ramkę serca, brzegi znowu smaruje żółtkiem, i układam drugą ramkę serce. W sumie mamy trzy warstwy ciasta. Układam na blaszce wysmarowanej i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią ale nie spalą. Krem marchewkowy: Marchew obieram, dwie sztuki kroję na kawałki i gotuję do miękkości w wodzie. Odcedzam wodę, dodaję połowę śmietanyi miksuję blenderem
wesoła kuchniatruskawek: Ciasto z porzeczkami i truskawkami, Cudaczek, Deser z truskawkami, Jogurtowe placuszki z truskawkami, Koktajl truskawkowo- bananowy, Kruche ciasto z truskawkami, Muffinki z truskawkami i rabarbarem, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Torcik grysikowy z truskawkami Tarta z kremem budyniowym i owocami Smacznego
paapilotkaalodówce ok 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ostrym nożem tniemy wałek na plasterki lub też rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami pergaminu i wykrawamy kółeczka. Pieczemy ok 12-15 minut. W tym czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody. Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórydelikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mus malinowy, nalewkę i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone ciasteczka
Podróż w kulinariaCzy macie tak samo, że gdy nadchodzi Dzień Dziecka pozwalacie sobie na coś więcej niż jeden deser? Z moim mężczyzną już od trzech lat, tego dnia
Be Fit Be StrongRewelacyjne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Mam ten przepis od mojej siostrzenicy Madziuni. Ona podsuwa mi ciągle nowe pomysły. Buziaki, dziękuję. Kruszonka – masło, cukier, mąkę zagnieść
Kuchnia Pokoleńkażdej uroczystości obiecuję sobie, że pochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były orzechy
Cakes By Kejtwstępie muszę napisać, że jest to bardzo słodkie ciasto Spód i boki ciasta tworzą herbatniki pomieszane z masłem, czekoladą i kakao. W środku same słodkości – mleczna masa, jak w torciku „mleczna kanapka”, przełożona masą kajmakową. Brzmi słodko? Bardzo! Jednak uwierzcie mi, reakcje na pierwszy kęs tegoż właśnie cudeńka były jednoznaczne : „obłędne!”, „najlepsze!”, „przepyszne!”. Mogę Was tylko zachęcić(...)jego przetestowania 3 godziny 16 składniki: spód ciasta: 250 g herbatników 100 g masła 3 łyżeczki kakao 1 czekolada mleczna z orzechami mleczna masa: TUTAJ znajdziecie przepis na mleczny krem. Powiększcie wszystkie składniki dwukrotnie, a wykonanie pozostaje takie same. dodatkowo: masa kajmakowa (400 g) wykonanie: Herbatniki pokruszyć bardzo dokładnie w malakserze. Masło roztopić, dodając do niego czekoladę oraz kakao. Masło
Ania i Marcin gotująsoli, dodałam do ciasta, wymieszałam, wsypałam ostatnią szklankę mąki, ponownie wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Z ciasta uformowałam niezbyt duże kulki, patelnię dobrze rozgrzałam z dwóch stron, upiekłam w niej ciasteczka. tak wygląda patelnia na ciasteczka :) Ciasteczka nadziałam kremem
Darcia w kuchnicoś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao), drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 4 cl rumu
Kuchenne Wariacjeżółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany dodatkowo: powidło lub krem czekoladowy (użyłam polewy czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku) cukier puder Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Połowę upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę
Praktyczna plcynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy śniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia." Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto. Polecam (nie tylko w czasie świąt:))Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera(...)składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietana kremówka, jak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Zimne składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Uważamy, by nie „przebić
Kolizje Smakówsezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców.Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl
Ostra na SłodkoTiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym
Smakowity Blog Kulinarnydodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandrysamej nazwie. Różnią się one nieco od oryginału, ponieważ są to ciastka pieczone, a do kremu nie dodałam jajek. Po upieczeniu nasącza się je mocną kawą i likierem Amaretto (lub innym), dzięki czemu są wilgotne i mają ciekawy posmak. Babeczki Tiramisu wykończone są kremem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Podsumowując, babeczki Tiramisu są proste w przygotowaniu, ładnie wyglądają(...)wypieków 100 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego lub Amaretto Krem: 200 ml słodkiej śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao do posypania Do nasączenia: 1/3 szklanki mocnej kawy 2 łyżeczki cukru
Danka Pichcisobie, że truskawki będą doskonale komponować się z panna cottą i kremem. Oczyma wyobraźni już widziałam wspaniałe ciacho i…. szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie gromadziły się burzowe chmury. No tak – miało być lekkie ciasto z truskawkami na upały, a będzie tarta z borówkami na burzową(...)śmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka z 1 laski wanilii • 3 łyżeczki żelatyny (12 g) • około 400 g borówek Krem na wierzch: • 250 g mascarpone • 1 cukier waniliowy • 250 ml śmietanki 30% lub 36% Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasteczkowy spód: wszystkie składniki włożyć do malaksera lub kubka blendera i zmiksować, aż powstanie
W mojej kuchnistosunku do kawy 😏 Ostatnio jednak wiele produktów z jej dodatkiem bardzo przypada nam do gustu jak np. krem orzechowo-kawowy z wanilią Nutura . Nie tylko nam, ponieważ zdecydowana większość uczestników naszych cukierniczych warsztatów oszalała na punkcie tego kremu 😄 Postanowiłyśmy go wykorzystać do torcika kawowego... i nie to nie jest jeszcze tiramisu! Na to ciacho również przyjdzie czas(...)kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić
Candy PandasRewelacyjne, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne - mini serniczki z masłem orzechowym, z dodatkiem pysznego orzechowego kremu, polane odrobiną czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam, niebo w gębie! SKŁADNIKI: (ok 20 małych serniczków) Spód: 150 g ciastek owsianych z orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła Masa serowa(...)łyżka cukru pudru 1 łyżka masła orzechowego 30-40 g czekolady mlecznej garść orzechów ziemnych 1. Masło rozpuścić. Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mascarpone i masło orzechowe, szybko zmiksować tylko do połączenia składników (żeby
Kto ugości moich gości?się nie zdeformowała, nie odwinęła. Następnie tubkę napełniamy np. kremem,polewą itp. zaginamy górne rogi do środka, aby nam się nie wylewała zawartość. Dziubek tubki obcinamy nożyczkami na dowolnej wysokości, w zależności jaką chcemy uzyskać średnicę otworu. Możemy też włożyć do tubki metalową lub plastikową karbowaną końcówkę do dekoracji ciast. Gdy ozdobimy już nasze ciasta naszą papierową tubką, wyciskamy pozostałą
Przepisy i porady kulinarnemleka • 2 łyżki oliwy • szczypta soli Krem serowy • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 2 serki jogurtowe Almette • szczypta soli Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki brokuła Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć(...)miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę. • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy narysować duże koło. Bułeczki układać na obwodzie, jedna obok drugiej. • Wstawić
To co kocham