mąkę owsianą. Bałam się jednak robić ciasto z samej mąki owsianej, żeby się nie rozpadało i połączyłam ją 1 do 1 z mąką pszenną tortową. Ciasto wyszło trochę ciemniejsze niż tradycyjne i bardziej miękkie niż typowe ciasto kruche. Smakowo też jest pewna różnica, ale na pewno nie na minus. No i takie ciasto jest trochę zdrowsze. Jeśli chodzi o nadzienie(...)ciasta. Na cieście rozsmarowałam równomiernie mus jabłkowy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Szarlotkę piekłam ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu, ciasto wyjęłam na metalową kratkę i studziłam je w blaszce. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka
Waniliowe ImprowizacjeWarzywa w słodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom
Chocolate Muffin Blogblaszki, której niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 180 stopni wkładając ciasto do zimnego pieca około 40 min. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i uchylcie drzwiczki. Tarta przed nałożeniem creme patissiere musi być zimna. Creme Patissiere czyli krem cukierniczy. To nic strasznego ma tylko fajną nazwę, mleko trzeba zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii
Kuba Gotujeskładniki mokre. Zawartości obu misek łączymy, dodajemy posiekane brzoskwinie :). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy otwory ciastem do 3/4 wysokości formy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Krem: Kostkę miękkego masła ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru. Dodajemy zmiksowane na mus trzy połówki brzoskwini
wcinaj tomasa zacznie być zwarta, dłonie i blat smarujemy olejem i zaczynamy wyrabiać masę. Jej konsystencja przypomina ciasto na pierogi- nie może być zbyt twarda. Ważne! Masy nie kładziemy nigdy bezpośrednio na masy śmietanowe ( gdyż zacznie się rozpuszczać). Idealny pod spód będzie każdy krem na bazie masła. Jesli nie chcemy zużyć całej masy od razu, musimy zawinąć ją szczelnie w woreczek
Wielki apetytgodzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na cienki placek (około 3mm) i dużą szklanką wykrawam koła. Ciasto układam w wysmarowanych masłem foremkach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piekę około 15 minut, aż się zezłocą. Podaję je z dżemami, kremami, bitą śmietaną. Hitem są u mnie babeczki z plastrami banana i czekoladową polewą**. Na zdjęciu babeczki z waniliową
Zapiski Młodej Żonydodajemy do ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone
Smakowity Blog Kulinarnylubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1
Słodka Stronakremówki 250 mascarpone 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella) 1 kopiasta łyżka kakao 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia(...)pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund. Na biszkopt wyłożyć
Ala piecze i gotujePrzygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem na krem Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, dodawać stopniowo ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać. Ciasto ma gęstą konsystencję, ale tym się
Proste PotrawySkładniki (na 6 sztuk): Biszkopt: 6 dużych jajek 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Krem śmietanowo-truskawkowy: 1 białko 50 g cukru 250 ml śmietanki 36% (lub 30%) 20 g cukru waniliowego 200 g truskawek zmiksowanych 1 łyżeczka cukru 6 truskawek (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: Jajka(...)stopniowo dodajemy mąkę i masło. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 23x30 cm i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i wykrawamy 12 kółek (np. za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm). Każde z wyciętych kółeczek przekrawamy na pół. Krem śmietanowo-truskawkowy: Białko wraz z cukrem ubijamy
MyCookBook.plPrzepis na biało – czerwony deser z truskawkami i kremem śmietankowym. Świetnie smakuje zarówno ze świeżych truskawek jak i mrożonych. To idealny pomysł na wykorzystanie owoców
To co lubię - gotuję i polecamWitam Kochani dziś zapraszam na coś baaardzo łatwego i pysznego. Desery z galaretek z owocami i kremem z białą czekoladą :) SKŁADNIKI Mi z tych proporcji wyszło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 1500 g świeżych, mięsistych pomidorów (ja użyłam malinówki i bawole serca) 3 – 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 125 -200
Domowy Smak Jedzenia