ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1488/3191)

Cukierkowy tort - 3 urodziny Jasia 221

dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Na koniec dodajemy żółtka, jeszcze chwile ubijamy. Do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając(...)minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce. Do gotowego, zimnego kremu dodajemy kilka łyżek kremu śmietanowego, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wtedy wyjdzie nam masa pomarańczowa. Składniki na krem śmietanowy: 500 gram mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek

Życie zaczyna się w kuchni
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 251

razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników 185

ciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu.  Okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka. Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie.  (Forma(...)strumykiem wlać zimne galaretki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.)  (*) Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego. Ja tym razem zdecydowałam

Di gotuje
Ciasto czekoladowe 153

puszystą masę Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.  Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto  Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 43 min. do suchego patyczka (w większej niż

Proste Potrawy
Bawarska pizza na grubym cieście 250

tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po wyrobieniu odstawiamy(...)cebulą na złocisty kolor . Kiełbaska i cebulka muszą być dobrze podsmażone , to cały sekret pizzy Bawarskiej . Na koniec dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy , odstawiamy do wystygnięcia . Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , następnie wierzch smarujemy musztardą , układamy smażoną kiełbasę z cebulą . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , a to po to ,żeby ładnie wyrosła

Ogrodnik w podróży
Diabelskie brownie czekoladowe 362

Mocno czekoladowe amerykańskie ciasto brownie z dodatkiem gorzkiej czekolady i całusków czekoladowych. Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków(...)cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub do czasu, aż wierzch zacznie pękać, ale środek nadal będzie lepki. Wyłączyć

wyzwania kuchenne
Mazurek orzechowo - kajmakowy z bakaliami 238

orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę i rodzynki posiekaj drobno, włóż do miseczki i zalej spirytusem. Do masy dodaj następnie orzechy i wymieszaj dokładnie, wstaw całość do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia, nadaj mu kształt jajka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nakłuj ciasto(...)widelcem i wstaw do gorącego piekarnika na około 20-25 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź na blaszce. Wykonanie dekoracji: Wlej do garnuszka śmietanę, doprowadź ją do wrzenia i następnie zdejmij z palnika, dodaj do niej kostki czekolady i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Powstały krem włóż do lodówki do zgęstnienia. Przełóż krem do rękawa piekarniczego

Garniec Magalie
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 179

miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku(...)soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać jogurt i mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.  Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na połówki, morele pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Blinki serowo - truskawkowe. 148

Składniki : Na ciasto : 6 jajek 40 dkg mielonego twarogu 3 łyżki cukru 8-10 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2 szczypty soli Przygotuj także : około 50 dkg świeżych dojrzałych truskawek olej do smażenia cukier puder z wanilią do posypania     Sposób wykonania :   Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą(...)pianę. Dodaj twaróg, zmiksuj. Następnie wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami

Przepisy i porady kulinarne
" Dachóweczki "do niedzielnej kawki. 440

roztrzepać, dodać 8 łyżek cukru, mąkę i wymieszać. Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić. Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm. Piec w temp 180-200stop. od 3-5 min. Podejrzeć

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto ucierane z gruszkami 205

ucierane Składniki: podłużna foremka o dł. 30 cm Gruszki w zalewie 3 średniej wielkości gruszki butelka białego wina 180 g cukru 250 wody 3 laski cynamonu 10 kapsli kardamonu Ciasto ucierane 200 g masła, temperatura pokojowa 125 ml golden syropu 125 g brązowego cukru 3 duże jajka 1 łyżka waniliowego ekstraktu 2 łyżki utartego imbiru 300 g pszennej mąki(...)mąkę z proszkiem, cynamonem i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną na przemian ze śmietaną. Wyłóż formę papierem do pieczenia i napełni masą. Wciśnij w odstępach gruszki, tak aby dotknęły dna formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Przed krojeniem ciasto całkowicie ostudź i oprósz cukrem pudrem. Wybierz do ciasta brązowe

codojedzenia
MLECZNA KANAPKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWO-KOKOSOWYM 556

Moje Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i znajomych! ( każdego dnia słyszę czy to od Was czy

Ostra na Słodko
Domowa Pizza wersja od A do Zet 196

czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka (letniego) ½ szklanki wody (letniej) 1 – 2 łyżki oliwy Pizze możecie posmarować(...)miski wsypujemy mąkę i sól, tworząc dołek, do którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut

Smakowy Raj
Babka makowa 201

Babka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis.  Składniki*: 4 duże jajka 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka suchego maku (150 g) 1 szklanka zwykłego cukru (220 g) 1 szklanka mąki pszennej(...)cukier oraz wanilinowy. Za pomocą miksera ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masy żółtkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać masło oraz kilka kropelek olejku migdałowego. Wymieszać. Na sam koniec partiami dodawać ubite białka i wsypać suchy mak. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wlać ciasto. Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka

Ugotować

Proponowane wyszukiwania