ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1499/3191)

Mini brownie z kremem orzechowym 235

Dzisiaj przepis na bardzo słodkie i uroczo wyglądające mini brownie z masą orzechową. Inspiracją do powstania ciasteczek był prezent od sklepu NATURO.PL w postaci pysznego i zdrowego masła orzechowego! Zapraszamy do kuchni 8 ciasteczek 1 h 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 130 g mąki pszennej razowej 200 g brązowego cukru 3 jajka 200 g Mascarpone 150 g masła(...)małym ogniu. Zdjąć z palnika. 2. Jajka ubić z cukrem. Dodać masło z czekoladą, wymieszać a następnie przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować. 3. Kopijki wysmarować masłem i wylać do nich ciasto. Ja użyłam 16 kopijek. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. 4. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. 5. Ostudzone placki z brownie przełożyć kremem. Udekorować pozostałym kremem

Ania i Marcin gotują
pyszne ciasto czekoladowe z cukinią 190

cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone masło z kawą, ekstrakt waniliowy i miksujemy. Z cukinii odciskamy nadmiar soku, dodajemy do masy i przy pomocy szpatułki mieszamy. Na końcu dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki (). Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Tort na kakaowych biszkoptach z olejem rzepakowym 190

najbliższych i wtedy zazwyczaj przygotowuję dla nich jakiś torcik. Taki deser dobry będzie też na nachodzące Walentynki, jeśli tylko je obchodzicie. Tort kakaowy z bitą śmietaną i truskawkami Składniki: ciasto: - 5 jajek - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 3/4 szklanki cukru - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 5 łyżek oleju rzepakowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do nich cukier i miksuję, aż uzyskam gładką i świecącą masę. Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie drewnianą łyżką. Smaruję tylko dno tortownicy tłuszczem i obsypuję mąką. Wylewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut Gotowy biszkopt odkładam do ostudzenia

Kuchnia co dnia
Orzechowe ciasto z karmelem i gruszkami! 176

Orzechowe ciasto z gruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki(...)wymieszaj. Dodaj do gotującej się masy śmietankę i orzechy. Gotuj ma małym ogniu przez 8 minut ciągle mieszając. Masę przestudź. Masą będzie z każdą minutą stygnąć i gęstnieć. Jak będzie już dość gęsta to polewamy upieczone i wystudzone ciasto! Daj znać co sądzisz? Jakie jest Wasze ulubione ciasto z orzechami? Zapraszam Was do polubienia mojego FanPage na Facebooku SMYKWKUCHNI! Bardzo

SMYKWKUCHNI
DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 257

kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu rumowego dowolne owoce Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem

Walijskie Pichcenie
Różowe babeczki w kształcie serca 201

Bardzo łatwy przepis na babeczkowe ciasto :) Z podanych proporcji można przygotować 3 babeczki-serduszka lub 10 klasycznych babeczek :) Przepis na ciasto znalazłam TUTAJ. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka czerwonego(...)Jeżeli będziemy mieszać zbyt długo, babeczki po upieczeniu wyjdą twarde jak kamień. 2. Do blaszki na babeczki wkładamy papilotki. Nakładamy masę, zostawiając około centymetr wolnego miejsca go góry papilotki (babeczki bardzo urosną). Możemy też (tak jak ja) przelać ciasto do silikonowych foremek w kształcie serduszek do 2/3 wysokości foremek. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut rozgrzanego do 180 stopni

My Culinary Art
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 416

ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie nam super ciasto. U mnie przepis na pewno do powtórzenia. Znalezione tutaj . Piekłam w formach 26cm. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej, u mnie typ750       lub 3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki kakao - 2 płaskie łyżeczki sody - 1 płaska łyżeczka soli - 2 szklanki lekko letniego mleka(...)blaszki. Z drugą częścią postępujemy analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta). Krem :  Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. Polewa: W małym rondelku podgrzać mleko, olej oraz

Smaczne Zdrowe
Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru 183

myśli przygotowanie). Dajcie koniecznie znać, czy piekliście już ciasto z borówkami Może macie swoje ulubione desery z tymi owocami? Chętnie poczytam i może coś mnie zainspiruje Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru foremka 25 x 35 cm 3 jajka 2/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 200 g mąki orkiszowej razowej 40 g mąki kokosowej 1 łyżka budyniu(...)gładką pianę. Dodać olej, nadal miksując, a następnie jogurt. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce i dodać do masy z jajek. Składniki połączyć ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce, lekko docisnąć do ciasta. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut

