ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1489/3191)

Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników 170

ciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu.  Okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka. Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie.  (Forma(...)strumykiem wlać zimne galaretki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.)  (*) Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego. Ja tym razem zdecydowałam

Di gotuje
Ciasto czekoladowe 130

puszystą masę Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.  Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto  Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 43 min. do suchego patyczka (w większej niż

Proste Potrawy
Bawarska pizza na grubym cieście 233

tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po wyrobieniu odstawiamy(...)cebulą na złocisty kolor . Kiełbaska i cebulka muszą być dobrze podsmażone , to cały sekret pizzy Bawarskiej . Na koniec dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy , odstawiamy do wystygnięcia . Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , następnie wierzch smarujemy musztardą , układamy smażoną kiełbasę z cebulą . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , a to po to ,żeby ładnie wyrosła

Ogrodnik w podróży
Diabelskie brownie czekoladowe 347

Mocno czekoladowe amerykańskie ciasto brownie z dodatkiem gorzkiej czekolady i całusków czekoladowych. Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków(...)cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub do czasu, aż wierzch zacznie pękać, ale środek nadal będzie lepki. Wyłączyć

wyzwania kuchenne
Mazurek orzechowo - kajmakowy z bakaliami 210

orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę i rodzynki posiekaj drobno, włóż do miseczki i zalej spirytusem. Do masy dodaj następnie orzechy i wymieszaj dokładnie, wstaw całość do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia, nadaj mu kształt jajka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nakłuj ciasto(...)widelcem i wstaw do gorącego piekarnika na około 20-25 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź na blaszce. Wykonanie dekoracji: Wlej do garnuszka śmietanę, doprowadź ją do wrzenia i następnie zdejmij z palnika, dodaj do niej kostki czekolady i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Powstały krem włóż do lodówki do zgęstnienia. Przełóż krem do rękawa piekarniczego

Garniec Magalie
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 165

miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku(...)soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać jogurt i mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.  Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na połówki, morele pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Blinki serowo - truskawkowe. 130

Składniki : Na ciasto : 6 jajek 40 dkg mielonego twarogu 3 łyżki cukru 8-10 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2 szczypty soli Przygotuj także : około 50 dkg świeżych dojrzałych truskawek olej do smażenia cukier puder z wanilią do posypania     Sposób wykonania :   Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą(...)pianę. Dodaj twaróg, zmiksuj. Następnie wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami

Przepisy i porady kulinarne
" Dachóweczki "do niedzielnej kawki. 423

roztrzepać, dodać 8 łyżek cukru, mąkę i wymieszać. Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić. Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm. Piec w temp 180-200stop. od 3-5 min. Podejrzeć

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto ucierane z gruszkami 189

ucierane Składniki: podłużna foremka o dł. 30 cm Gruszki w zalewie 3 średniej wielkości gruszki butelka białego wina 180 g cukru 250 wody 3 laski cynamonu 10 kapsli kardamonu Ciasto ucierane 200 g masła, temperatura pokojowa 125 ml golden syropu 125 g brązowego cukru 3 duże jajka 1 łyżka waniliowego ekstraktu 2 łyżki utartego imbiru 300 g pszennej mąki(...)mąkę z proszkiem, cynamonem i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną na przemian ze śmietaną. Wyłóż formę papierem do pieczenia i napełni masą. Wciśnij w odstępach gruszki, tak aby dotknęły dna formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Przed krojeniem ciasto całkowicie ostudź i oprósz cukrem pudrem. Wybierz do ciasta brązowe

codojedzenia
MLECZNA KANAPKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWO-KOKOSOWYM 538

Moje Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i znajomych! ( każdego dnia słyszę czy to od Was czy

Ostra na Słodko
Domowa Pizza wersja od A do Zet 184

czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka (letniego) ½ szklanki wody (letniej) 1 – 2 łyżki oliwy Pizze możecie posmarować(...)miski wsypujemy mąkę i sól, tworząc dołek, do którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut

Smakowy Raj
Babka makowa 180

Babka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis.  Składniki*: 4 duże jajka 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka suchego maku (150 g) 1 szklanka zwykłego cukru (220 g) 1 szklanka mąki pszennej(...)cukier oraz wanilinowy. Za pomocą miksera ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masy żółtkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać masło oraz kilka kropelek olejku migdałowego. Wymieszać. Na sam koniec partiami dodawać ubite białka i wsypać suchy mak. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wlać ciasto. Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka

Ugotować
Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno) 197

posiada delikatną oraz puszystą konsystencję. Smakowo - również idealny.  Doskonałe połączenie smaku wanilii i wiśni. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc perfekcyjnie komponuje się delicjami.  (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Spód: 100g okrągłych biszkoptów (użyłam duo, z kakao) Masa serowa: 700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka) 200g śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru(...)masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Masę rozsmarować na biszkoptach i polać resztą galaretki. (Nie musi być mocno stężała). Za pomocą czubka noża zrobić małe otworki, tak aby galaretka w nie spłynęła. Całość równomiernie obsypać pokruszonymi ciastkami i obłożyć delicjami. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. (U mnie było gotowe już po kilku

Di gotuje
Makowe panienki - drożdżowe bułki z makiem i czekoladą 177

masę makową: mak opłucz na sitku, odsącz, przełóż do rondla i zalej wrzącą wodą, odstaw do napęcznienia.  Na sitku połóż lnianą ściereczkę, wylej mak, odciśnij wodę, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub utrzyj w makutrze, wymieszaj z miodem. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, letnie mleko, łyżkę miękkiego masła, olej i jajko, wyrób ciasto(...)wyrośnięcia. Rozpuść pozostałe  masło, jajko rozmąć z łyżką mleka.   Ciasto   podziel   na   dwie   porcje, jedną zostaw w misce przykrytej  folią żeby nie wysychało. Drugą podziel na trzy równe kawałki, każdy rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 3 mm, posmaruj masłem, posyp cukrem, posmaruj masą makową.  Każdy zroluj , przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym

SzczyptaSmaQ