrzeć przez sito, dodać trochę

królestwo garów
Chlebek naan czosnkowy – garlic naan na drożdżach 264

dodatkiem czosnku. W oryginale, chlebki naan smaży się w specjalnym piecu tandoori. My niestety takim piecem nie dysponujemy, a naan lubimy jeść, ratujemy się więc patelnią. W internecie znajdziecie masę przepisów na naany. Jeden smażone, inne pieczone. Wypróbowałam naprawdę sporą liczbę przepisów, ale te, gdzie poleca się pieczenie naanów jakoś zupełnie mi nie podchodzą. Nie wiem, może to mój piekarnik(...)u015bni\u0119te ciasto dzielimy na 8 kawa\u0142k\u00f3w.\r","Ka\u017cdy rozwa\u0142kowujemy na \u015brednic\u0119 patelni, na kt\u00f3rej b\u0119dziemy sma\u017cy\u0107 placki.\r","Patelni\u0119 smarujemy delikatnie olejem i sma\u017cymy ka\u017cdy placek, do pojawienia si\u0119 b\u0105belk\u00f3w w kolorze br\u0105zowym.\r","Usma\u017cone naany smarujemy rozpuszczonym mas\u0142em z dodatkiem

Mieszam w Garnku
Pierogi ruskie z kurkami 215

składniki (oprócz wody) i włóż je do dużej miski. Wymieszaj wstępnie całość, najlepiej widelcem. Stopniowo dodawaj do masy gorącą, przegotowaną wodę (to bardzo ważne, aby była gorąca!), cały czas mieszając. Podczas łączenia z pozostałymi składnikami woda przestygnie tak, aby można było ciasto dotknąć, będzie przyjemnie cieplutkie. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gotowe do rozwałkowania. Ciasto musi być plastyczne i odrywać się

Garniec Magalie
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej 216

kasza wystygnie zmielić ją w maszynce. Masło roztopić razem z czekoladą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać do niej przestudzoną, roztopioną czekoladę. Następnie dodać rodzynki, zmieloną kaszę i mąkę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy i piec około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z budyniem kokosowym, śliwkami, malinami i bezą :) 195

miski wsypałam dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodałam pokrojone masło. Zagniotłam na jednolitą masę. Następnie dodałam 5 żółtek i dalej zagniatałam . Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm wysmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Blaszkę wylepiłam ciastem i podziurkowałam widelcem. Ciasto piekłam w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp

Receptura smaku
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami 225

ekstraktu waniliowego dekoracja maliny polewa (kilka kostek roztopionej czekolady gorzkiej i mlecznej z 1 łyżką mleka) Wykonanie: ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy czekoladę,następnie cukier i  mieszamy do połączenia się składników. Lekko przestudzamy całość. Do tak przygotowanej masy wbijamy 2 jajka i 4 żółtka, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną(...)Najlepiej całość łączyć za pomocą drewnianej szpatułki/łyżki. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wysmarowanej masłem. Pieczemy 40min w 170-180C. Po upieczeniu studzimy. krem : schłodzony serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dodajemy wanilię lub inny, ulubiony aromat. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe.  dekoracja : owoce układamy na kremie, lekko

Raj dla Podniebienia
Gruszki w czekoladzie 235

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 gruszki Masło z cukrem ucieramy na gładka masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz jajka. Ucieramy do połączenia się składników, na koniec dodajmy posiekaną czekoladę. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( będzie dość gęste), a na wierzch układamy obrane i pokrojone w ćwiartki

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 249

smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika...  ;) Składniki : Masa grysikowa : 1,2 l  mleka 2%  150 g kaszy manny 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie(...)połączyć z owocami. Gdy zacznie tężeć wylać na masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki. Polewa jogurtowa : ok. 150 g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta.  Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki

Kuchnia Ellie
Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka 170

Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem.  ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 5 jajek, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, skórka otarta z cytryny, 1,5 kg rabarbaru, szklanka cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej(...)niego drożdże. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami, wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć je tworząc prostokąt

królestwo garów
Bezglutenowe ciasto czekoladowe 173

ciasto dla miłośników gorzkiej czekolady. Na wierzchu ma chrupiącą skórkę, a w środku jest cudownie wilgotne. Jeśli bardzo lubimy gorzki smak czekolady można je posypać przed podaniem kakao. - 3 tabliczki (300 gr) gorzkiej czekolady o zawartości kakao(...)bardzo drobno mielimy migdały. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, aby uzyskać konsystencję bezy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka, zmielone migdały, a na końcu stopniowo mase bezową mieszając delkatnie łyżką tak, aby napowietrzyć ciasto. Przekładamy do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy

Simple Dish