Fitkot
Torcik makowy 303

Ciast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów. Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta - biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA - z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć - pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem migdałowym

Smakołyki Bereniki
Biszkopt stracciatella z borówkami w mascarpone. Idealny do kawy. 291

energię, poprawiać sprawność mózgu, a nawet... tracić na wadze! Podczas pisania tego artykułu...piłam kawę :-) I jadłam ciasteczko. Pyszne ciasteczko.... Oto przepis na wyjątkowe, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto, które przeniesie Was do Włoch. Będziesz potrzebować okrągłej tortownicy , u mnie średnica 26 cm lub jeśli wolisz formy prostokątnej o wymiarach 35 x 24 cm. U mnie jednak okrągła tortownica(...)powstały dwa blaty. Umyj borówki. Do misy miksera wrzuć twaróg, cukier, cukier wanilinowy ,mascarpone i sok pomarańczowy i zmiksuj na gładką masę. Na końcu do kremu wrzuć posiekaną drobno lub zblendowaną czekoladę oraz borówki. Delikatnie wymieszaj. Dolny spód ciasta włóż do formy. Wyłóż cały krem z czekoladą i borówkami. (Zanim wsypiesz do kremu borówki , możesz odłożyć trochę kremu by posmarować

Z Kuchni Do Kuchni
Brownie bezglutenowe. 200

Ciężkie, wilgotne, obłędnie czekoladowe ciasto. W miejscu mąki pojawiają się mielone orzechy. Podczas pieczenia wyrasta, a potem opada. To normalne, jednak następnym razem użyję większej blaszki, żeby aż tak nie poszybowało ;)  Pojawiła się za to przestrzeń na maliny ;) Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;) Euro przeszło do historii. Zdaje się, że do końca nie stało(...)kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać kakao, masło mielone orzechy, żółtka i cukier. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę

zadanie-gotowanie
Quiche po chłopsku 218

deser boczek tylko dla Niego ;) Składniki: Na ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mąki u mnie gryczana 4 łyżek mleka 3 łyzki oleju 1 jajko sól Farsz: 1/2 cukinii 5 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki groszku 5 plasterków boczku  Przyprawy Masa jajeczna: 2 jajka 2 duże łyżki śmietany 3 łyżki(...)mleka 2 ząbki czosnku rozdrobnione 100 gram, startego sera Wykonanie: Kasze jaglaną gotujemy. Już ostudzoną miksujemy w blenderze razem z jajkiem na gładką masę..Dodajemy mąkę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy, w razie gdyby ciasto nie dało się ładnie ugniatać dodajemy mleko..Ciasto wyrabiamy okolo 5 minut. Następnie blaszkę wykładamy ciastem bardzo dokładnie by przylegało do brzegów. Pieczemy około

NaKońcuJęzyka
Muffinki łaciate 202

polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 4 łyżki, dowolna posypka do dekoracji, Sposób przygotowania: Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz ubitą pianę z białek. Połowę ciasta wylewamy do foremek na muffinki do 1/2 wysokości foremki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i nakładamy

kulinarne odsłony pati
MARCEPANOWE MUFFINKI - NAJLEPSZE! 193

Przepyszne!  Nie sposób było się od nich oderwać ... 😉💗 Przepis cytuję za autorką, zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do ciasta, a górę babeczek wzbogaciłam  maślaną kruszonką , co jeszcze podkręciło ich smak. Składniki: (na 12 sztuk) 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki cukru(...)drugim naczyniu składniki mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Lemon meringue pie, czyli tarta cytrynowa z bezą 149

ciasto kruche i dokładnie zagnieć. Nie wykonuj tej czynności za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz przez pół godziny. W trakcie(...)ściągamy z palnika i jeszcze chwilę mieszamy. Przelewamy na upieczony spód. Białka ubijamy mikserem dodając co jakiś czas łyżkę cukru. Masa powinna być lśniąca oraz gęsta i klejąca. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezę na wierzch ciasta. Pieczemy godzinę w 110 º C z termoobiegiem

wysmienity
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 244

czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!), ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę.Czekoladowe ciasto z burakamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)280 g buraków1 łyżka octu z białego wina100 g ciemnej czekolady (70%)125 g miękkiego masła120 g jasnego brązowego cukru120 g ciemnego(...)proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Do masy dodać buraki, dokładnie zmiksować. Następnie wlać czekoladę, połączyć.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.Piec 60-70 minut w 180 st. C, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.Ostudzić.Czekoladę

Pożeraczka, czyli raz adobrze